Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της ηρωικής γενιάς της Αντίστασης και των μαχητών του ΔΣΕ συναντήθηκαν στην ετήσια συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Μέσα σε μία ζεστή, κεφάτη ατμόσφαιρα έγινε η ετήσια συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην οποία συναντήθηκαν αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της ηρωικής γενιάς της Αντίστασης και των μαχητών του ΔΣΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τζιτζιλώνης, καλωσόρισε στη εκδήλωση η οποία αφιερώθηκε στα 100 χρόνια της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ «οργανωτή, καθοδηγητή, ψυχή και ραχοκοκκαλιά της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ». (Δείτε παρακάτω βίντεο με το χαιρετισμό του).


Στη συνεστίαση παραβρέθηκαν, πέρα από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αντιπροσωπείες από το ΚΣ της ΚΝΕ, την ΕΕΔΥΕ, την ΠΕΚΑΜ, το «Σπίτι του Αγωνιστή», τον ΣΦΕΑ 1967-'74, την ΠΕΑΦΕ. Στην εκδήλωση, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ανέλαβε η ορχήστρα επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, που γεννήθηκαν, έζησαν, σπούδασαν στη Σοβιετική Ενωση και η Παραδοσιακή Ορχήστρα Βύρωνα.  


Στην εκδήλωση ήταν προγραμματισμένο να επιδοθεί τιμητικό βραβείο στον σύντροφο Γιώργη Μωραΐτη, ωστόσο λόγω υγείας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Οι παραβρισκόμενοι ευχήθηκαν γρήγορη ανάρρωση και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δήλωσε ότι το βραβείο θα του επιδοθεί με την πρώτη ευκαιρία και με τον καλύτερο τρόπο.


Ο χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα


Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δ. Κουτσούμπας είπε:

«Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ σας απευθύνω θερμό, συντροφικό αγωνιστικό χαιρετισμό, πολλές ευχές για καλή χρονιά, για καλή δύναμη σε όλους και όλες, με υγεία, με νέους αγώνες, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, οι καιροί δεν περιμένουν, η γενιά της αθάνατης, της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όλων αυτών των μεγάλων αγώνων του λαού μας, βρίσκεται μπροστά, αποτελούν το παράδειγμα, είναι τα νιάτα, η ψυχή, το υπόδειγμα για την πορεία από εδώ και πέρα, από ιδανικά εμπνευσμένα από τους χιλιάδες ήρωες, τους νεκρούς συντρόφους μας, τους βασανισμένους, τους εξορισμένους, τους διωγμένους, τη γενιά των πολιτικών προσφύγων που έδρασε σε δύσκολες συνθήκες μετά τον εμφύλιο και κατάφερε να κρατήσει ψηλά την αγωνιστική σημαία της πατρίδας, της εργατικής τάξης, του λαϊκού κινήματος, για πάρα πολλά χρόνια στην πολιτική προσφυγιά και σήμερα βρίσκεται μαζί μας. Όλους εσάς σας χαιρετίζουμε, σας τιμάμε και μαζί, χέρι - χέρι, πρέπει να βαδίσουμε το επόμενο διάστημα.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οκτώ χρόνια τώρα οικονομικής κρίσης έχουν φέρει το λαό μας, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, στη χειρότερη κατάσταση που υπήρχε ποτέ. Και δυστυχώς τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Ήδη η κυβέρνηση - παρότι ο κύριος πρωθυπουργός συνεχίζει να πανηγυρίζει και δεξιά κι αριστερά να μοιράζει πάλι ψέματα, να μοιράζει ψεύτικη προπαγάνδα - αυτή τη στιγμή προχωρά στην αξιολόγηση, έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο για νέα αντιλαϊκά μέτρα, όχι μόνο συνέχισης αυτού του τρίτου, βάρβαρου μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με όλους τους προηγούμενους, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά βάζει και νέα μέτρα και μετά το 2018, δεν το ονομάζει τώρα πλέον μνημόνιο αυτό, το λέει "νέα συμφωνία", όμως η ουσία είναι ίδια: Είναι νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου για παράδειγμα, για τις λαϊκές οικογένειες, οι νέες μειώσεις σε συντάξεις μετά το 2018, οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στα εργασιακά ζητήματα, στις εργασιακές σχέσεις με ομαδικές απολύσεις και άλλα σχετικά, είναι "έργα και ημέρες" της κυβέρνησης αυτής. Άρα λοιπόν, χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένας παλλαϊκός πραγματικά συναγερμός, ξεσηκωμός, δε χρειάζεται επανάπαυση. Οι κύριοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, όπως και η ελληνική πλουτοκρατία εδώ στη χώρα μας, έχει αναθέσει στην κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα να κάνει όλη αυτή τη δουλειά, έτσι ώστε να ποδηγετήσει το κίνημα. Θέλει έναν κόσμο απογοητευμένο, κάτω, με μοιρολατρία, επειδή ακριβώς δεν μπόρεσε λέει να υλοποιήσει τις προσδοκίες και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που έλεγε προεκλογικά. Και αυτό είναι γεγονός, δημιουργεί οργή, αγανάκτηση, στενοχώρια, ο λαός μας δεν μπορεί να υποφέρει αυτή την κατάσταση, όλα αυτά τα ψέματα...

Το πρόβλημα είναι όμως: Δεν πρέπει να περάσει σε μας αυτή η μοιρολατρία. Γιατί εκτός απ' το ότι από τη φύση μας και σαν λαός, σαν κίνημα, οι εργαζόμενοι είμαστε αισιόδοξοι, δεν μένουμε χωρίς ελπίδα, γιατί αυτή η ελπίδα υπάρχει.

Τη δείχνει το ΚΚΕ, τη δείχνουν οι καθημερινές εστίες αντίστασης που δημιουργούνται μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας.

Το δείχνουν οι αγρότες στα μπλόκα, οι οποίοι ξεκληρίζονται και συνεχίζουν να αγωνίζονται. Και μεθαύριο, την Τρίτη, κατεβαίνουν στην Αθήνα και πρέπει να δώσουμε όλοι μας και με το παρόν μας, την υλική αλληλεγγύη μας και την ηθική αλληλεγγύη μας και με τη φυσική μας παρουσία σε αυτές τις διαδηλώσεις.

Το δείχνει το ΠΑΜΕ, τα εργατικά συνδικάτα που οργανώνουν συλλαλητήρια ενάντια σε αυτά τα βάρβαρα μέτρα, με διεκδικήσεις για ανάσες ανακούφισης, για να αλλάξει ρότα αυτός ο τόπος και να μπορέσει η εργατική τάξη και τα παιδιά της αύριο να ζήσουν καλύτερα. Για την Τρίτη στις 21 του Φλεβάρη, οργανώνεται αυτό το συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Αυτές οι εστίες αντίστασης πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Θα πρέπει ενωμένοι οι εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών σε μια μεγάλη συμμαχία, ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, ενάντια σ' όλους αυτούς που διαφεντεύουν τις ζωές μας και μας πάνε απ' το κακό στο χειρότερο όλα αυτά τα χρόνια, να αντιτάξουμε αυτή τη δύναμη αντεπίθεσης, να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ, να ανοίξουμε έναν καλύτερο δρόμο για μας και τα παιδιά μας.

Γιατί αυτή η εναλλακτική λύση υπάρχει. Βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αυτή που θα επεξεργαστούμε παραπέρα, έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα για τη χώρα μας, τώρα στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ και στη συνέχεια στην καθημερινή δράση όλων των κομματικών οργανώσεων, όλων των μελών μας. Προϋπαντούμε με αισιοδοξία το Συνέδριό μας που θα γίνει στις 30, 31 Μάρτη, 1, 2 του Απρίλη, με στόχο ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, Κόμμα ικανό να μπορέσει να συμβάλλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος άμεσα, να μπορέσει να οικοδομήσει την κοινωνική συμμαχία σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ένα Κόμμα που θα παλέψει ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στη γειτονιά μας και απειλεί τους λαούς με νέα ολοκαυτώματα, με νέες γενικευμένες συγκρούσεις εκτός απ' αυτές τις εστίες που υπάρχουν τοπικά και περιφερειακά και εκεί μόνο το ΚΚΕ μαζί με την εργατική τάξη, τα πρωτοπόρα τμήματα της κοινωνίας μας μπορεί να σημάνουν αυτό το συναγερμό. Μπορεί να ετοιμάσουν το λαό μας, το κίνημα και να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα μέτρα είτε οικονομικά, είτε πολιτικά, είτε στρατιωτικά - πολεμικά είναι, απέναντι στις κυβερνήσεις τις μέχρι τώρα και τις σημερινές, απέναντι σ' αυτές τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, απ' τις οποίες πρέπει εδώ και τώρα να αποδεσμευτούμε.

Σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί να νικήσει ο λαός. Μπορεί να έρθει πραγματικά στην εξουσία για να οργανώσει τη δική του οικονομία, να οργανώσει τη δική του κοινωνία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής κι όχι στους διάφορους σαλτιμπάγκους, στους διάφορους αγύρτες και εκμεταλλευτές του μόχθου του λαού, που τον πλούτο που παράγει τον λυμαίνονται 3, 5, 10 τζάκια, μονοπωλιακοί όμιλοι, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τους οποίους αυτούς υπηρετούν οι όλες μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, είτε λέγονται ΣΥΡΙΖΑ, είτε λέγονται ΝΔ, είτε λέγονται ΠΑΣΟΚ και άλλοι που προαλείφονται τώρα ξανά, μετά από δυο - τρία χρόνια διακυβέρνησης αποτυχημένης της "πρώτης φοράς αριστεράς", να ξαναεπανέλθουν και να κάτσουν στο σβέρκο του λαού. Απέναντι σε όλους αυτούς πρέπει να αντιτάξουμε ένα δυναμικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενωμένο, με συμμαχία όλων αυτών των δυνάμεων και μ' ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ. Το χρωστάμε στους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους, που πέρασαν πολλά χρόνια σε κρατητήρια, σε εξορίες και φυλακές, που βασανίστηκαν και που βεβαίως ακόμα στέκονται όρθιοι και αγωνίζονται.

Φέτος συμπληρώνονται τα 50 χρόνια απ' τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απρίλη του '67. Διδάγματα έχουμε κι από 'κει, ηρωικούς αγώνες έχουμε, αγωνιστές που βρίσκονται μαζί μας και που θα πρέπει την πείρα όλης αυτής της αντίστασης να τη μεταφέρουμε και στις νεότερες γενιές.

Φέτος έχουμε την κορυφαία στιγμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία του '17, που μας δείχνει νέα διδάγματα, μας έδωσε τεράστια πείρα, άσχετα με την τελική κατάληξη που είχε η σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα. Εμείς είμαστε σίγουροι, ξέρουμε ότι ο πάγος έσπασε, η γραμμή χαράχτηκε, ο δρόμος άνοιξε. Κι αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε στα λόγια του μεγάλου Λένιν, στα λόγια του κόμματος των Μπολσεβίκων, θα συνεχίσουμε γιατί αυτό είναι αναγκαιότητα, αυτός ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο τίποτε άλλο και όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο καπιταλισμός έχει σαπίσει, έχει διαφθαρεί. Το κράτος τους, η αστική τάξη πλέον πρέπει να περάσει στα χρονοντούλαπα της ιστορίας. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες που αγωνίζονται για το μέλλον τους, που παλεύουν την επιστήμη τους, αυτοί είναι το μέλλον για την ανθρωπότητα κι αυτοί μπορεί να οικοδομήσουν μια πραγματικά νέα κοινωνία.

Στα 100 χρόνια του Κόμματός μας που θα τα γιορτάσουμε ολοκληρωμένα και θα σβήσουμε τα κεράκια του, του χρόνου, έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε κι απ' αυτή την εκδήλωση αυτό τον όρκο ότι θα παλέψουμε να κάνουμε το Κόμμα πιο ισχυρό, θα παλέψουμε μπροστάρηδες στους αγώνες, μπροστάρηδες στον αγώνα για την κατάργηση όλων των μνημονίων, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, για ανάσες ανακούφισης του λαού μας σήμερα, αλλά κυρίως για άνοιγμα του δρόμου, έτσι ώστε να μπορέσουν να ζήσουν πραγματικά καλύτερα ο ελληνικός λαός, τα παιδιά του, οι μελλούμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ, καλή δύναμη, καλή υγεία σε όλους και όλες και σ' αυτούς που λείπουν σήμερα απ' τη συντροφιά μας επειδή είναι άρρωστοι, γιατί έχουν πλακώσει και γρίπες και συνάχια κ.λπ. τους ευχόμαστε περαστικά, η σκέψη μας είναι μαζί τους όπως και η δική τους είναι μαζί μας αυτή τη στιγμή. Καλά να περάσουμε με χορό και τραγούδι, ευχαριστώντας και την ορχήστρα, τα συγκροτήματα, τα αγαπημένα μας παιδιά και τους πρόσφυγες και τους υπόλοιπους που εδώ μαζί μας θα τραγουδήσουν και θα διασκεδάσουμε όλοι μαζί.
Γεια σας, καλή δύναμη»!


Ο χαιρετισμός του Χρήστου Τζιτζιλώνη


 «Ο κόκκινος Οκτώβρης του 1917 έδειξε και δείχνει τον καθοδηγητικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως Κόμματος νέου τύπου στη σοσιαλιστική επανάσταση, σε σχέση με τα συμβιβασμένα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα», είπε μεταξύ άλλων ο Χ. Τζιτζιλώνης και τόνισε ότι: «Η ιστορική εξέλιξη έχει απορρίψει τον ισχυρισμό, ότι ήταν ουτοπικός ο χαρακτήρας του σοσιαλιστικού - κομμουνιστικού εγχειρήματος. Ο δεκαετίες του 21ου αιώνα θα είναι δεκαετίες μιας καινούργιας ανόδου του επαναστατικού κινήματος, μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων». «Οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι απόγονοι και φίλοι τους, εύχονται ολόψυχα επιτυχίες στο 20ό Συνέδριο και ολόπλευρη ισχυροποίησή του για το καλό του εργαζόμενου λαού, την πρόοδο και προκοπή του τόπου, για το σοσιαλισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ανακοίνωσε πως τιμώντας τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων δίπλα και μαζί με το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: