Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Η επίσκεψη του Φιντέλ Κάστρο στον Σαλβαδόρ Αλιέντε, στη Χιλή, τον Νοέμβρη του 1971 ― ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Σαλβαδόρ Αλιέντε (7 από 8)


Μετά από πρόσκληση της Χιλιανής κυβέρνησης, εξουσιοδοτημένη αντιπροσωπεία της Κούβας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο πραγματοποίησε φιλική επίσκεψη στη Χιλή μεταξύ 10 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Χιλή, ο Πρωθυπουργός Φιντέλ Κάστρο και η συνοδεία του συναντήθηκαν επανειλημμένα με τον Πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, με υπουργούς και άλλους εκπροσώπους του κράτους. Ο Κάστρο περιόδευσε σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου συνάντησε τη θερμή, μαζική υποδοχή του Χιλιανού λαού. 


Οι Κουβανο-Χιλιανές συζητήσεις διεξάχθηκαν σε κλίμα συντροφικότητας και κατανόησης. Ο Πρωθυπουργός Κάστρο και ο Πρόεδρος Αλιέντε συναντήθηκαν επανειλημμένα και εξέτασαν την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ των κρατών τους αλλά και τις συνέπειες της διεθνούς πολιτικής στη ζωή των λαών τους. Και οι δύο παρατήρησαν ότι τη συγκεκριμένη στιγμή συνάντησής τους στη Χιλή, ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει σημαντικές αλλαγές που ευνοούν την επικράτηση του σοσιαλισμού και αυξάνουν τις πιθανότητες οικονομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης της ανθρωπότητας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η πολιτική και στρατιωτική αποτυχία των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, η δράση των απελευθερωτικών κινημάτων σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, η αναγνώριση των δικαιωμάτων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τα Ηνωμένα Έθνη και η άνοδος του λαϊκού κινήματος στη Λατινική Αμερική, αποτέλεσμα της ανάγκης για πολιτική ανεξαρτησία και κοινωνικές αλλαγές, είναι μερικά μόνο δείγματα για τις δυνατότητες ανόδου του σοσιαλισμού.

Είναι πια κοινή συνείδηση στους λαούς της Λατινικής Αμερικής ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξή τους εξαρτάται από την ενότητα τους. Ο Φιντέλ Κάστρο και ο Σαλβαδόρ Αλιέντε συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας προτύπων λατινοαμερικάνικης ενότητας, βασισμένης στην απόλυτη εθνική ανεξαρτησία του κάθε λαού. Οι επαναστατικές δράσεις στη Χιλή και την Κούβα, προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, απέδειξαν την ανάγκη στροφής προς τον σοσιαλισμό για να αποκτήσουν οι Λατινοαμερικάνοι τη δική τους φωνή στον κόσμο. Ο Κουβανός Πρωθυπουργός επαίνεσε τις προσπάθειες του Σαλβαδόρ Αλιέντε και του λαού της Χιλής για εθνική απελευθέρωση και εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού. Η επιτυχία της Χιλής προς αυτή την κατεύθυνση αποδεικνύει τον επαναστατικό χαρακτήρα της Κυβέρνησης και ανοίγει νέους δρόμους για την επίτευξη των στόχων της. Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Χιλής εξήρε τον θρίαμβο του Κάστρο και του κουβανέζικου λαού και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το διεθνές εμπάργκο κατά της Κούβας. Τόσο η Κούβα όσο και η Χιλή καταδίκασαν τις διεθνείς πιέσεις προς τα κράτη που υποστηρίζουν την εθνική τους κυριαρχία και ο Φιντέλ Κάστρο εξέφρασε την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για οικονομική απομόνωση της Χιλής θα ήταν αποτυχημένη. 


Οι δύο αρχηγοί επαναβεβαίωσαν την αρχή ελεύθερης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων των κρατών τους, σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών που δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου του ίδιου έτους. Η αρχή αυτή αποτελεί τη βάση για την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία των κρατών. Ο Κάστρο επίσης υποστήριξε την κρατικοποίηση του φυσικού πλούτου της Χιλής, ιδίως των ορυχείων και των μεταλλείων. Επιπλέον, και οι δύο πολιτικοί εκπρόσωποι συμφώνησαν στην καταδίκη του 10% φόρου εισαγωγής που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ως μέτρο αυθαίρετο που αποδυναμώνει το εμπόριο των υπό ανάπτυξη χωρών. 

Ο Κουβανός Πρωθυπουργός και ο Χιλιανός Πρόεδρος δήλωσαν από κοινού ότι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα καπιταλιστικά, εκβιομηχανισμένα κράτη και στις χώρες υπό ανάπτυξη είναι και θα συνεχίσουν να είναι αιτίες έντασης  για τις διεθνείς σχέσεις. Οι δύο αρχηγοί με χαρά παρατήρησαν την ταύτιση των απόψεών τους στην αντίληψη της παγκόσμιας πραγματικότητας και του αγώνα ενάντια στην διεθνή και κοινωνική αδικία.

Τόσο ο Πρωθυπουργός Κάστρο όσο και ο Πρόεδρος Αλιέντε εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το περιβάλλον αδερφικής αλληλεγγύης και ουσιαστικής επικοινωνίας, που φιλοξένησε τις συναντήσεις τους. Ο Αλιέντε δήλωσε ευχαριστημένος με την επιτυχία της επίσκεψης του Κουβανού Πρωθυπουργού στη Χιλή και με την θετική ανταπόκριση του Χιλιανού λαού. Ο Φιντέλ Κάστρο με τη σειρά του δήλωσε ευγνώμων για τη Χιλιανή φιλοξενία και ανταπέδωσε την πρόσκληση στον Πρόεδρο Αλιέντε να επισκεφθεί σύντομα την Κούβα. Ο Αλιέντε τον ευχαρίστησε και δέχθηκε με χαρά, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της ημερομηνίας. 

(Απόσπασμα από την Κουβανο-Χιλιανή Διακήρυξη που συντάχθηκε στο τέλος της επίσκεψης του Κάστρο)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΙΕΝΤΕ

Σαντιάγο, Χιλή, 9 Νοεμβρίου (PL)

Ο Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε δήλωσε σήμερα ότι η πρόσκλησή του προς τον Διοικητή Φιντέλ Κάστρο, Πρωθυπουργό της Κούβας, εκφράζει τη θέληση του λαού της Χιλής και το αυξημένο ενδιαφέρον του να υποδεχτεί τον Κουβανό απελευθερωτή στη Χιλή.
"Η Κούβα είναι μια χώρα συνδεδεμένη με την ιστορία της Λατινικής Αμερικής και ο Φιντέλ Κάστρο αντιπροσωπεύει μια αυθεντική επανάσταση. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους υπάρχοντες δεσμούς φιλίας που ανέκαθεν υπήρχαν μεταξύ των χωρών μας", υπογράμμισε ο Αλιέντε. "Μια συνάντηση με τον Κουβανό Διοικητή θα ενθαρρύνει και τον αγώνα των λαών εκείνων που παλεύουν για την ανεξαρτησία τους".
Ο αρχηγός του κράτους της Χιλής δήλωσε ότι "όπως η Κούβα, έτσι και η Χιλή έχει πάρει το δρόμο προς την κατάκτηση της δεύτερης ανεξαρτησίας της, παρ'όλες τις διαφορές στις μεθόδους που εφαρμόζονται". 

Επεξηγώντας στους δημοσιογράφους ορισμένες θέσεις του από μια πρόσφατη ομιλία, εξήγησε ότι ο κουβανέζικος λαός αναγκάστηκε να καταφύγει στα όπλα για να δώσει τέλος σε μια δικτατορία από τις πιο αιμοσταγείς. Σχετικά με τη Χιλή, επεσήμανε ότι η χώρα έχει αναπτυχθεί με βάση άλλες δομές και ως εκ τούτου οι δρόμοι που ακολουθούνται είναι διαφορετικοί. Ο Αλιέντε θύμισε επίσης πως στη συγκεκριμένη ομιλία (4 Νοεμβρίου) είχε τονίσει τη σημασία του ελάχιστου κοινωνικού κόστους για τη Χιλή και υπογράμμισε ότι η Κουβανέζικη Επανάσταση έλαβε τα μέτρα που όφειλε για τις συγκεκριμένες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει, οι οποίες είναι τελείως διαφορετικές από αυτές της Χιλής. Παρ'όλα αυτά, συμπλήρωσε ότι "για συγκεκριμένα θέματα θα ακολουθήσουμε κι εμείς τους ίδιους δρόμους".
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα φιλοξενίας του Κουβανού Πρωθυπουργού και στη λαμπρή υποδοχή που του επιφυλάσσεται, ο Αλιέντε πρόσθεσε με χαμόγελο ότι "θα διασχίσουμε τους δρόμους της πόλης με ανοιχτό αυτοκίνητο γιατί ο λαός θέλει να δει τον Φιντέλ, αλλά κι εμένα". Επίσης ο Πρόεδρος προσκάλεσε τον Χιλιανό λαό σε μια μαζική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα προς τιμήν του Κουβανού ηγέτη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΤΡΟ

Συνέντευξη στο Αεροδρόμιο της Αβάνα, 10 Νοεμβρίου 1971

"Έχουμε αναπτύξει σημαντικούς δεσμούς με τους Χιλιανούς πολιτικούς και ιδίως με τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Πρόεδρος έχει επισκεφθεί τη χώρα μας πολλές φορές και ο Κουβανέζικος λαός αισθάνεται δεμένος μαζί του."

Συνέντευξη για την Χιλιανή τηλεόραση, 12 Νοεμβρίου 1971

"... Κυρίως θα ήθελα να ευχαριστήσω ένα πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη σχέση και τους δεσμούς μεταξύ Κούβας και Χιλής, μεταξύ της Κουβανέζικης Επανάστασης και της Χιλιανής Επανάστασης: τον Πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Όπως καλά γνωρίζετε όλοι οι πολίτες της Χιλής, ανέκαθεν, από την αρχή, από τις πρώτες κιόλας μέρες της Επανάστασης, ήρθαμε σε επαφή με τον Πρόεδρό σας. Και οι σχέσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν πρότυπο ανθρωπίνων σχέσεων, πρότυπο πολιτικών σχέσεων. Ο χαρακτήρας του Σαλβαδόρ Αλιέντε, η ευγένειά του, η συμπεριφορά του, η ανθρώπινη ευαισθησία του ήταν οι παράγοντες εκείνοι που στήριξαν τη σχέση μεταξύ των κρατών μας, την βοήθησαν να αναπτυχθεί και τη διατήρησαν στα επίπεδα που είναι σήμερα."

(Το 1ο μέρος του αφιερώματος εδώ).
(Το 2ο μέρος του αφιερώματος εδώ).
(Το 3ο μέρος του αφιερώματος εδώ).
(Το 4ο μέρος του αφιερώματος εδώ).
(Το 5ο μέρος του αφιερώματος εδώ).
(Το 6ο μέρος του αφιερώματος εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: