Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

«Έφυγε» η αγωνίστρια της ΕΑΜικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ Μαρία Παπαδήμα - Βενετσανοπούλου

Η Μαρία Παπαδήμα – Βενετσανοπούλου (δεξιά)
το 1944 στην Άρτα


Έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια της ΕΑΜικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ Μαρία Παπαδήμα - Βενετσανοπούλου.

Η Μαρία Παπαδήμα - Βενετσανοπούλου γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Αθαμάνιο Άρτας, σε μια φτωχική οικογένεια. Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής αμέσως εντάχθηκε στην Εθνική Αλληλεγγύη και κατόπιν στην ΕΠΟΝ. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες στο χωριό της που δήλωσε ότι θέλει να πολεμήσει στο αντάρτικο. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ το 1943. Κατατάσσεται στην 8η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στη Μεσούντα, παίρνει μέρος σε μάχες στην Αμφιλοχία, στην Πρέβεζα.

Μετά τη Βάρκιζα συλλαμβάνεται και πιέζεται να υπογράψει δήλωση, δεν υπέγραψε, βασανίζεται από τους "ΜΑΥδες". Παραμένει στο χωριό της και προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την Οργάνωση με δυσκολία μιας και οι περισσότεροι είναι στις εξορίες και τις φυλακές. 

Το 1947 κατατάσσεται στον ΔΣΕ, παίρνει μέρος σε μάχες και επιχειρήσεις στη Μουργκάνα και την ευρύτερη περιοχή. Παίρνει το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Στη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ, στο Λαιμό Πρεσπών, γνώρισε τον άντρα της, τον Βασίλη Βενετσανόπουλο. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, περνάει μαζί με συναγωνιστές της στην Αλβανία και από εκεί στην Τασκένδη. Στην Τασκένδη σπουδάζει στη Σχολή Βιομηχανίας Επεξεργασίας Βάμβακος, ξανασμίγει με το σύντροφο Βασίλη, παντρεύονται και φεύγουν για Ρουμανία.

Με την επιστροφή στην Ελλάδα, συνεχίζει να παλεύει οργανωμένα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Πιστή στο Κόμμα της και στις πιο δύσκολες φάσεις της ιστορίας του, μαχήτρια, υπερασπίζονταν ως το τέλος της ζωής της με πάθος τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Η κηδεία της Μαρίας Παπαδήμα - Βενετσανοπούλου θα γίνει το Σάββατο 21 του Γενάρη και ώρα 10.30 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

2 σχόλια:

Πέτρος Δ. είπε...

Αιωνία της η μνήμη! Αθάνατη!

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΑΝΑΤΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ