Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Το θρυλικό “Τάγμα που τραγουδάει” του Κόκκινου Στρατού, δεν θα τραγουδήσει ξανά! Επέβαινε στο ρωσικό Τουπόλεφ που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα...


Το θρυλικό Συγκρότημα του Κόκκινου Στρατού, που πολεμώντας και τραγουδώντας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, από τη Μόσχα και το Στάλινγκραντ ως τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη με την κατάληψη του Βερολίνου… Συνέχισε να τραγουδάει για δεκαετίες μετά επιδιώκοντας και πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό και πρωτοφανές καλλιτεχνικό αποτέλεσμα καταφέρνοντας να γίνει το πιο γνωστό στρατιωτικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα στον κόσμο…

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Τουπόλεφ (ΤU-154) με 92 επιβαίνοντες, συνετρίβη, κοντά στις ακτές του Σότσι, 20 λεπτά μετά την απογείωσή του χωρίς να εκπέμψει κανένα σήμα κινδύνου. Συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα παράλια της πόλης του Σότσι, σε βάθος 50 έως 70 μέτρων, ενώ σύμφωνα με πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣ, έχουν βρεθεί τα πτώματα τεσσάρων επιβαινόντων. Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για τεχνικό πρόβλημα ή λάθος χειρισμό και αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Το Τουπόλεφ-154 είχε απογειωθεί από το αεροδόμιο Chkalovsky της Μόσχας, με οκτώ μέλη πληρώματος  και 76 επιβάτες με προορισμό τη βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια  της Συρίας, όπου οι επιβάτες του θα γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί, και είχε σταματήσει στο Σότσι για ανεφοδιασμό.



Στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συγκαταλέγονται 64 μέλη της Ensemble Alexandrov, της φημισμένης χορωδίας του «κόκκινου στρατού» (το θρυλικό Συγκρότημα Τραγουδιού και Χορού του Σοβιετικού Στρατού - το «Τάγμα που τραγουδάει»), οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της χορωδίας Βαλέρι Χαχίλοφ, οκτώ μέλη του πληρώματος, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Για το θρυλικό συγκρότημα το «Τάγμα που τραγουδάει» διαβάζουμε σε αφιέρωμα του Ριζοσπάστη (11/5/2003, σε επιμέλεια Ρουμπίνης Σούλη), με αφορμή την κυκλοφορία του CD «Τα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού»:

 «Τα τραγούδια ερμηνεύονται από το θρυλικό Συγκρότημα του Κόκκινου Στρατού [το «Τάγμα που τραγουδάει»], το σχήμα που εκτός από μεγάλες εμφανίσεις σε καιρό ειρήνης μέσα και έξω από τη Σοβιετική Ενωση, βρέθηκε πολλές φορές κυριολεκτικά πολεμώντας και τραγουδώντας στην πρώτη γραμμή. Από τη Μόσχα και το Στάλινγκραντ ως τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη με την κατάληψη του Βερολίνου. Και συνέχισε να τραγουδάει για δεκαετίες μετά επιδιώκοντας και πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό και πρωτοφανές καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με δεκάδες εμφανίσεις και παραστάσεις σ' όλη την Ευρώπη, βραβεία, χρυσούς δίσκους, Γκραν Πρι και τιμητικές διακρίσεις, σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο (και όχι μόνο) καταφέρνοντας να γίνει το πιο γνωστό στρατιωτικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα στον κόσμο.»

Από το ίδιο αφιέρωμα: «(…)Στα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου οι Σοβιετικοί μουσικοί, μαζί με όλους τους πνευματικούς δημιουργούς συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά του εχθρού. Πολλοί μουσικοί κατατάχθηκαν στο στρατό και σε εθελοντικά τμήματα, ενώ συνεχής και δημιουργική ήταν η δραστηριότητα που ανέπτυξαν στο στρατό μουσικοσυνθέτες και εκτελεστές. Το θέμα της πατρίδας και ο παλλαϊκός αγώνας κατά του εχθρού κατέλαβαν την πρώτη θέση στη μουσική δημιουργία, και μάλιστα πάνω σε σύγχρονο υλικό εκείνης της περιόδου, με τις ηρωικές μορφές να δεσπόζουν. Με τη γλώσσα της μουσικής δόθηκε το φιλοσοφικό - ηθικό νόημα του αγώνα κατά του πολέμου, σαν γιγάντια σύγκρουση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, στον ανθρωπισμό και τη φασιστική βαρβαρότητα, ενώ παράλληλα αναδείχτηκαν τα σοσιαλιστικά ιδεώδη. 

 
Το τραγούδι
«Ιερός πόλεμος» του Α.Β. Αλεξαντρόφ
ερμηνευμένο το 1942 από το "Τάγμα που τραγουδάει"

Σύμβολο του παλλαϊκού αντιφασιστικού αγώνα του σοβιετικού λαού, μουσικό έμβλημα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ήταν το τραγούδι «Ιερός πόλεμος» του Α.Β. Αλεξαντρόφ , που ερμηνευμένο από το θρυλικό Συγκρότημα Τραγουδιού και Χορού του Σοβιετικού Στρατού - το «Τάγμα που τραγουδάει» όπως ονομαζόταν χαρακτηριστικά - είχε συνεπάρει από τις πρώτες ακόμα μέρες του πολέμου: «Σήκω πατρίδα απέραντη, σήκω για ηρωική μάχη με καταραμένο πόλεμο, ενάντια στη φασιστική δύναμη.... Προχωράει ο πόλεμος ο λαϊκός, ο πόλεμος ο ιερός...».


Το CD «Τα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού» κυκλοφόρησε το 2003 από την εταιρία «Protasis» και  περιλαμβάνει 21 κομμάτια - ανάμεσά τους ο «Ιερός πόλεμος», «Κόκκινος Στρατός», «Στους κάμπους, στα βουνά», «Εμπρός σύντροφοι», «Τραγούδι του Κόκκινου Στρατού», «Τσαπάεφ», «Γυρίζοντας από το Βερολίνο», «Διεθνής», «Πένθιμο Εμβατήριο» κ.ά. Μαζί τα φολκλορικά «Βόλγα ρώσικο ποτάμι», «Καλίνκα», «Βαρκάρηδες του Βόλγα», «Κατιούσα» κλπ. Τραγούδια, που σημάδεψαν ιστορικά, κοινωνικά και καλλιτεχνικά τον αιώνα που πέρασε, που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και διασκευάστηκαν σε πολλές γλώσσες. Τραγούδια που συμβολίζουν τον αγώνα κατά του κατακτητή και τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών και αποτελούν ένα διαρκές μήνυμα ελευθερίας. 

 
Τα τραγούδια ερμηνεύονται από το θρυλικό Συγκρότημα του Κόκκινου Στρατού, που πολεμώντας και τραγουδώντας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, από τη Μόσχα και το Στάλινγκραντ ως τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη με την κατάληψη του Βερολίνου. Συμπράττουν μεγάλα φωνητικά σύνολα, όπως η Ρωσική Χορωδία της ΕΣΣΔ, η Χορωδία των Ρωσικών Τραγουδιών, η Μεγάλη Χορωδία της Εθνικής Ραδιοφωνίας, η Χορωδία της Σοβιετικής Ακαδημίας, τα χορωδιακά συγκροτήματα του Βόλγα και του Ουράλη. Το CD διατίθεται και από τη «Σύγχρονη Εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: