Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Απόφαση - πρόκληση: Στο Ισραήλ εγκρίθηκε νόμος για αναγκαστική σίτιση απεργών πείνας


ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Με 46 ψήφους υπέρ και 40 κατά η ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ) ενέκρινε χτες νόμο για την αναγκαστική σίτιση κρατουμένων που κάνουν απεργία πείνας. Αναλυτές σημειώνουν ότι ο νόμος, που αφορά και όσους διώκονται για ζητήματα «ασφάλειας» (κατηγορία στην οποία εντάσσονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι που «σαπίζουν» ακόμα και χωρίς δίκες σε ισραηλινά κελιά), αφορά την προσπάθεια του Τελ Αβίβ να «αποτρέψει» θανάτους Παλαιστινίων που θα αναζωπυρώνουν τη δικαιολογημένη οργή του πολύπαθου λαού.
Ωστόσο πρόκειται για απόφαση - πρόκληση καθώς είναι γνωστό πως η αναγκαστική σίτιση απεργών πείνας μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην υγεία τους και μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ανήκεστη βλάβη. Γι' αυτό και πολλοί τη θεωρούν μέχρι και μορφή βασανιστηρίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιατρικός Σύλλογος του Ισραήλ έχει εκφράσει έντονα τη διαφωνία του με το νόμο. Σύμφωνα με το «Αλ Τζαζίρα», ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να μην εφαρμόσουν το νόμο, υποστηρίζει ότι η αναγκαστική σίτιση απεργών πείνας μοιάζει με βιασμό και ότι αντιβαίνει κάθε ιατρική ηθική.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Νετανιάχου έδωσε έγκριση για νέα επέκταση εβραϊκών καταυλισμών εποίκων σε Δυτική Οχθη, συγκεκριμένα για την κατασκευή 300 ακόμα κατοικιών στη Μπέιτ Ελ, ενώ σύντομα θα εκδοθεί άδεια και για την ανέγερση άλλων 504 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στις αποφάσεις μάλιστα αντέδρασε και η Ουάσινγκτον, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανησυχεί ότι «η επέκταση των καταυλισμών απειλεί την λύση των δύο κρατών και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Ισραήλ να διαπραγματευτεί μια λύση στη σύγκρουση».
Κατά τα άλλα, οι ισραηλινές αρχές προσπάθησαν να εμφανιστούν τηρητές του νόμου κατεδαφίζοντας προχτές ... δυο ακατοίκητες πολυκατοικίες που είχαν χτιστεί σε περιοχή που ανήκε σε Παλαιστίνιους.
Τέλος, η γνωστή «Διεθνής Αμνηστεία» βγήκε ένα χρόνο μετά την περσινή στρατιωτική επιχείρηση που ματοκύλισε ξανά τη Λωρίδα της Γάζας και έκανε λόγο για «ισχυρές αποδείξεις» που δείχνουν ότι το Ισραήλ τέλεσε εγκλήματα πολέμου...

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: