Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Νύχτες με τον εχθρό μου… (Μυστικά και ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές)

«Η επένδυση δεν σταματάει.Θα γίνουν μόνο επιμέρους έλεγχοι αδειοδοτήσεων και επιμέρους ανακλήσεις τεχνικών αδειοδοτήσεων,που αφορούν μόνο τεχνικές πλημμέλειες»..Υπουργός Περιβάλλοντος Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ 25/2/2015.
Μία λαϊκή παροιμία λέει «βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Αυτό μπορεί να μεταφερθεί στην πραγματικότητα και με τον Βίο και Πολιτεία της νέας κυβέρνησης.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των μεταλλείων Χαλκιδικής.

Η ιστορία ξεκινά κάπως έτσι.

Το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίζει να εκχωρήσει προς εκμετάλλευση 317.000 στρέμματα περιοχής Στρατωνίου-Σκουριών στην πολυεθνική εταιρεία ELDORADO GOLD (95%) και στον Όμιλο Άκτωρ (5%),έναντι 11 εκ. ευρώ. Οι κάτοικοι της περιοχής αμέσως αντιδρούν λόγω της άμεσης υποβαθμισης των συνθηκών διαβίωσής τους.

Στις 2/5/2010 η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «ΑΥΓΗ», δημοσιεύει ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ-ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ», αναφερόμενη στην «επένδυση» της Κ/Ξ ELDORADO-ΑΚΤΩΡ.

Ο καιρός περνά, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 να βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και εκμεταλλεύεται τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για αντιπολιτευτική ρητορεία.

Στις 14/4/2013 η Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται, ότι ΜΟΛΙΣ γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει τη σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου – ELDORADO GOLD για περιβαντολλογικούς λόγους αλλά και για λόγους καταχρηστικότητας.

Στην «προμετωπίδα» της επικοινωνιακής καταιγίδας του ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί η τοπική βουλευτής Κ. Ιγγλέση, η οποία με αλλεπάλληλες δηλώσεις (η τελευταία στις 24/11/2014, 2 μήνες πριν τις εκλογές), δηλώνει «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΜΟΛΙΣ ΒΓΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ELDORADO GOLD».

Στις 26/5/2014, μερικούς μήνες πριν, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, σπεύδει να «μαζέψει» τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για «ανυποχώρητο αγώνα και εκδίωξης του κακού …Πάχτα» και αναφερόμενος στο ζήτημα, που ταλανίζει την περιοχή, δηλώνει «Τα μεταλλεία ΔΕΝ κλείνουν. Ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος και η Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι ανεξάρτητη…».

Ήδη οι  κάτοικοι της περιοχής υποπτεύονται, ότι και μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν να ακολουθήσει…. το δρόμο που χάραξε ο δήμαρχός της.

Και  πράγματι, στις 25/2/2015 ο αρμόδιος υπουργός κος Τσιρώνης δηλώνει: «Η επένδυση δεν σταματάει. Θα γίνουν μόνο επιμέρους έλεγχοι αδειοδοτήσεων και επιμέρους ανακλήσεις τεχνικών αδειοδοτήσεων, που αφορούν μόνο τεχνικές πλημμέλειες… Υπουργός Περιβάλλοντος Κυβέρνησης».

Ακολουθεί τις επόμενες ημέρες μία ανάκληση 2 επιμέρους τεχνικών αδειών της Εταιρείας από τον Υπ. Ενέργειας Π. Λαφαζάνη, οι οποίες φυσικά ουδόλως επηρρεάζουν την εξορρυκτική δραστηριότητα της Εταιρείας.

Ας πάμε, όμως, να δούμε, τι διακυβεύεται στις Σκουριές, πέραν της καταστροφής του φυισκού περιβάλλοντος.

Η Κ/Ξ ELDORADO-ΑΚΤΩΡ αγόρασε με 11 εκατ. την εκμετάλλευση μίας έκτασης 317.000 στρεμμάτων.

Τι βρίσκεται όμως κάτω από αυτά τα 317.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την μελέτη του αρμόδιου τμήματος του ΕΜΠ Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών Μαρτίου 2011 αναφέρεται «στις Σκουριές η θεωρητική αξία είναι 8,7 δισ. ευρώ και με εμπλουτισμό μπορεί να ανακτηθεί το 36% αυτής, πραγματικής αξίας 3,12 δισ. ευρώ. Στο κοίτασμα της Ολυμπιάδας δε, η θεωρητική αξία του χρυσού είναι στα 6,38 δισ. ευρώ, ενώ αν γίνει εμπλουτισμός είναι δυνατή απόληψη χρυσού πραγματικής αξία 1,7 δισ. ευρώ  ή το 28% της θεωρητικής της. Σε σύνολο δηλαδή, η θεωρητική αξία των τριών σημαντικών κοιτασμάτων είναι στα 15,6 δισ. ευρώ και με εμπλουτισμό μπορούμε να πάρουμε το 32% ή ποσό περίπου 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα προσδίδει ετήσια έσοδα 211 εκ. ευρώ για τα επόμενα πολλά χρόνια,αλλά το ποσό της πραγματικής αξίας μπορεί να υπερδιπλασιαστεί» «Με τη μεταλλουργία το ποσό της πραγματικής αξίας μπορεί να φθάσει τα 11 δισ. ευρώ ή το 70% της θεωρητικής αξίας των κοιτασμάτων. Κάτι που σημαίνει πως σε ετήσια βάση τα έσοδα θα κυμαίνονται στα 450 εκ. ευρώ,αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει έσοδα περί τα 1,1 δισ. ευρώ, το χρόνο από όλες τις εκμεταλλεύσεις ορυκτού πλούτου που διαθέτουμε στη χώρα. Δηλαδή, μόνο τα τρία κοιτάσματα μπορούν να δώσουν σχεδόν το 40% του συνολικού τζίρου που επιτυγχάνει η χώρα από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες σε ετήσια βάση».

Ας πάμε όμως και λίγο παρακάτω.

Ο μεγαλομέτοχος της ΕLDORADO GOLD είναι ένας παλιός γνώριμος. Η BLACK ROCK. Η ΒLACK ROCK αναλαμβάνει το 2010 τη «διευθέτηση, αναδιάρθωση, έλεγχο» των Δημοσιονομικών Στοιχείων του Κράτους με τη σύμφωνη γνώμη ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και της τότε κυβέρνησης. Η BLACK ROCK όμως είναι και η Εταιρεία που διαχειρίζεται τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των μελών του Υπ. Συμβουλίου Τσακαλώτου (500.000 ευρώ) και Σταθάκη (426.000) ευρώ.

Τώρα, πώς γίνεται υπουργοί «αριστερής» κυβέρνησης, να επενδύουν σε παράγωγα με διαχειριστή των χαρτοφυλακίων τους Εταιρεία που έχει συνάψει σαφώς καταπλεονεκτική σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, την οποία προ των εκλογών στηλίτευαν και για τις Σκουριές αλλά κυρίως για το ρόλο της στην διαχείριση του χρέους… και τι σημαίνει αυτό για τη «σύγκρουση συμφερόντων» μεταξύ κυβερνητικής διαχείρησης και προσωπικής οικονομικής διαχείρισης, ας το κρίνει ο καθένας.

Συμπερασματικά, στις Σκουρίες, συμβαίνει αυτό που πραγματοποιείται σε όλους τους τομείς της οικονομίας από την 25/1/2015.

Η νέα κυβέρνηση με ρυθμούς «δρομέα ταχύτητας», αναιρεί όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, στην πράξη.

Επικροτεί την ιδιωτική ασυδοσία σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ακόμα και σε περίπτώσης που το όφέλος για το Δημόσιο είναι 11 εκ. και η ζημία του 11 δις.

Η πολιτική στρατηγική εξυπηρέτησης του εγχώριου και εξωχώριου κεφαλαίου εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του λαϊκού παράγοντα, πλέον εκ των γεγονότων κρίνεται δεδομένη.

Η τακτική του «φερετζέ» που επιχειρείται από τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ, έχει κοντά πόδια, τα οποία ήδη αρχίζουν να ροκανίζονται.

Δον Τομασίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: