Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

"Το ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΔΣΕ, 1946-1949" - Το εξάτομο έργο του Δημήτρη Κατσή από την “e-βιβλιοθήκη Οικοδόμος” (Τόμοι πέμπτος και έκτος)


Με το ανέβασμα στα «ράφια» της “e-βιβλιοθήκης Οικοδόμος” του πέμπτου και του έκτου τόμου, ολοκληρώνουμε την μεταφορά στο διαδίκτυο του εξάτομου έργου του Δημήτρη Κατσή "Το ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΔΣΕ, 1946-1949".

Ο Δ. Κατσής τον Νοέμβρη του 1949
(Φωτογραφία από τον τέταρτο τόμο
του Ημερολογίουτου)
Ο Δημήτρης Κατσής (1925-2007) ανήκει στη γενιά εκείνη των λαϊκών αγωνιστών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την εκπλήρωση των πιο υψηλών ιδανικών της λευτεριάς, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου.  Ταγμένος μέχρι το τέλος στον σκοπό αυτό και συναισθανόμενος την ευθύνη της γενιάς του ως προς τις επόμενες γενιές μετέφερε σε περισσότερες από δυόμισι  χιλιάδες σελίδες χαρτί, μέσα από τις δικές του αναμνήσεις αλλά και από τη συγκέντρωση μαρτυριών άλλων αγωνιστών, πολύτιμα πετράδια ιστορικής μνήμης, συμβάλλοντας στην καταγραφή της Ιστορίας της ηρωικής εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Από την Τασκένδη της πρώην ΕΣΣΔ ακόμα, όπου έζησε πολιτικός πρόσφυγας για 38 χρόνια, ξεκίνησε την έρευνά του και μέσω αλληλογραφίας άρχισε να συγκεντρώνει το υλικό. Ακούραστος ερευνητής, μετά τον επαναπατρισμό του ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και συνάντησε μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, κατέγραψε μαρτυρίες και αναμνήσεις  και συγκέντρωσε φωτογραφικό υλικό και βιογραφικά στοιχεία εκατοντάδων αγωνιστών που συμπεριέλαβε στην εξάτομη σειρά των βιβλίων του με τίτλο "Το ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΔΣΕ, 1946-1949".

Τα βιβλία του Δ. Κατσή δεν περιορίζονται σε απλές περιγραφές -ηρωικών ή μη- γεγονότων και στιγμών, σε πολλά από τα οποία άλλωστε συμμετείχε και  ο ίδιος ως αξιωματικός σαμποταριστής. Η πένα του δεν εγκλωβίζεται στην «ευκολία» της «ηρωοποίησης» του παρελθόντος αλλά διεισδύει στα γεγονότα και φωτίζει τα πρόσωπα. Ο συγγραφέας δεν διστάζει να κρίνει αποφάσεις και πρακτικές, να επισημάνει λάθη και παραλήψεις, να πάρει ο ίδιος θέση γνωρίζοντας ότι ο αναγνώστης είναι ο τελικός κριτής.

 
«Πατώντας» πάνω στη λέξη Scribd στο κάτω αριστερά μέρος των παραθύρων, τα βιβλία ανοίγουν σε φυσικό μέγεθος.



Τα κείμενά του προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις, ειδικά στις αναφορές στην αντάρτικη ζωή και δράση. Οι περιγραφές των αποστολών και των μαχών συναρπάζουν. Διαβάζοντας τους έξι τόμους του «Ημερολογίου» (που όπως θα συμπεράνει και ο αναγνώστης, δεν είναι ένα απλό «ημερολόγιο» αλλά Ιστορία) ο αναγνώστης μαθαίνει, προβληματίζεται, διδάσκεται από τον ηρωικό αγώνα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Ο σημερινός αγωνιστής εμπνέεται από τον τιμημένο και δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ, οπλίζεται  με γνώση και πείρα, συνειδητοποιεί βαθύτερα την ευθύνη του και το ταξικό του καθήκον, την αποστολή της τάξης του, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δικαίωση του αγώνα αυτού.

Να σημειώσουμε ότι στο εξώφυλλο του έκτου τόμου προαναγγελλόταν ένας ακόμα, που όμως ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του Δ. Κατσή από το οπισθόφυλλο του έκτου τόμου:

Ο Μήτσος Κατσής του Νικολάου γεννήθηκε το 1925 στην Άνω Κτιμένη Καρδίτσας. Μέλος του ΚΚΕ απ' το 1943. Γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του. Σαν εφεδροΕΛΑΣίτης πήρε μέρος σε μια σειρά μάχες και σαμποτάζ ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, κοντά στο χωριό του, στους Πέντε Μύλους, στο σταθμό Καΐτσας κλπ. Για την αντιστασιακή του δράση το μεταβαρκιζιανό καθεστώς τον κυνηγάει, τον καταδιώκει. Στις 28 Ιούνη του 1945 συλλαμβάνεται απ' την παρακρατική συμμορία του Βουρλάκη και μια ολόκληρη μέρα ξυλοκοπείται ανελέητα. Ο πατέρας του για να τον σώσει έσφαξε ένα κριάρι και τον έβαλε στην προβιά του. Στις 20 Γενάρη του 1946 συλλαμβάνεται από την χωροφυλακή και μια ολόκληρη εβδομάδα κάτω από αυστηρή απομόνωση βασανίζεται απάνθρωπα στον αστυνομικό σταθμό Καΐτσας.

Στον ΔΣΕ απ' τις 16 Ιούλη του 1946. Πολέμησε 1154 εικοσιτετράωρα με το όπλο στο χέρι. Έδωσε 137 μεγάλες μάχες. Τέσσερις φορές τραυματίστηκε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στα νοσοκομεία: Σκόπια της Γιουγκοσλαβίας, Κορυτσά, Σουκ, Τίρανα, Ελμβασάν της Αλβανίας. Απόφοιτος της Β΄σειράς της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ. Αναδείχτηκε διαδοχικά διμοιρίτης, λοχαγός, διοικητής τάγματος. Πήρε μέρος στις μεγάλες μάχες του Γράμμου και του Βίτσι 1948-1949. Τιμήθηκε με ένα μετάλλιο Ανδρείας και δύο μετάλλια Εξαιρετικής Σαμποταριστικής Δράσης. Εκανε 38 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Στην αναγκαστική προσφυγιά 10 ολόκληρα χρόνια εργαζόταν την ημέρα και τα βράδια σπούδαζε. Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός. Χρημάτισε αρχιμηχανικός και διευθυντής μεγάλης οικοδομικής επιχείρησης. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και μετάλλια στην παραγωγή. Επαναπατρίσθηκε με την οικογένειά του το 1987. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξέδοκε το πρώτο βιβλίο του "Τεράστια συμβολή των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στην Οικοδόμηση του Σοσιαλισμού στο Ουζμπεκιστάν". Επίσης έως τώρα έχουν εκδοθεί άλλοι πέντε τόμοι από το "Ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΔΣΕ 1946-1949".»

Ο Δ. Κατσής ήταν επίσης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έφυγε από τη ζωή  στις 15 Φλεβάρη του 2007.

Καλή ανάγνωση!

Για τους δυο πρώτους τόμους πατήστε ΕΔΩ.
Για τον τρίτο και τέταρτο τόμο ΕΔΩ.

Δευτέρα 18 Απρίλη 2016.

2 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Να σαι καλά φίλε οικοδόμε!!! Δεν ξέρεις πόσο χαρούμενο με εκανες! Διάβασα σερί τους πρώτους 4 τόμους πρίν λίγους μήνες και περίμενα με ανυπομονησία τους άλλους 2!

"Ενας εγγονός αγωνιστή του ΔΣΕ (ταξιαρχία Πυθαγόρα)".

Οικοδόμος είπε...

Γιώργο κι εσύ να να ΄σαι καλά. Πολύ χαίρομαι.
Καλή δύναμη!