Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ανοίγει τις πύλες του το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (SPOT)


Την Πέμπτη 8 Οκτώβρη ανοίγει τις πύλες του το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ»). Οι εκδηλώσεις θα γίνονται στις 9 και 10 Οκτώβρη οπότε και θα κορυφωθούν με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Εκτός από το γνωστό πλούσιο πρόγραμμά του, τη συνάντηση αγαπημένων καλλιτεχνών επί σκηνής, τα αφιερώματα και τις εκθέσεις, στο χώρο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ακόμα θεματικές συζητήσεις, παρουσίαση project και συλλογικών εργασιών. Στο Φεστιβάλ, ακόμα, θα φιλοξενηθούν περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης, αθλητικές δραστηριότητες και η Διεθνούπολη.
 
Στο χώρο θα υπάρχει, επίσης, έκθεση με τίτλο «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε. Μέχρι τη νίκη», που θα είναι αφιερωμένη στους τιμημένους νεκρούς του αγώνα, στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, που σε συνθήκες ανείπωτων διωγμών, κράτησαν ψηλά τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης. Έμειναν όρθιοι στις εξορίες και τις φυλακές του αστικού κράτους, στη διάρκεια ολόκληρης της ιστορικής περιόδου από τη δεκαετία του '20 έως τη χούντα 1967 - 1974. Η έκθεση θα περιλαμβάνει πρωτότυπο αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, που πρώτη φορά εκτίθεται δημόσια.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
  • Πέμπτη 8 Οκτώβρη
- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 String Demons
22.15 Παντελής Θαλασσινός
23.30 Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Χρήστος Θηβαίος
- ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.00 «Πολεμάμε και τραγουδάμε», από την ομάδα παραδοσιακών χορών και το παραδοσιακό σχήμα της ΚΝΕ
21.30 «Από τα μπουντρούμια και την εξορία του νέου κόσμου ξεκινά η Ιστορία». Μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη»
22.45 Νησιώτικο γλέντι με τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού
- ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
20.00 Συναυλία με μαθητικά - νεανικά συγκροτήματα: Red Dreams από το Κερατσίνι, μαθητές από το 15ο ΓΕΛ Κυψέλης, Crazy Dimples από το Περιστέρι, Χρίσμα Θανάτου από Σεπόλια, 292 - bps από Πετρούπολη
21.30 Rebellion Connexion + Φρανκ (Manifesto the label)
23.00 Ησαΐας Ματιάμπα - Μύρωνας Στρατής
- ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
(Και τις 3 μέρες θα φιλοξενείται έκθεση με έργα των εικαστικών Γιώργου Φαρσακίδη και Γιάννη Στεφανίδη, με θέμα τα «πέτρινα χρόνια» των εξοριών)
19.00 Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ από την ΠΕΑΦΕ, βασισμένη σε θεατρικό έργο του συγγραφέα Βασίλη Λιόγκαρη, με μουσική ειδικά γραμμένη για το έργο από τον συνθέτη Δημήτρη Φωτιάδη
20.00 «Γεια σας αδέρφια θα 'ρθεί η λευτεριά». Μουσική παράσταση με χοροθεατρικά δρώμενα αφιερωμένη στις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Αβέρωφ. Θα συμμετάσχει το συγκρότημα της ΚΝΕ και ομάδα νέων ηθοποιών και χορευτριών
- ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Κάθε μέρα στο χώρο του παιδότοπου θα πραγματοποιούνται: Εργαστήρι κατασκευής μαριονέτας από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT». Ακόμα απλές δραστηριότητες και κατασκευές για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.
18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές
19.30 «Η μαύρη πεταλούδα» της Ερης Ρίτσου, διαδραστική αφήγηση παραμυθιού από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ
20.15 «Οι μουσικοί της Βρέμης και η τόλμη των παραμυθιών» από τη μουσικοθεατρική ομάδα Τρομπετίνι
21.15 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιώργο Ταρουνά.
- ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
19.30, Συζήτηση με θέμα: «"Who is the world?" - NATO: Το οπλισμένο χέρι του ευρωαμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά των λαών». Ομιλητής: Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.
- ΧΩΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΤΕΙ
19.30, Εκδήλωση με καλωσόρισμα πρωτοετών και συζήτηση με θέμα: «Για ποιο σκοπό σπουδάζουμε;», με τον Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. 
- ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ
20.00, Συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούςΑλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες!». Ομιλητές θα είναι: Η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης, Λαϊκών Ελευθεριών και Μεταναστών της ΚΕ του Κόμματος, και ο Θεόδωρος Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.
- ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.30 - 20.30 Επίδειξη Παγκρατίου αθλήματος 

  • Παρασκευή 9 Οκτώβρη
- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.00 «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα...» Ενορχήστρωση: Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Ρίτα Αντωνοπούλου
22.00 Συναυλία με την Ελένη Βιτάλη και την Γλυκερία 
23.45 «Με τα φώτα στη διαπασών» Συναυλία με τους: Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο
- ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.00 Κεντρική συζήτηση με θέμα: «Ο συσχετισμός δύναμης στην Ελλάδα και διεθνώς και οι αστικές κοινοβουλευτικές εκλογές». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.
21.30 «Τα τραγούδια των διώξεων» από το λαϊκο-ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ
22.15 Χοροί και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας από τους Encardia
23.30 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη
- ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
20.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» 
21.00, Συζήτηση με τίτλο: «Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα... μεταδίδει τις αρχές και τις αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος κι έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του» (απόσπασμα από το βιβλίο της Πολιτικής Παιδείας Β' Λυκείου). Τι μαθαίνουμε τελικά στο σχολείο; Ομιλητής θα είναι ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Καργόπουλος.
22.00 Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα Orbital devise από Μεταμόρφωση
22.30 Sober
23.10 KollektivA
23.45 Πάνος Μουζουράκης
- ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.00 Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο των εικαστικών Γ. Στεφανίδη και Γ. Φαρσακίδη. Θα μιλήσει η Εύα Μελά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Γ. Φαρσακίδης.
19.30 «Για να μην κατακλύσει η ζούγκλα τους ανθρώπινους συνοικισμούς». Εκδήλωση για τον κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Αποσπάσματα από έργα του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λίλα Καφαντάρη και Δημήτρης Τζουμάκης.
- ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές
19.30 «Μάντεψε ποιος!» διαδραστικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ
20.15 «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος» από τον Θανάση Λιούνη
21.15 «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου από τον κουκλοθίασο ΚΟΥ - ΚΛΟ, για μικρούς και μεγάλους.
- ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
19.30 - 20.30 Επίδειξη Πάλης 

  • Σάββατο 10 Οκτώβρη
- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.30 Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη
20.45 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
21.30 «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται... Κατάκτησε το αδύνατο». Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Τραγουδούν: Κώστας Θωμαΐδης, Άννα Λινάρδου, Αφροδίτη Μάνου, Μίλτος Πασχαλίδης
23.30 Συναυλία με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Μπάμπη Στόκα, Γιώτα Νέγκα
- ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 Παραδοσιακό γλέντι με την Γιώτα Βέη
22.45 Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μάγκα
23.45 Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη
- ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
18.45 Βράβευση νικητριών ομάδων του μαθητικού Πανελλαδικού Διαγωνισμού που διοργάνωσαν η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής»
21.30 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου
22.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο
22.30 Συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ - «Στροφή»
23.00 George Zervos and the Band
23.45 Imam Baildi 
- ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.00 Παρουσίαση πρωτότυπου μελοποιημένου έργου σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ.
- ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές
19.30 Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan.
21.30 «Πέτα, Λούδα!» Παράσταση με την τεχνική sand art από την Ιρίνα Μπόικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: