Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Για τους Πέντε Αγωνιστές που κρέμασαν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους στου Ζωγράφου, στις 5 Απρίλη 1944


Γ. Μανουσάκης, «Οι κρεμασμένοι της Αθήνας» (1945)

Σαν σήμερα, στις 5 του Απρίλη 1944, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμαντοπούλου, Ξενίας και Μικράς Ασίας στα Ιλίσια εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού πέντε μέλη του ΚΚΕ που ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Συγγρού.

Ο απαγχονισμός των πέντε ηρώων κομμουνιστών στα δέντρα της μικρής πλατείας έγινε κατόπιν διαταγής του αρχηγού των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας ως αντίποινα, καθώς στο ίδιο σημείο λίγες μέρες νωρίτερα άνδρας του ΕΛΑΣ εκτέλεσε το λοχαγό των Ταγμάτων Ασφαλείας, Κωνσταντίνο Μανωλάκο.

Συγκεκριμένα κάποιοι Ελασίτες στη γειτονιά της Παπαδιαμαντοπούλου έκαναν έρανο για οικονομική ενίσχυση του ΕΛΑΣ. Στη γειτονιά έμενε και ο λοχαγός Μανωλάκος, ο οποίος πλησίασε έναν Ελασίτη με το πιστόλι στο χέρι και τον ρώτησε τι κάνουν εκεί και του ζήτησε την ταυτότητά του. Ο Ελασίτης αντί για ταυτότητα έβγαλε από την τσέπη του σακακιού του το πιστόλι και τον πυροβόλησε. 

Οι Πέντε Κρεμασμένοι ήρωες ήταν οι Αχ. Πλατυμέσης 34 χρόνων, Επ. Βαμβούλης 26 χρόνων, Ευ. Στεργίου 48 χρόνων, Βλ. Αποστολάρης 21 χρόνων και Β. Μπακόπουλος 41 χρόνων.

Οι πέντε εκτελεσμένοι κομμουνιστές είναι κομμάτι της ηρωικής Ιστορίας του ΚΚΕ, που είναι γεμάτη με αμέτρητα φωτεινά παραδείγματα αγωνιστών, επώνυμων και ανώνυμων μελών και στελεχών του Κόμματος, που έμειναν μέχρι τέλους αταλάντευτοι υπερασπιστές των αξιών και των ιδανικών της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

***
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Πέντε Κρεμασμένους Αγωνιστές αλλά και όλους τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης στου Ζωγράφου, διοργανώνουν το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 11 π.μ.,  στην πλατεία Πέντε Ηρώων, (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας ΑΛΕΞ) με προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο μνημείο Ηρώων Ζωγράφου.
 

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ήταν τέτοιες μέρες 68 χρόνια πριν...

http://eyrytixn.blogspot.gr/2013/04/blog-post_16.html