Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ας τελειώνουν, λοιπόν, τα κυβερνητικά τρικ και ψέματα!

Αλήθειες και ψέματα...

Χτες η «Αυγή», στο κύριο άρθρο της, επέκρινε τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν προσαρμόζουν την επιχειρηματολογία τους στις επικοινωνιακές ανάγκες της στιγμής. Λέει δηλαδή: «Αυτά που λέμε την προηγούμενη βδομάδα δεν μπορούν να ισχύουν την επόμενη»!

Η παραπάνω ομολογία μοιάζει κυνική. Έχουν, φαίνεται, τόση σιγουριά για τον εαυτό τους που λένε κατάμουτρα στους εργαζόμενους πως τους δουλεύουν ψιλό γαζί! Υποτίθεται ότι η συγκυβέρνηση για λογαριασμό του λαού χρησιμοποιεί τεχνάσματα, ασάφειες, απειλές, κάνει μεγάλες έξυπνες τακτικές κινήσεις, αφήνει υπονοούμενα για άλλους γεωστρατηγικούς προσανατολισμούς, με στόχο να διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές, να κάμψει τη στάση τους. Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι άλλη. Η προπαγανδιστική - επικοινωνιακή τακτική της συγκυβέρνησης έχει ως στόχο να προκαλεί παρατεταμένη σύγχυση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τις προθέσεις της, να διατηρεί την αυταπάτη και την προσδοκία για «μεγάλες αλλαγές υπέρ του λαού», όταν, στην πραγματικότητα, διαπραγματεύεται με σκοπό να εξασφαλιστούν ζεστό χρήμα και διευκολύνσεις στήριξης των επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που δεσμεύεται σε νέα αντιλαϊκά μέτρα για το λαό, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και στην προχτεσινή «νέα λίστα» μεταρρυθμίσεων.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της προπαγανδιστικής τακτικής της κυβέρνησης;

Πρώτον: «Δε θα πάρουμε νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, νέα υφεσιακά μέτρα». Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, η συγκυβέρνηση συγκαλύπτει το γεγονός ότι αποδέχεται όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο ουσιαστικά μένει απείραχτο ακόμα και αν σε ορισμένα σημεία έχουμε κάποιες τροποποιήσεις. Βεβαίως, όπως έχουμε ξαναγράψει, «μη υφεσιακά μέτρα» δε σημαίνουν «φιλολαϊκά μέτρα», αφού αυτά περιλαμβάνουν διευκολύνσεις στο κεφάλαιο που, όπως πάντα, πληρώνουν οι εργαζόμενοι! Επίσης, το «όχι στις περικοπές» όσο γίνεται συγκεκριμένο, αφήνει ανοιχτά παράθυρα. Για παράδειγμα, η χτεσινή «Αυγή» εστίαζε στο «όχι περικοπές» στις επικουρικές και τα εφάπαξ, ενώ, όσον αφορά την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η κυβέρνηση δεν την καταργεί, αναστέλλει προσωρινά την ισχύ της για το 2015 και θα την αναθεωρήσει το 2016 στο πλαίσιο συνολικών αλλαγών στο ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα, προβληματισμούς γεννά το ποια θα είναι η επίδραση στις συντάξεις από τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

Δεύτερον: Υπουργοί, σε συναντήσεις τους με εκπροσώπους εργατικών, συνταξιουχικών σωματείων, ΕΒΕ, μοιράζουν διαβεβαιώσεις ότι στόχος τους είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ότι τα στηρίζουν. Χωρίς, όμως, να δεσμεύεται κανείς σε τίποτα συγκεκριμένο και παραπέμποντας όλα στο μέλλον, από μήνα σε μήνα, στο τέλος της χρονιάς, του χρόνου και βλέπουμε. Την ίδια, όμως, στιγμή στη «λίστα μεταρρυθμίσεων» υπάρχουν μόνο γενικολογίες και αοριστίες, ενώ και όπου υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, π.χ., αύξηση του κατώτατου μισθού, 13η σύνταξη για συνταξιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όλα εξαρτώνται από τη διαβούλευση των «κοινωνικών εταίρων» και των «θεσμών».

Τρίτον: Στελέχη της κυβέρνησης διαδίδουν από εδώ και από εκεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, θα υπάρξει ρήξη! Οτι αν είναι να διαλέξουν αν θα πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή τη δόση του ΔΝΤ, θα επιλέξουν το πρώτο κ.ά. Βεβαίως, έτσι προσπαθούν να συγκαλύψουν ότι ήδη έχουν αποδεχθεί όρους που υποτίθεται ότι αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές»: Πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα και πάνω από το μνημονιακό 3%, ιδιωτικοποιήσεις - που στη λίστα αναφέρονται ρητώς και όχι ως αναπτυξιακές συμπράξεις - και άλλα πολλά! Κρύβουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησής τους και στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, πως οι δόσεις θα πληρώνονται ολόκληρες και στην ώρα τους. Κρύβουν, επίσης, ότι ακόμα και το ενδεχόμενο «ρήξης» στην οποία αναφέρονται δεν έχει καμιά σχέση με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αφού συνδυάζεται με μέτρα «εσωτερικής στάσης πληρωμών» που θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και ο λαός, ενώ το κεφάλαιο θα μένει απείραχτο, στους δε εργαζόμενους θα μείνει να τρώνε «εθνική υπερηφάνεια»!

Ας τελειώνουν, λοιπόν, τα κυβερνητικά τρικ και ψέματα!

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 3 Απρίλη 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: