Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η CIA ΣΤΗ ΧΙΛΗ. Ντοκουμέντα που καταδεικνύουν την ανάμειξη των Αμερικανικών υπηρεσιών στα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 1973 ― ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Σαλβαδόρ Αλιέντε (3 από 8)


Το ότι η C.I.A. έδρασε στην Χιλή, τόσο προπαρασκευαστικά, προετοιμάζοντας το πραξικόπημα εναντίον του Αλλιέντε, όσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, σε συνεργασία με την Χούντα, είναι κοινός τόπος ακόμα και για τους πιο δύσπιστους  Αμερικανούς. Ο (μερικός, καθώς πολλά από τα έγγραφα ή αποσπάσματα εγγράφων παραμένουν ακόμα διαβαθμισμένα) αποχαρακτηρισμός μιας σειράς εγγράφων που αφορούν την Εθνική ασφάλεια μεταξύ 1970 και 1976, έφερε στο φως διάφορα ντοκουμέντα που καταδεικνύουν την ανάμειξη των Αμερικανικών υπηρεσιών στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν

1. Σήματα του πρέσβη των Η.Π.Α. στην Χιλή Έντουαρντ Κόρι, μετά την εκλογή του Αλιέντε, που περιέχουν συνομιλίες με τον Πρόεδρο Φρέι για τους τρόπους μπλοκαρίσματος της ανάληψης της προεδρίας από τον Αλιέντε. Τα σήματα περιέχουν επίσης λεπτομερείς περιγραφές αλλά και απόψεις διαφόρων παραγόντων της πολιτικής ζωής της Χιλής, όπως ο Χιλιανός Στρατός, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, επιχειρηματιών των Η.Π.Α.
2. Υπομνήματα και αναφορές της CIA σχετικών με το σχέδιο "FUBELT", κωδικός που αφορά την προετοιμασία στρατιωτικού πραξικοπήματος και την υπονόμευση της κυβέρνησης Αλιέντε. Τα έγγραφα, περιέχουν αποσπάσματα από συσκέψεις του Κίσινγκερ με αξιωματούχους της CIA, τηλεγραφήματα της CIA στον υποσταθμό του Σαντιάγκο, περιλήψεις ενεργειών του 1970.
3. Επίσημα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Π.Α., τα οποία καταγράφουν τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της οικονομίας της Χιλής και της διπλωματικής απομόνωσης της κυβέρνησης Αλιέντε, από το 1970 ως το 1973
4. Υπομνήματα του Υπουργείου εξωτερικών και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το πραξικόπημα, που αποδεικνύουν τις βαναυσότητες του νέου καθεστώτος
5. Έγγραφα του FBI σχετικά με την "Επιχείρηση Κόνδωρ" και τις δραστηριότητες της DINA της μυστικής Χιλιανής αστυνομίας, βασικού εκφραστή της Κρατικής Τρομοκρατίας. Περιέχονται στοιχεία για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της βομβιστικής ενέργειας που κόστισε τη ζωή στον Ορλάντο Λατελιέ και την Ρόνι Μόφιτ στην Ουάσιγκτον, για τη δολοφονία του Κάρλος Πρατς και της συζύγου του στο Μπουένος Άιρες,

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

21 Ιανουαρίου 1982, FBI, Διεύθυνση Εθνικής  Υπηρεσίας Πληροφοριών (DINA)
Αναφορά που παρουσιάζει περιληπτικά πληροφορίες που πάρθηκαν από την αλληλογραφία του Μάικελ Τάουνλεϊ, πράκτορα της DINA, ο οποίος είναι φυλακισμένος ως υπεύθυνος για τη δολοφονία του Λατελιέ. Πληροφορίες για συναντήσεις του Πινοσέτ με Ιταλούς κατασκόπους και τρομοκράτες, κωδικοί μελών της DINA, συνεργασίες της DINA με αντικαστρικούς Κουβανούς, κατασκευή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης φάντασμα για την ανάληψη της ευθύνης απαγωγής που έκανε η DINA στην Αργεντινή, φόβοι του Τάουνλεϊ πως το νήμα των απαγωγών και δολοφονιών αντιπάλων του Πινοσέτ θα επιβαρύνει την θέση του.

28 Σεπτεμβρίου 1976, FBI, Επιχείρηση Κόνδωρ.
Σήμα του επιτετραμμένου του FBI στο Μπουένος Άιρες, Ρόμπερτ Σέρερ, που συνοψίζει πληροφορίες προερχόμενες από "εμπιστευτική πηγή του εξωτερικού" σχετικά με την "Επιχείρηση Κόνδωρ", μια κοινοπραξία Νοτιοαμερικάνικων Μυστικών Υπηρεσιών με σκοπό την "εξάλειψη Μαρξιστικών τρομοκρατικών δραστηριοτήτων" στην περιοχή. Το τηλεγράφημα αναφέρει πως το κέντρο της "Επιχείρησης Κόνδωρ" είναι η Χιλή και δίνει πληροφορίες για "ειδικές ομάδες" οι οποίες "ταξιδεύουν ανά την υφήλιο αναλαμβάνοντας αποστολές εξόντωσης τρομοκρατών ή συνοδοιπόρων τρομοκρατικών ομάδων". Πολλές παράγραφοι έχουν διαγραφεί, παραμένοντας διαβαθμισμένες. Διατυπώνεται επίσης και η άποψη πως η δολοφονία του Χιλιανού πρέσβη στις Η.Π.Α. Ορλάντο Λατελιέ, πιθανόν να πρόκειται για ενέργεια της "Επιχείρησης Κόνδωρ"

8 Αυγούστου 1975, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, Επίσκεψη Χιλιανού Προέδρου στις Η.Π.Α.
Υπόμνημα του Στέφεν Λόου, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, εφιστά την προσοχή στα σχέδια του Πινοσέτ για επίσκεψη στις Η.Π.Α. και την επιθυμία του να συναντήσει τον Πρόεδρο Φορντ. Το υπόμνημα αναφέρει πως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Χιλή Ντέηβιντ Πόπερ, να αποτρέψει τη συνάντηση, λέγοντας στους Χιλιανούς πως το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου είναι γεμάτο. Φοβούμενος πως μια τέτοια επίσκεψη θα "προκαλούσε κριτική", ο Λόου αντιπροτείνει μια "τυπική συζήτηση" με τον Χιλιανό Πρέσβη

1 Ιουλίου 1975, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, Μεταβολές πολιτικής των Η.Π.Α.  στη Χιλή
Υπόμνημα του Στέφεν Λόου στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Φορντ, Στρατηγό Σκόουκροφτ, συνιστά προσοχή στην πολιτική των Η.Π.Α. στην Χιλή, υπό το πρίσμα αναφορών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το υπόμνημα, περιγράφει τη διάσταση απόψεων στην αμερικανική πρεσβεία της Χιλής, με ένα αριθμό αξιωματούχων να πιστεύουν πως η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των Η.Π.Α. πρέπει να τερματισθεί άμεσα, έως ότου η συμπεριφορά του καθεστώτος βελτιωθεί. Σύμφωνα με τον Λόου,  ο περιορισμός της βοήθειας στη Χιλή, θα προκαλούσε επικίνδυνη για τις Η.Π.Α.  κατάσταση στην χώρα. Συνιστά δε στον Σκόουκροφτ, συνάντηση με αντιπροσώου των διαφόρων αμερικανικών κυβερνητικών οργανώσεων με σκοπό την "αποσαφήνιση των αρχών που θα καθορίζουν την μελλοντική πολιτική" στην περιοχή.

6 Ιουνίου 1975, FBI, Χιλιανός στρατός και συλλήψεις
Επιστολή του επιτετραμμένου του FBI στην Χιλή, Ρόμπερτ Σέρερ, προς τον Χιλιανό στρατηγό Ερνέστο Μπαέζα, σχετικά με πληροφορίες που αντλήθηκαν από την ανάκριση του αριστεριστή κρατούμενου Χόρχε Ισαάκ Φουέντες. Το έγγραφο καταγράφει τη συνεργασία μεταξύ Η.Π.Α. και χιλιανών μυστικών υπηρεσιών, περιέχεται μάλιστα και η υπόσχεση της εποπτείας των διαφόρων θεμάτων  από τον Ο.Η.Ε.  Ο Φουέντες είχε συλληφθεί στα πλαίσια της "Επιχείρησης Κόνδωρ". Σύμφωνα με την Αναφορά της Χιλιανής Εθνικής Επιτροπής για την αποκατάσταση της Αλήθειας, ο Φουέντες βασανίστηκε στην Παραγουάη, επέστρεψε στα χέρια της Χιλιανής Μυστικής Αστυνομίας και μετά εξαφανίστηκε.

15 Απριλίου 1975, Υπουργείο Αμύνης, Επέκταση επιχειρήσεων DINA
Στο μεγαλύτερο μέρος του ακόμα διαβαθμισμένου εγγράφου, αναφορά του επιτετραμμένου του Υπουργείου Αμύνης στο Σαντιάγκο, περιγράφεται η ανάπτυξη της DINA, υπηρεσίας πληροφοριών της Χιλιανής Κυβέρνησης και "αποκλειστικά υπεύθυνης οργάνωσης για θέματα εσωτερικής ασφάλειας". Πολλά από τα λογοκριμένα τμήματα αφορούν στις σχέσεις της DINA με τον Χιλιανό στρατό. Η αναφορά δηλώνει πως ο επικεφαλής της DINA, Συνταγματάρχης Μαουέλ Κοντρέρας, "λογοδοτεί αποκλειστικά στο Πινοσέτ και λαμβάνει διαταγές μόνο από αυτόν"

11 Φεβρουαρίου 1974, Υπουργείο Εσωτερικών, Συνάντηση Κούμπις - Χουέρτα: Αίτηση για συκεκριμένες απαντήσεις σε προηγούμενες ερωτήσεις σχετικών με τις υποθέσεις Χόρμαν και Τερούτζι.
Τηλεγράφημα του Πρεσβευτή Πόπερ προς τον Υπουργό εσωτερικών, αναφέρεται στη συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών Τζακ Κούμπις με τον Χιλιανό Υπουργό Εξωτερικών Στρατηγό Χουέρτα, σχετικά με το θέμα της εκτέλεσης δυο Αμερικανών πολιτών, του Τσαρλς Χόρμαν και του Φρανκ Τερούτζι, αμέσως μετά το πραξικόπημα. Ο Κούμπις σημειώνει πως αντιμετώπισε το θέμα "υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας ελάσσονος σημασίας θέματα να αντιμετωπίζονται με προσοχή, ώστε να μην δημιουργούν δυσκολίες στις συνεργασίες μας".

16 Νοεμβρίου 1973, Υπουργείο Εωτερικών, Εκτελέσεις στην Χιλή
Υπόμνημα του  Τζακ Κούμπις, δηλώνει πως οι εκτελεσθέντες στο διάστημα 19 ημερών μετά το πραξικόπημα αριθμούν τους 320, τρεις φορές μεγαλύτερος αριθμός από αυτόν που ήταν γνωστός μέχρι τότε. Συγχρόνως ασχολείται με την νέα οικονομική βοήθεια προς την Χιλή που ενέκρινε ο πρόεδρος Νίξον. Περιέχει πληροφορίες για την εκτίμηση των Χιλιανών στρατιωτικών αρχών σχετικά με τον αριθμό των συνεχιζομένων εκτελέσεων.

1 Οκτωβρίου 1973, Υπουργείο Αμύνης, Αναφορά κατάστασης #2
Ο επιτετραμμένος  του Ναυτικού των Η.Π.Α. Πάτρικ Ράιαν, αναφέρεται θετικά για τα γεγονότα στην Χιλή κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Χαρακτηρίζει την 11η Σεπτέμβρη ως Ημέρα D, δηλώνοντας πως το "πραξικόπημα στην Χιλή άγγιξε την τελειότητα". Παρατίθενται λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια και μετά το πραξικόπημα, όπως και μια εκτίμηση του ύφους του νέου καθεστώτος.

Αύγουστος Σεπτέμβριος 1973, DIA, Βιογραφικά Στοιχεία Αουγκούστο Πινοσέτ
Βιογραφικό σημείωμα σχετικό με τη στρατιωτική καριέρα του Πινοσέτ. Η DΙΑ, υπηρεσία πληροφοριών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συλλέγει κατά περιόδους βιογραφικά στοιχεία για όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς στην υφήλιο. Ακόμα διαβαθμισμένο έγγραφο, πιθανόν τα λογοκριμένα τμήματα να περιλαμβάνουν πληροφορίες για τις επαφές του Πινοσέτ με Αμερικανούς αξιωματούχους, σχόλια για τον χαρακτήρα του, την φήμη του, τον πολιτικό του προσανατολισμό και τη δράση του

4 Δεκεμβρίου 1970, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπόμνημα του Χένρι Κίσιγκερ σχετικά με την Χιλή
Σε απάντηση μιας ντιρεκτίβας που ο Κίσινγκερ είχε απευθύνει στις 27 Νοεμβρίου, μια ομάδα εργασίας για τη Χιλή, απαρτιζόμενη από μέλη διαφορετικών οργανισμών ασφαλείας, ετοιμάζει αυτό το σετ εγγράφων περί των στρατηγικών και των μέτρων που πρέπει να ακολουθηθούν για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση Αλλιέντε. Περιέχεται πιθανή διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να επιτευχθεί η αποχώρηση (ή η αποβολή) της Χιλής από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών όπως και προτάσεις διαβουλεύσεων με άλλες Νοτιοαμερικάνικες χώρες "για την προώθηση του ενδιαφέροντός μας γύρω από το μέλλον της Χιλής". Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση Νίξον ενεπλάκη σε έναν αδιόρατο οικονομικό αποκλεισμό του Αλιέντε, μέσω  της Παγκόσμιας τράπεζας, της IDB, της Τράπεζα Εισαγωγών - Εξαγωγών για τη  διακοπή πιστώσεων ή δανείων προς όφελος της Χιλής, πριν ο Αλιέντε συμπληρώσει καλά - καλά ένα μήνα προεδρίας.

15 Σεπτεμβρίου - 18 Νοεμβρίου 1970, CIA, Δραστηριότητες ομάδων Κρούσης
Περίληψη του συνόλου των δραστηριοτήτων της CIA για την αποτροπή εκλογής του Αλιέντε και κατόπιν για την ανατροπή του. Περιγράφεται αναλυτικά η σύνθεση μιας ομάδας κρούσης υπό τον Ντέηβιντ Άτλι Φίλιπς, μια ομάδα καλυμμένων πρακτόρων που θα "εισχωρήσουν μεμονωμένα στη Χιλή" και τις επαφές τους με τον Συνταγματάρχη Πολ Βίνερτ, επιτετραμμένο του Αμερικανικού Στρατού και υπεύθυνου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων. Ακόμα περιγράφονται οι προπαγανδιστικές επιχειρήσεις που στόχευαν στον εξαναγκασμό του Προέδρου Φρέι στο να υποστηρίξει "ένα στρατιωτικό κίνημα το οποίο θα εμπόδιζε τον Αλιέντε από το να αναλάβει στις 3 Νοεμβρίου"

9 Νοεμβρίου 1970, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, Υπόμνημα 93, Πολιτικές σχετικές με την Χιλή.
Υπόμνημα που συνοψίζει τις προεδρικές αποφάσεις σε σχέση με τις αλλαγές στην πολιτική των Η.Π.Α. προς την Χιλή μετά την εκλογή του Αλιέντε. Γράφτηκε από τον Χένρι Κίσινγκερ και στάλθηκε στους Υπουργούς Εσωτερικών, Αμύνης, στον Διευθυντή Γραφείου Άμεσης Ετοιμότητας και στον διευθυντή της C.I.A.. Δίνεται η γραμμή μιας "ψυχρής" αντιμετώπισης της νέας χιλιανής κυβέρνησης, έτσι ώστε να εμποδιστεί η παγίωση της εξουσίας της και "να περιοριστεί η δυνατότητά της να αναπτύξει πολιτικές βλαπτικές για τα συμφέροντα των Η.Π.Α. και του ημισφαιρίου." Το υπόμνημα δηλώνει πως οι υπάρχουσες επενδύσεις και η οικονομική υποστήριξη προς τη Χιλή πρέπει να μειωθούν και να μην αναληφθούν ανάλογες δεσμεύσεις. Τέλος, πρέπει να καλλιεργηθούν  και να μονιμοποιηθούν "στενές σχέσεις" με στρατιωτικούς ηγέτες σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική έτσι ώστε να οργανωθούν μέθοδοι πίεσης προς τη Χιλιανή κυβέρνηση

6 Νοεμβρίου 1970, Ενημέρωση του Ρίτσαρντ Χελμς στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Χιλής
Γραπτή περιγραφή της προφορικής ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας από τον διευθυντή της C.I.A. Ρίτσαρντ Χελμς. Περιέχονται λεπτομέρειες για  το αποτυχημένο πραξικόπημα της 22ας Οκτωβρίου χωρίς πάντως να εμπλέκει την C.I.A. στην δολοφονία του στρατηγού Σνάιντερ. Ο Χελμς αναφέρεται επίσης στον  "ισχυρό" χαρακτήρα του Αλιέντε και στην πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης προς την Χιλή. Ενημερώνει τα μέλη του Συμβουλίου πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του οι Χιλιανοί σοσιαλιστές "θα δοκιμάσουν χαλαρότερες σχέσεις με του Ρώσους"

3 Νοεμβρίου 1970, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, Έγγραφο
Αναλυτικό έγγραφο του Χένρυ Κίσινγκερ, υψηλής διαβάθμισης, για τους στόχους, τα ενδιαφέροντα και τις πιθανές πολιτικές των Η.Π.Α. στη Χιλή. Τα ενδιαφέροντα των Η.Π.Α. προσδιορίζονται στην αποτροπή του ελέγχου της Χιλής από τους κομουνιστές και την αποτροπή εξάπλωσης του παραδείγματος της Χιλής στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Η εναλλακτική λύση C, που προτείνει "άκρως ψυχρή στάση" με παράλληλες παρασκηνιακές ενέργειες υπονόμευσης της κυβέρνησης Αλιέντε, με την χρήση οικονομικής πίεσης και διπλωματικής απομόνωσης, ήταν η πολιτική που επέλεξε τελικά ο Ρίτσαρντ Νίξον.

18 Οκτωβρίου 1970, CIA, Σήματα για προετοιμασία κινήματος
3 σήματα από το Λάνγκλεϊ, το αρχηγείο της C.I.A. προς τον σταθμό της C.I.A στο Σαντιάγκο, αναφέρουν την μυστική αποστολή οπλισμού και πυρομαχικών για την υλοποίηση ενός σχεδίου απαγωγής του Στρατηγού Σνάιντερ. Ο "ουδέτερος" Σνάιντερ, ήταν το βασικό πρόβλημα στις προετοιμασίες για πραξικόπημα, καθώς ήταν αντίθετος σε οποιαδήποτε ανάμειξη του στρατού στο έργο της εκλεγμένης κυβέρνησης. Η C.I.A., οργάνωσε μια ομάδα χιλιανών αξιωματούχων υπό τον Στρατηγό Καμίλο Βαλεντσουέλα με σκοπό την διενέργεια μιας ένοπλης επιχείρησης που θα χρεωνόταν στους υποστηρικτές του Αλιέντε και θα διευκόλυναν ένα στρατιωτικό κίνημα. Τελικά, στις 22 Οκτωβρίου, μια άλλη ομάδα συνωμοτών συνεργατών της CIA καθοδηγούμενη από τον συνταξιούχο Στρατηγό Ρομπέρτο Βιό δολοφόνησε τον Σνάιντερ. Παρά τις προβλέψεις, ο στρατός και ο λαός στήριξαν αποφασιστικά τον Αλιέντε στις εκλογές για το Κονγρέσο που έγιναν την 24η Οκτωβρίου.

16 Οκτωβρίου 1970, C.I.A., Επιχειρησιακός Οδηγός Συνομωσίας
Απόρρητο σήμα του αναπληρωτή διευθυντή της CIA Τόμας Καραμεσίνη (προφανώς ελληνικής καταγωγής) μεταφέρει τις εντολές του Κίσινγκερ στον επικεφαλής του σταθμού της CIA στο Σαντιάγκο, Χένρι Χέσνερ. "Σταθερός και διαρκής πολιτικός μας στόχος είναι η ανατροπή του Αλιέντε με κίνημα". Ο "Επιχειρησιακός Οδηγός" είναι σαφής στο ότι όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να οργανωθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει υποψία "Αμερικανικού δακτύλου". Επίσης αναφέρεται πως η CIA θα αγνοεί οποιεσδήποτε αντίθετες εντολές  προερχόμενες από τον Πέσβη Κόρι, ο οποίος δεν ήταν ενήμερος για τις επιχειρήσεις που περιγράφονται.

15 Οκτωβρίου 1970, CIA, υπόμνημα συνομιλιών Χένρυ Κίσιγκερ, Τόμας Καραμεσίνης, Αλεξάντερ Χέηγκ
Το υπόμνημα καταγράφει τις συζητήσεις για προετοιμασία κινήματος στην Χιλή, γνωστών και ως "Track 2". Οι τρεις αξιωματούχοι για την πιθανότητα αποτυχίας της συνωμοσίας καθοδηγούμενης από τον στρατιωτικό Ρομπέρτο Βιό, και τις "ατυχείς επιπτώσεις" αυτής της αποτυχίας στους αντικειμενικούς στόχους των Η.Π.Α. Ο Κίσινγκερ διατάζει την C.I.A. "να συνεχίσει την πίεση σε οποιοδήποτε αδύνατο σημείο του Αλιέντε εντοπίζεται".

16 Σεπτεμβρίου 1970, Δημιουργία του σχεδίου FUBELT
Μια ολιγόλεπτη απομαγνητοφώνηση της πρώτης συνάντησης του Ρίτσαρντ Χελμς και υψηλόβαθμα στελέχη, σχετικά με το σύνολο των επιχειρήσεων εναντίον του Αλιέντε, υπό το κωδικό όνομα FUBELT. Μια ειδική δύναμη κρούσης, υπό τον αναπληρωτή διευθυντή της CIA Τόμας Καραμεσίνη ιδρύεται, με επικεφαλής τον βετεράνο πράκτορα Ντέηβιντ Άτλι Φίλιπς. Το υπόμνημα υπογραμμίζει πως ένα σχέδιο δράσης πρέπει να υποβληθεί στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χένρι Κίσινγκερ εντός 48 ωρών.

15 Σεπτεμβρίου 1970, Σημειώσεις από συνάντηση με τον Πρόεδρο με θέμα την Χιλή
Χειρόγραφες σημειώσεις του διευθυντή της CIA Ρίτσαρντ Χελμς, με τις εντολές του Ρίτσαρντ Νίξον για την οργάνωση κινήματος στην Χιλή. "Έχουμε μια πιθανότητα στις 10 ίσως αλλά η Χιλή πρέπει να σωθεί. Αξίζει τα έξοδα. Καμιά ανάμειξη της Πρεσβείας. 10 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα, περισσότερα αν χρειασθεί. Δουλειά Full Time - τους καλύτερους άνδρες που έχουμε.  Κάντε την οικονομία τους να βογκήξει. 48 ώρες για σχέδιο δράσης". Με αυτές τις εντολές του προέδρου εγκαινιάζεται μια μεγάλη σειρά επιχειρήσεων για το μπλοκάρισμα ανάληψης εξουσίας από τον Αλιέντε και την προετοιμασία πραξικοπήματος

5-22 Σεπτεμβρίου 1970, Υπουργείο Εξωτερικών. Σήματα της Αμερικανικής Πρεσβείας
Σειρά 8 σημάτων του Αμερικανού Πρέσβη στην Χιλή, Έντουαρντ Κόρι, με τις αντιδράσεις και τις πρωτοβουλίες της Πρεσβείας μετά την εκλογή του Αλιέντε με την Λαϊκή Ενότητα. Οι αναφορές του Κόρι, γνωστές και ως "Κοριγραφήματα" περιέχουν τις πιο γραφικές και άσχετες από κάθε διπλωματική πρακτική γνώμες και παρατηρήσεις που έχουν ποτέ εκφραστεί από Αμερικανό Πεσβευτή. Με τίτλους όπως "Δεν υπάρχει ελπίδα για την Χιλή" ή "Κάποια ελπίδα για την Χιλή", ο Κόρι περιγράφει λεπτομερώς τις προσπάθειες αποτροπής της εκλογής του Αλίεντε μέσω των εκλογών για το Κογκρέσο. Η αναφορά περιέχει πληροφορίες για τους πολιτικούς σχηματισμούς στην Χιλή και μερικούς βαρείς χαρακτηρισμούς για την προσωπικότητα των πολιτικών ηγετών της χώρας, ειδικά αυτή του απερχόμενου Προέδρου Εντουάρντο Φρέι


(Το 1ο μέρος του αφιερώματος εδώ).
(Το 2ο μέρος του αφιερώματος εδώ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ας τα αφιερωσουμε ολα αυτα τα στοιχεια σε οσους μας λενε 41 χρονια μετα οτι θα βγει μια αριστερη κυβερνηση με τους καπιταλι στες στην εξουσια και θα φερει σοσιαλισμο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ