Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

2 - 3 Απρίλη, Διήμερο στα χνάρια του ΔΣΕ στη Ρούμελη


Το Σαββατοκύριακο 2 - 3 Απρίλη πραγματοποιείται το 2ο Διήμερο της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ στα χνάρια του ΔΣΕ στη Ρούμελη.

Το φετινό Διήμερο αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που ξεκινήσαμε πέρυσι με την επίσκεψη στο Καρπενήσι, συζητώντας και μαθαίνοντας για την ηρωική κατάληψη της πόλης από τον ΔΣΕ το Γενάρη του 1949. Ο θετικός απόηχος της περσινής διοργάνωσης, το αγκάλιασμά της από νέους που διψάνε να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία, ακόμη και από νέους που δεν έχουν πολιτική αναφορά σε εμάς, όμως θέλησαν να μας γνωρίσουν και να μάθουν, μας έδωσε το έναυσμα για να καθιερώσουμε αυτήν την πρωτοβουλία.

Το 2016, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του ΔΣΕ, αποκτά ξεχωριστή σημασία στην πορεία προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ το 2018, καθώς οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες που οργανώνονται μπορούν ποικιλοτρόπως να αναδείξουν την κορυφαία περίοδο της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ στα χρόνια 1946 - 1949.

Η πλατιά συζήτηση με τους νέους θέλουμε να γίνει το έναυσμα για τη γνωριμία με την περιοχή του Παρνασσού και της Αμφίκλειας, που είναι ταυτισμένη με την έναρξη της δράσης του ΔΣΕ στη Ρούμελη. Αυτόν τον τόπο επιλέγουμε φέτος για να κρατήσουμε το νήμα της Ιστορίας και να το τραβήξουμε μέχρι το σήμερα, για να εμπνευστούμε και να χαράξουμε το δρόμο για τους σύγχρονους αγώνες.

Στην προετοιμασία του 2ου διημέρου της Οργάνωσής μας, ξεχωριστή σημασία έχει η σοβαρή προσπάθεια μελών και στελεχών της ΚΝΕ για να γνωρίσουμε την Ιστορία, να μελετήσουμε ντοκουμέντα, να ψάξουμε στοιχεία για την 2η Μεραρχία που έδρασε στην περιοχή μας και τις ηρωικές μορφές του Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου), του Ανάποδου (Θύμιου Καψή), του Λοκρού (Σωτήρη Τσιτσίπη) και άλλους πολλούς. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει από πέρυσι με τη δημιουργία ομάδων (έρευνας, πολιτιστικής, προπαγάνδας) συμβάλλοντας στην προετοιμασία πρωτοβουλιών ενόψει των επετείων ίδρυσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το 2018. Αυτό το υλικό «ντύνει» το περσινό και το φετινό διήμερο, τα φεστιβάλ μας και τις εκδηλώσεις μας, προωθώντας παραπέρα το περιεχόμενό τους. Αυτή η δουλειά συνέβαλε σοβαρά στα βήματα που έχουν γίνει στη συγκρότηση και ανάπτυξη της Οργάνωσης, στη συσπείρωση νέων γύρω μας, αφού «η γνώση είναι δύναμη» και όσο την κατακτάμε τόσο θα ατσαλωνόμαστε και θα γινόμαστε ακόμα πιο αποφασιστικοί, ακόμα πιο ικανοί στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Πλούσια διαφωτιστική διαπαιδαγωγητική δουλειά

Μέσα από την επαφή με τις ηρωικές σελίδες του ΔΣΕ, γνωρίζουμε την Ιστορία του Κόμματός μας και του λαϊκού κινήματος, τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη μελέτη αυτής, τα διδάγματα που απορρέουν για τα καθήκοντα των κομμουνιστών σήμερα, σε όλες τις συνθήκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έγινε συζήτηση στις Οργανώσεις με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ. Η συζήτηση αυτή βοήθησε στο ιδεολογικό και πολιτικό ατσάλωμα των μελών της ΚΝΕ, που είναι απαραίτητος όρος, για να ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα σήμερα. Τέθηκε στο διά ταύτα η ανάγκη οι νέοι κομμουνιστές να ανεβάσουμε και άλλο τον πήχη, ώστε η διαφωτιστική δουλειά, ενωμένη με τη δράση μας να κρατάει πάντα τη φλόγα αναμμένη, να διαπαιδαγωγεί τους νέους και τις νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών με τις αξίες και τα ιδανικά της ταξικής πάλης. Ιδιαίτερο στόχο αποτελεί ο πολλαπλασιασμός των νέων που δίνουν τη μάχη στο πλευρό μας, επιδιώκοντας να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για οργανωμένη επαναστατική δράση μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας του ηρωικού ΚΚΕ.

Αυτή η δραστηριότητα εκπληρώνει ήδη το σκοπό της, καθώς έχει γίνει η δίοδος για να ανέβουμε ένα σκαλοπάτι στην κουβέντα με τον μαθητή, τον σπουδαστή, τον νέο εργαζόμενο.
Πάνω από ένα μήνα τώρα, οι Οργανώσεις έχουν ανοίξει τη συζήτηση ιδιαίτερα σε χώρους νεολαίας. Με επιμονή, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες, όπως την πλήρη άγνοια για τον ΔΣΕ η οποία υπάρχει στα νέα παιδιά, ανοίγοντας μέτωπο με την διαστρέβλωση της Ιστορίας, αντιμετωπίζοντας προκαταλήψεις. Σε ευθεία κόντρα με το δηλητήριο που χύνουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής στα μυαλά των νέων, επιτιθέμενοι στους κομμουνιστές, στους λαϊκούς αγώνες, εξυμνώντας ταυτόχρονα τους ταγματασφαλίτες και τα χιτλερικά τάγματα εφόδου.

Επιδιώκουμε οι νέοι να προβληματιστούν και να βγάλουν συμπεράσματα από τον τιτάνιο αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ. Αναδεικνύοντας τους δύο εχθρικούς κόσμους που αναμετρήθηκαν τότε, γιατί αυτοί οι δύο κόσμοι παραμένουν το ίδιο εχθρικοί και αγεφύρωτοι σήμερα. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τους νέους και τις νέες, ώστε να δουν καθαρά ότι για να κατακτήσουμε το δίκιο μας σήμερα, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε εμείς και οι εργαζόμενοι γονείς μας τον πλούτο που παράγουμε, είναι αναγκαίο να βαδίσουμε στο δρόμο του συλλογικού αγώνα, μακριά και έξω από κάθε συμβιβασμό, απογοήτευση, αδράνεια και αυταπάτη για καλύτερη διαχείριση ενός συστήματος που μας κλέβει τη ζωή.

Αυτόν το δρόμο βάδισαν οι μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Στην πλειοψηφία τους νέοι, προερχόμενοι από λαϊκές οικογένειες. Με το παράδειγμά τους απέδειξαν πως ο λαός οργανωμένος και αποφασισμένος μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε αντίπαλο όσο ισχυρός και αν αυτός φαντάζει. Μας δείχνουν το δρόμο για τους ταξικούς αγώνες του σήμερα και του αύριο. Το Σαββατοκύριακο θα βαδίσουμε στα χνάρια τους και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στο δρόμο που άνοιξαν.

Γεωργία ΠΥΘΟΥΛΑ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΣΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ
Το πρόγραμμα του διημέρου
Σάββατο 2 Απρίλη
12.00 Επίσκεψη στη Λιλαία, στο σπίτι του «Διαμαντή».
18.30 Πορεία στην Αμφίκλεια και κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του «Λοκρού».
19.30 Εκδήλωση για τον ΔΣΕ στο Πνευματικό Κέντρο Αμφίκλειας. Ομιλητής: Γιάννης Παναγής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.
21.00 Λαϊκό γλέντι
Κυριακή 3 Απρίλη
10.30 Αποκάλυψη πλάκας προς τιμήν του «Ανάποδου» στη Δρυμαία.
12.00 Περιήγηση στα υψώματα που έδρασε ο ΔΣΕ στον Παρνασσό (θέση Λιβάδι).
14.00 Επίσκεψη στην Αράχοβα.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: