Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Στερνός αποχαιρετισμός στην «κόκκινη γόησσα»

Οι οικείοι της, συγγενείς, φίλοι, πνευματικοί άνθρωποι, εκπρόσωποι φορέων, εικαστικοί και άλλοι καλλιτέχνες, μέλη του ΚΚΕ, καθώς και αγωνίστριες συγκρατούμενές της στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ, αποχαιρέτησαν χτες το απόγευμα, για πάντα, την αγωνίστρια και εξαίρετη ζωγράφο -χαράκτρια Ζιζή Μακρή, η οποία τάφηκε στο Α' Νεκροταφείο, όπου και ο σύντροφός της, σπουδαίος γλύπτης Μέμος Μακρής.
Μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία, από μέρους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας το στερνό χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρός του, ζωγράφος - χαράκτρια Εύα Μελά, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αποχαιρετούμε σήμερα τη μεγάλη, ιδιαίτερα ταλαντούχο, καλλιτέχνιδα Ζιζή Μακρή. Για εμάς ήταν ένας μύθος. Ολη η ζωή της ήταν καταπληκτική, γιατί ήταν πλάσμα ασυμβίβαστο και μοναδικό. Η "κόκκινη γόησσα", όπως την έλεγαν, αυτοεξορίστηκε σε Γαλλία και Ουγγαρία, μαζί με τον Μέμο Μακρή γιατί ήταν και εκείνη κομμουνίστρια. Εικονογράφησε ποιήματα μεγάλων κομμουνιστών ποιητών, όπως ο Πωλ Ελυάρ και ο Ρίτσος. Ηταν και εξαιρετική ψηφιδογράφος.
Διακινδυνεύοντας, με εντολή του ΚΚΕ, ήρθε στην Ελλάδα για μια αποστολή αλλά συνελήφθη. Στους ασφαλίτες και τους δεσμοφύλακες παρίστανε ότι δεν ξέρει ελληνικά. Στα χρόνια της φυλάκισής της στου Αβέρωφ σχεδίασε και ζωγράφισε πολλά από τα έργα της. Για εμάς τους εικαστικούς, η Ζιζή είναι μοναδικό παράδειγμα ζωής».
Στην αγωνιστική και καλλιτεχνική πορεία της Ζιζής (Λουίζας) Μακρή αναφέρθηκαν και οι αποχαιρετιστήριες ομιλίες εκπροσώπου των ΑΣΚΙ και του φίλου της Σάββα Μιχαήλ.
Στην κηδεία της, στεφάνι έστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: