Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Το μήνυμα αλληλεγγύης του Κώστα Βάρναλη στον φυλακισμένο νομπελίστα, αγωνιστή της ειρήνης Μπέρτραντ Ράσελ

Μπέρτραντ Ράσελ – Κώστας Βάρναλης.
Στο κέντρο: Ο Μπ. Ράσελ ομιλητής σε διαδήλωση
κατά των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο


Ο Μπέρτραντ Ράσελ (18 του Μάη 1872 - 2 του Φλεβάρη 1970) ήταν Άγγλος νομπελίστας μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος που ασχολήθηκε ενεργά με το αντιπολεμικό κίνημα.
Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο  δίδαξε σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καταδικάζοντας τα πυρηνικά όπλα και τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Ο Μπ. Ράσελ φυλακίστηκε δυο φορές, επειδή ηγήθηκε στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος.

Τον Σεπτέμβρη του 1961 ο 89χρονος Μπ. Ράσελ καταδικάστηκε σε εφταήμερη φυλάκιση, σε πρόστιμο 20 σελινιών και καταβολή εννέα λιρών για δικαστικές δαπάνες, γιατί αρνήθηκε να υποσχεθεί ότι θα πάψει να προκαλεί αναταραχή και να χρησιμοποιεί μεγάφωνο χωρίς άδεια, ως μέλος της «Επιτροπής των 100», η οποία οργάνωνε ομαδικές διαμαρτυρίες κατά των πυρηνικών όπλων.

Ο Κώστας Βάρναλης έστειλε τότε το ακόλουθο μήνυμα στον Άγγλο φιλειρηνιστή φιλόσοφο (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης, τον Οτώβρη του 1961):
Χαιρετισμός στον Ράσελ
Αυτές τις μέρες η καρδιά όλων των λαών της γης, και του ελληνικού, είναι φυλακισμένη μαζί σας στο ίδιο κελί και χτυπάει με συμπάθεια στο πλάι σας.

Η ασέβεια των εμπόρων του θανάτου προς τα χρόνια σας και το παγκόσμιο κύρος σας δεν είναι διαφορετική από του Χίτλερ προς τον «Εβραίο» Αϊνστάιν.

Ο διωγμός σας στρέφεται εναντίον όλης της ανθρωπότητας και σας τοποθετεί επί κεφαλής του αγώνα για τη σωτηρία της από την ολοκληρωτική καταστροφή. Συγχρόνως αποτελεί και μάθημα για όλους τους τίμιους πνευματικούς ανθρώπους κάθε χώρας για το ποιο είναι το χρέος τους απέναντι του λαού των.

Στη δοξασμένη Ελλάδα όχι μονάχα το αίτημα της ειρήνης διώκεται παρά και της ανεξαρτησίας. Δεκαοχτώ χρόνια σαπίζουνε στην εξορία χωρίς δίκη οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Αυτά τα θύματα του νεοφασισμού (ανάμεσα σ’ αυτούς κι ο ήρωας της Ακρόπολης Γλέζος) ζητάνε την ηθική σας συμπαράσταση.

Κώστας Βάρναλης
Στις 30 του Οκτώβρη 1962, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο ο Μπέρτραντ Ράσελ κατήγγειλε με μήνυμά του την ύπαρξη των περίπου 1.200 πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα.

Το όνομα του Μπέρτραντ Ράσελ έφερε και ο σύνδεσμος για την ειρήνη («σύνδεσμος Μπέρτραντ Ράσελ»), ομιλία του οποίου εκφώνησε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, τη μέρα που παρακρατικοί τον δολοφόνησαν στην Θεσσαλονίκη, με την καθοδήγηση και μπροστά στα μάτια των δυνάμεων ασφαλείας.

Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: