Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ένα παράδειγμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ξανά τα ίδια με τους ίδιους ή ξανά τα ίδια με τους άλλους;


Οπως ανακοινώθηκε, στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ φιγουράρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, ο κ. Φορτσάκης. Τη θέση αυτή, την κατέκτησε με το σπαθί του, αφού ως πρύτανης υλοποίησε κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στις σχολές. Γι' αυτό ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι ένας «δημοκρατικά εκλεγμένος πρύτανης σήκωσε για πρώτη φορά ανάστημα στις μειοψηφίες που παραλύουν τα δημόσια πανεπιστήμια ... Επιτέλους κάτι αλλάζει σε αυτόν τον τόπο».



Τι είναι αυτό που άλλαξε ο Φορτσάκης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας; Από τη θέση του πρύτανη πρωτοστάτησε στην εφαρμογή του «νόμου και της τάξης» ενάντια στις φοιτητικές διεκδικήσεις, την απαγόρευση στους συλλόγους να μεταφέρουν τις διεκδικήσεις τους, τη συχνή παρουσία αστυνομίας και ΜΑΤ στο χώρο της Πρυτανείας, το χτύπημα στις συλλογικές διαδικασίες και τους φοιτητικούς συλλόγους με τις προτάσεις του για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κτλ. Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα προβλήματα στις σπουδές των φοιτητών όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά γιγαντώθηκαν, με τις σχολές να βουλιάζουν στα σκουπίδια, τις απολύσεις εργαζομένων, τις διαγραφές φοιτητών, τους φοιτητές από μετεγγραφή να βρίσκονται «στον αέρα», την υποβάθμιση της γνώσης, τις εταιρίες να αλωνίζουν στην Ερευνα κτλ.


 Η υποκρισία τους δεν έχει πάτο, αφού ο πρύτανης που φώναζε «έξω τα κόμματα από τις σχολές» τώρα βρέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ, αποδεικνύοντας ότι αυτό που ήθελε «έξω από τις σχολές» ο κ. Φορτσάκης είναι το οργανωμένο και πολιτικοποιημένο φοιτητικό κίνημα, το ΚΚΕ και τους αγώνες μας.
Η επιλογή της ΝΔ θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί χέρι - χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια σε όποιον αντιστέκεται.

Η «απάντηση» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να βάλει στην τελευταία θέση του δικού του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον κ. Πελεγρίνη, δηλαδή τον προηγούμενο πρύτανη του ΕΚΠΑ. Η επιλογή αυτή είναι άκρως αποκαλυπτική, αφού ο κ. Πελεγρίνης έχει υλοποιήσει μέχρι κεραίας την αντιλαϊκή πολιτική. Εχει ψηφίσει και στηρίξει όλους τους μειωμένους προϋπολογισμούς που στραγγαλίζουν οικονομικά τα ιδρύματα, έχει αποδεχτεί το PSI που κούρεψε 13 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου, έστειλε τις λίστες με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων ανοίγοντας το δρόμο για απολύσεις, προσέλαβε εταιρία security, στηρίζει την παρουσία των εργολάβων στις σχολές, όπως στην καθαριότητα, που οδηγεί σε σχολές - χωματερές και απολύσεις εργαζομένων.

Ουσιαστικά έστρωσε το έδαφος για να έρθει ο επόμενος πρύτανης και να σαρώσει ό,τι έμεινε όρθιο από τον προηγούμενο. Η υποψηφιότητα Πελεγρίνη είναι ένα δείγμα από το πανεπιστήμιο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φοιτητές το έχουμε δοκιμάσει. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εδώ το πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Γι' αυτό και πρέπει να βγει ισχυρό το ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που παλεύει σταθερά και αταλάντευτα για δωρεάν σπουδές, ολοκληρωμένη μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στη στρατηγική της ΕΕ που στηρίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: