Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Ο κομμουνιστής που τον έλεγαν Επαναστάτη


Δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνει να γνωρίζουμε σημαντικούς ανθρώπους και να μαθαίνουμε για το έργο τους αφού πρώτα «φύγουν» από τη ζωή. Αν αναζητήσουμε τους λόγους που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τον Επαναστάτη Προύσαλη θα καταλήξουμε λιγότερο στη χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει από την Τσεχία, χώρα όπου έζησε και δημιούργησε ο σημαντικός αυτός καλλιτέχνης και περισσότερο  στην ενοχλητική «φύση» της τέχνης του και του  κοινού που την αγκάλιαζε.
Βλέπετε ο Επαναστάτης Προύσαλης ήταν κομμουνιστής, η τέχνη του στρατευμένη και το είδος αυτό δύσκολα ευδοκιμεί σε μια χώρα που από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και μετά βάλθηκε να ξεσκίσει και τις σάρκες της για να εξαφανίσει από τη μνήμη του τσέχικου λαού ό,τι έχει σχέση με το σοσιαλιστικό παρελθόν της, την περίοδο δηλαδή που ο λαός ήταν ο κύρης της τύχης του.

Δείτε τη συνέχεια της ανάρτησής μας στο ΑΤΕΧΝΩΣ (κλικ!)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα, μου γεννιεται το ερωτημα, πως στα φεστιβαλ της ΚΝΕ τοσα χρονια δεν βρεθηκε μια προσκληση - θεση για αυτον τον συντροφο / συναγωνιστη. Διαβαζοντας την ιστορια του, μου δημιουργειται πικρα οτι τον μαθαινουμε αφου έφυγε..

Νικος Θεσσαλος