Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ROUGE, ROT, ROJO


Εκπορνεύοντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα χάριν των συμφερόντων που όλοι γνωρίζουν ποια είναι, οι καναλάρχες δεν διστάζουν να μετατρέψουν την πληροφορία σε όπλο απέναντι στον κόσμο. Οι εκλογές δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο, για είκοσι μέρες, να δει πώς με το δόλωμα της είδησης και της απλής περιέργειας ο πολίτης περνά στην περιοχή της απόλυτης εχθρότητας που καλλιεργεί το καθεστώς.

2. Οι αφελείς αντιθέσεις, η ψεύτικη κόντρα και τα γελοία μοτίβα είναι η μόνιμη κατάσταση των πολιτικών ταγών που σκίζονται για να αποδείξουν πως αυτοί ταιριάζουν καλύτερα από όλους τους άλλους στο όνειρο της Ευρώπης.

3. Εν μέσω εκλογών, οι παριστάμενοι του καθεστώτος συνεχίζουν να πνίγουν τα δικαιώματα του πολίτη. Ακολουθούν οι Συριζαίοι, γνωστοί και ως κορόνα - γράμματα, που παραπλανούν μιλώντας ταυτόχρονα για κόλαση και παράδεισο, φροντίζοντας ωστόσο με κάθε λεπτομέρεια την παραμονή τους στην Ευρωζώνη.

4. Δεν υπάρχουν αντιμαχόμενες δυνάμεις, αλλά αντιμαχόμενες ψευδαισθήσεις, που δεν μπορούν να σχηματίσουν ένα θέαμα ικανό να μας καθηλώσει και να μας πείσει. Ολοι γυρνούν σαν τρελοί δεξιά - αριστερά αναζητώντας προστάτες. Οποιος πουλά προστασία στους πολίτες φαίνεται πως αυτός μπορεί να κάνει χοντρό παιχνίδι. Φρίκη.

5. Για μια ακόμη φορά, οι Κόκκινοι, αξιοποιώντας την εμπειρία τους, βρίσκονται ενάντια στα περίπλοκα και επικίνδυνα παιχνίδια του καθεστώτος. Ξηλώνουν με προσοχή την ευρωπαϊκή συντεχνία, την απληστία της και όλες τις απατηλές εκδηλώσεις που ευνοούν το κεφάλαιο.

6. Το είδος του ψηφοφόρου που μου προκαλεί αποστροφή: Εκείνου που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του. Αυτός καταστρέφει την κοινότητα, μιλά με όρους παζαριού, τρώει ό,τι αποφάγια του πετάξουν, είναι αργόσχολος, παράσιτο, και δεν ξέρει πώς να εξαργυρώσει την κατάντια του.

7. Θα πρέπει να είναι κανείς ηλίθιος ή βαρεμένος για να ψάξει να βρει συμμαχίες μέσα σε αυτό το παζάρι, όπου εμπορεύονται μόνο βόδια. Οι μικροαστοί της χώρας για μία ακόμη φορά καταπίνουν τη γλώσσα τους και ζητάνε να λάβουν το μερίδιό τους με μισόλογα. Ζητούν τα γνωστά: Και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Κατά τ' άλλα πενθεί ο εύθραυστος εκπρόσωπός τους Σαμαράς, διότι το έργο του παραμένει ατελές. Ο Αντώνης μού θυμίζει μια φράση του Φραντς Κάφκα: «Οταν η μύγα μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο νομίζει πως είναι άλογο».

8. Και ενώ οι τεχνικοί της εξουσίας περίμεναν να μεταβληθεί το σκηνικό και όλα να δουλέψουν ρολόι, απροσδόκητα ξεπήδησε η ακαθόριστη ψυχική οδύνη των ημερών και με τον γνωστό ταπεινό και βουβό τρόπο σκέπασε την πραγματικότητα. Σε αυτήν την ακαταπόνητη οδύνη μόνο πιστεύω, γιατί, ενώ δεν έχει τίποτα παράφορο, τίποτα θεαματικό, αφοσιώνεται στην κατάντια μας, κάθεται δίπλα μας και μας εξετάζει διαπεραστικά.

9. Η έλλειψη της λογικής είναι το σήμα - καύχημα της οικονομικής ελίτ. Ευτελίζοντας τη ζωή μας με την ευκολία εκείνης που δεν βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, η οικονομική ελίτ απλώνει το θάνατο παίρνοντας ωστόσο τη μορφή της Αγίας Θηρεσίας - άτεγκτης, αμόλυντης και παρθένας.

10. Τα αστικά κόμματα πολλαπλασιάζονται αιμομικτικώς. Θαυμάστε την εικόνα των βουλευτών τους, που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, και μετατρέπονται σε πιθήκους πηδώντας από το ένα κόμμα στο άλλο. Θλιβερά πρόσωπα που η εξουσία τα ξεφορτώνει μέσα στο κοινοβούλιο συμβάλλοντας έτσι στην πνευματική ερήμωση της χώρας. Τα ανθρωπάκια αυτά, που δεν πιστεύουν τίποτα και κανέναν εκτός από την πάρτη τους, είναι εκπρόσωποι μιας μεγάλης κατηγορίας βουλευτών που αλλάζουν ιδέες όπως το φίδι αλλάζει το δέρμα του.

Γιώργος Κακουλίδης

Εικόνα: έργο του Γ. Κακουλίδη

Ο ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης επιστρέφει με μια ακόμη Εκθεση Ζωγραφικής στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης», από την Παρασκευή 9 έως το Σάββατο 31 του Γενάρη 2015, όπου  θα παρουσιάσει 23 έργα του των δύο τελευταίων χρόνων, ακρυλικά, διαφόρων διαστάσεων, που αντλούν την έμπνευσή τους από ήρωες και μη του καιρού μας, πλάσματα, τοπία, αντικείμενα και όψεις του κόσμου που ιδανικά ισορροπούν ανάμεσα στο χρώμα και τις λέξεις, τη ζωγραφική και την ποίηση, αποκαλύπτοντας αλήθειες, σκέψεις, αγάπες του καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του 1ου ορόφου του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος). Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 18.00 μέχρι και τις 22.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Οραμα: δύσκολη περίπτωση. Οψη, θέα, θέαμα του κόσμου, όσα είδα και αποτύπωσα εικαστικά παρουσιάζονται εδώ. Μια εργασία δύο ετών. Κοντά στην ποίηση ή παράλληλα μ' αυτήν, η ζωγραφική με βοηθά να ζω με τους ανθρώπους». Γ. Κακουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: