Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ο ενδοιμπεριαλιστικός οικονομικός πόλεμος και η Κούβα

Κάποιοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν την «ξαφνική αγάπη» βορειοαμερικάνικων οικονομικών και πολιτικών κύκλων στο εσωτερικό των ΗΠΑ (πρόσφατα ακόμα και η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το εμπάργκο κατά της Κούβας αναποτελεσματικό που βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ).

Είναι αλήθεια, ότι «οι ΗΠΑ φίλος δεν πιάνεται», όμως  το παρακάτω άρθρο που δημοσίευσε η Καθημερινή  αποκαλύπτει μέρος του οικονομικού πολέμου μεταξύ των καπιταλιστικών κέντρων, το οποίο εξηγεί  γιατί πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την κατάργηση του πολύχρονου αποκλεισμού του νησιού.

Η Κούβα αξιοποιεί  κάθε ρήγμα στο μαύρο μέτωπο εναντίον της και επιπλέον, κάνει και επιθετικές οικονομικές κινήσεις όπως το πολυσυζητημένο έργο του λιμανιού του SEDM  MARIEL .

Πολιτική κόντρα ΗΠΑ - Γαλλίας για το πρόστιμο στην ΒΝΡ Paribas


07.06.2014

Πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει στη Γαλλία το ενδεχόμενο να επιβάλουν οι αμερικανικές αρχές πρόστιμο ύψους 10 δισ. ευρώ στη γαλλική επενδυτική τράπεζα ΒΝΡ Paribas για τις δοσοληψίες της με το Ιράν, την Κούβα και το Σουδάν, αλλά και άλλες χώρες στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει την κατακραυγή της γαλλικής κοινής γνώμης εφόσον το πρόστιμο, αν τελικά επιβληθεί στη γαλλική επενδυτική, θα είναι το μεγαλύτερο που έχουν επιβάλει οι αμερικανικές αρχές σε τράπεζα, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από όσα έχουν προηγηθεί για παραπλήσιους λόγους.

Είναι ενδεικτικές οι περιπτώσεις των τραπεζών Standard Chartered, ING Bank, Barclays και Royal Bank of Scotland που επίσης αγνόησαν τις κυρώσεις εναντίον χωρών όπως το Ιράν και το Σουδάν και προχώρησαν σε συναλλαγές μαζί τους, αλλά οι αμερικανικές αρχές τούς επέβαλαν πρόστιμα κυμαινόμενα από 100 εκατ. έως 667 εκατ. δολάρια. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχουν, άλλωστε, επιβάλει έως τώρα σε ξένη τράπεζα ήταν εκείνο των 3,6 δισ. δολαρίων στην ελβετική Credit Suisse, που παραδέχθηκε πως είχε διευκολύνει Αμερικανούς πελάτες της να κρύψουν ουσιαστικά τον πλούτο τους στα ταμεία της και να φοροδιαφύγουν. Ετσι, τη δριμύτερη επίθεση κατά των αμερικανικών αρχών εξαπέλυσε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν, που κατηγόρησε τις αμερικανικές αρχές ότι εκβιάζουν και επιδιώκουν να αποδυναμώσουν την ΒΝΡ ώστε να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αμερικανικές τράπεζες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το αντιπολιτευόμενο γκωλικό κόμμα UMP, σύμβουλος του οποίου αναφέρθηκε στην υπόθεση ως «τμήμα των ηγεμονικών φιλοδοξιών της Ουάσιγκτον» και επέρριψε στις ΗΠΑ ότι έχουν «την ενοχλητική συνήθεια να προσπαθούν να επιβάλλουν τη νομοθεσία τους έξω από την επικράτεια της αρμοδιότητάς τους και να χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικούς σκοπούς». Το θέμα ανησυχεί, άλλωστε, και την ΕΚΤ που, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ενημέρωσε στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου ότι εξετάζει αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε επαρκείς προβλέψεις για να καλύψουν το κόστος των προστίμων που τους επιβάλλουν οι αμερικανικές αρχές.

Ετσι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία το 2012 είχε χαρακτηρίσει «αληθινό εχθρό» του τις τράπεζες, έχει ενδεχομένως αναγκασθεί να επικαλεσθεί την επιείκεια των αμερικανικών αρχών για τη γαλλική επενδυτική. Το θέμα έχει μεγάλη προβολή στον γαλλικό Τύπο με τη φίλα προσκείμενη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Le Monde να μιλάει για «δεσποτικό χαστούκι», δικαιολογημένα, καθώς αν τελικά επιβληθεί, το πρόστιμο θα ακυρώνει τη συμφωνία ύψους 4 δισ. δολαρίων που συνήψε πέρυσι η γαλλική τράπεζα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σχετικές Αναρτήσεις
Ο Ραούλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ
Νέο «χτύπημα» για να στραγγαλίσουν τον τουρισμό της Κούβας
Κούβα: Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Mariel (ZEDM)
Οι πονοκέφαλοι του δολαρίου
To Bloqueo* ενάντια στην Κούβα και ο ΟΗΕ (1/3)     
(2/3)
(3/3)
4 δις δολάρια οι απώλειες στο εξωτερικό εμπόριο της Κούβας  εξ αιτίας ...
Οικολογικό τσιμέντο στην Κούβα
Μια ακόμα ληστεία με την κάλυψη του αποκλεισμού (εμπάργκο) ενάντια στην Κούβα
H Κούβα υποδέχεται την ψηφιακή τηλεόραση

Πηγή: CUBA de Corazon

Δεν υπάρχουν σχόλια: