Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Υπόγραψε «δήλωση» για να μην απολυθείς! - Απαράδεκτες δηλώσεις αποκήρυξης των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων μοίρασε στους εργαζόμενους εργοδότης στη Σάμο


Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, και είναι ενδεικτικό της ζούγκλας που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις, που θέλει τους εργαζόμενους σκλάβους, κυριολεκτικά στο έλεος των εργοδοτών. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ακόρεστη δίψα των εργοδοτών για κέρδη, όταν μάλιστα έχουν σύμμαχο και ενθαρρύνονται από τις πολιτικές «θεσμών» και  κυβέρνησης;

Η καταγγελλία του Εργατικού Κέντρυο Σάμου που δημοσιεύει ο Ριζοσπάστης θυμίζουν «άλλες» εποχές, τις «δηλώσεις αποκήρυξης του κομμουνισμού»…

"Υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι καλούνταν να δηλώσουν ότι παραιτούνται από το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται ζήτησε εργοδότης στη Σάμο από το προσωπικό του.

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η επιχείρηση «Εμμ. Ζαρμπάνης ΑΒΕΕ», η οποία δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο και το λιανικό εμπόριο τροφίμων, μοίρασε τις απαράδεκτες δηλώσεις την Τετάρτη, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού, με προφανή στόχο να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές και συνολικά στη δράση του σωματείου.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και όσα προβλέπει ακόμα και ο συνδικαλιστικός νόμος (1264/82), ζήτησε από κάθε εργαζόμενο στην επιχείρηση να συμπληρώσει και να του καταθέσει υπογεγραμμένη, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 άρθρο 8, θεωρημένη μάλιστα από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Με τις εν λόγω «δηλώσεις» κάθε εργαζόμενος έπρεπε να διαβεβαιώσει τα εξής: «Δεν συμμετέχω σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη 22/3) και ούτε προτίθεμαι να συμμετάσχω καθ' όλη τη διάρκεια της εργασιακής μου σχέσεως με την επιχείρηση - ΕΜΜ. ΖΑΡΜΠΑΝΗΣ ΑΒΕΕ - ως υποψήφιος ή εκλεγείς σε συνδικαλιστικό σωματείο της εργασιακής μου ιδιότητας, και ούτε πρόκειται να κάνω χρήση των ευεργετημάτων του νόμου για τα συνδικαλιστικά όργανα. Σε περίπτωση που επιθυμώ να συμμετάσχω ως υποψήφιος συνδικαλιστικού οργάνου δηλώνω ότι θα παραιτηθώ οικειοθελώς από την εργασιακή μου σχέση».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την εργοδοσία να αποσύρει τις απαράδεκτες «υπεύθυνες δηλώσεις» και να σταματήσει τις παρεμβάσεις στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Καλεί, παράλληλα, τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση και να οργανωθούν στα σωματεία τους, βάζοντας φρένο στις όποιες ανάλογες εργοδοτικές ενέργειες και ορέξεις."

Δεν υπάρχουν σχόλια: