Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Στο χώρο της Διεθνούπολης του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ (Δήλωση)

Ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ 
(φωτο αρχείου)
Πολύβουη αποδεικνύεται και φέτος η Διεθνούπολη του Φεστιβάλ, όπου το «παρών» έδωσαν 20 Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο. «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών» είναι το φετινό σύνθημα της Διεθνούπολης, όπου οι επισκέπτες στέκονταν, συζητούσαν, αναζητούσαν να μάθουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους συντρόφους των αποστολών των Κομμουνιστικών Νεολαιών και Ενώσεων που βρέθηκαν και αυτή τη χρονιά στο Πάρκο «Τρίτση».

Ξεχωριστή πινελιά ανάμεσα στα περίπτερα των Ενώσεων από Πορτογαλία, Ιταλία, Συρία, Τουρκία, Κολομβία, Σρι Λάνκα, Γεωργία, Ισπανία, Ρωσία, Αλγερία, Πακιστάν, Γαλλία, Βέλγιο, Σερβία, Παλαιστίνη και Κύπρο, ήταν το ταμπλό όπου εκφράζονταν οι ευχαριστίες για το κοινό Ψήφισμα Αλληλεγγύης στον αγώνα της ΚΝΕ που υπέγραψαν 30 Οργανώσεις Νεολαίας απ' όλο τον κόσμο, αλλά και τη στήριξη προς το ΚΚΕ από 65 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα για τις πρόσφατες εκλογές.

Επίσης, σε άλλο ταμπλό γινόταν γνωστή η «κοινή» εκδήλωση που διοργάνωσαν στις χώρες τους οι Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης για την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στις 9 Μάη. «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε» τονιζόταν με φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Αυστρία, Μάβια, Πράγα, Βαρκελώνη, Παρίσι, Αθήνα, Βελιγράδι, Καλίνινγκραντ, Κωνσταντινούπολη και Λευκωσία.

Στο χώρο της Διεθνούπολης παρευρέθηκε την Πέμπτη και ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, που δήλωσε στο «Ριζοσπάστη»:

«Είναι μια πολύ μεγάλη ευχαρίστηση να επισκέπτομαι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, είμαι στην Ελλάδα τρία χρόνια και το επισκέπτομαι κάθε χρόνο, να χαρώ αυτό το αδελφικό περιβάλλον. Η ΚΝΕ, άλλωστε, ήταν ένα βασικός πρωταγωνιστής της αλληλεγγύης προς την Κούβα, οπότε αυτός είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την αλληλεγγύη που μας έχει επιδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Και παράλληλα, να τονίσω ότι βρισκόμαστε στο χώρο της Διεθνούπολης, στο χώρο που κάθε χρόνο έρχονται Νεολαίες απ' όλο τον Κόσμο και γι' αυτό το λόγο θα περάσω προσωπικά από κάθε περίπτερο, προκειμένου να χαιρετήσω τον καθένα σύντροφο. Απέναντι, για παράδειγμα, βλέπω τη μορφή του ΤΣΕ και άλλα σύμβολα της Κούβας. Είναι λοιπόν κι αυτή άλλη μια ακόμη έκφραση αλληλεγγύης και γι' αυτό θέλω να δείξω με αυτόν τον τρόπο την ευχαρίστησή μου και τις ευχαριστίες μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: