Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Πάει κι αυτή η Κυριακή και η χαρά μας πάει…


Γράφει η Μαρία Καραπιπέρη (Απολυμένη εμποροϋπάλληλος)

Πριν από τις 2 του Γενάρη στα 1910, που καθιερώθηκε η Κυριακή ως αργία, η εργατική τάξη με την πάλη της είχε βάλει τις βάσεις,(συχνά με θυσίες αίματος) για να μην μπορούν τα αφεντικά να παρατείνουν  όσο θέλουν την εργάσιμη μέρα.

Στην Ελλάδα, η πάλη για την μείωση των ωρών εργασίας ξεκίνησε στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.

Οι εργάτες των ναυπηγείων και οι βυρσοδεψεργάτες της Σύρου στις μεγάλες απεργίες του 1879 απαίτησαν να καταργηθεί το 12ωρο έως 15ωρο δουλειάς και η δίωρη δουλειά της Κυριακής που την έλεγαν ¨αγγαρεία¨ γιατί δεν πληρωνόταν, και να καθοριστεί ένα σταθερό όριο στο μεροκάματο. Οι τυπογράφοι της Αθήνας κήρυξαν απεργία το 1882 και την ίδια χρονιά αποφάσισαν να μην δουλεύουν Κυριακή . Το 1906 σε απεργία τους οι εργάτες στα μεταλλεία του Λαυρίου ιδιοκτησίας Σερπιέρη, που δούλευαν 12-14 ώρες,  διατύπωσαν το αίτημα για 8ωρο. Το Εργατικό Κέντρο Βόλου το 1909 κηρύσσει απεργίες για να λιγοστεύσουν οι ώρες εργασίας. Οι ναυτοθερμαστές του Πειραιά το 1910 απεργούν για ¨ψωμί παραπανίσιο και να λιγοστεύσουν οι ώρες δουλειάς¨.  Το 1911 οι καπνεργάτες με απεργίες απαιτούν 8ωρο.


Σήμερα λοιπόν (105 χρόνια μετά) κυβέρνηση  Ε.Ε. παρατρεχάμενοι, λακέδες, όλοι υπηρέτες της αστικής τάξης, των μεγαλοεργοδοτών. Στοχεύουν (και δείχνουν να προελαύνουν προσωρινά )στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. στο Εμπόριο. (έπεται και συνέχεια σε άλλους κλάδους)

Ισχυρίζονται  πως το μέτρο αυτό θα  δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την αγορά, θα κοιμηθούμε ένα Σαββατόβραδο και θα ξυπνήσουμε μια Κυριακή πρωί ευτυχισμένοι. Ή μήπως δεν θα ξυπνήσουμε καθόλου, πεθαμένοι στην κυριολεξία από την κούραση; Λένε ψέματα.

Ο κλάδος του εμπορίου είναι ο δεύτερος κλάδος μετά τις κατασκευές, σε απώλειες θέσεων εργασίας. Χιλιάδες οι απλήρωτοι, οι απολυμένοι, οι μειωμένοι μισθοί.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, βλάπτει αποτελεσματικά, την σπουδαιότερη ιδιότητα που μου χάρισε η φύση! Την Μητρότητα (ο κλάδος των Εμποροϋπαλλήλων αποτελείται κατά 98% από γυναίκες)

Ο πραγματικός λόγος που όλοι οι παραπάνω  διακαώς επιθυμούν να δουλεύουμε και τις Κυριακές

Είναι τόσο αρχέγονος όσο και η πάλη των τάξεων. Ο Βάρναλης το συμπυκνώνει στο εξής:

Χιλιάδες μίλια πέρα, αιώνες πίσω,

φτηνά το κρέας πουλιέται τ’ ανθρωπίσο.

Σε αυτή την καπιταλιστική, σάπια και βάρβαρη κοινωνία των αφεντικών , όλα αποτιμώνται με το κέρδος, Η κατάργηση της Κυριακής αργίας  είναι μέτρο μεσαιωνικό, που μας γυρίζει σε πρωτόγονες συνθήκες. Δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς κατακτημένα δικαιώματα αιματοβαμμένων αγώνων.

Δεν διστάζουν να δολοφονούν εργαζόμενους, σε εργοστάσια κρεματόρια, σε πλωτά φέρετρα, καταληστεύοντας τα όνειρα των νέων. Όλα για τα κέρδη τους! Ξέρουν καλύτερα από ‘σένα κι από ‘μένα  πως  ΕΡΓΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ

Αλλά επιμένουν , μιας και η ανθρώπινη ζωή εκμηδενίζεται μπροστά στο τυφλό πάθος τους για κέρδος. Θα ληστέψουν μέσω της εκμετάλλευσης της υπεραξίας που παράγεις, την ίδια σου την ανάσα. Για να  έρθει η ‘’εθνική ανάταση στην οικονομία’’ Σου λένε πως με τους αγώνες και τις απεργίες δεν γίνεται τίποτα. Τότε γιατί μας φοβούνται και βάζουν τα ΜΑΤ για να μας εμποδίσουν, Συλλαμβάνουν και σέρνουν στα δικαστήρια συνδικαλιστές αγωνιστές που υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας; Λένε ψέματα.. Μας τρέμουν.

Τρέμουν την ώρα που : Ο καθημερινός μας αγώνας για ¨ ένα δίκαιο μεροκάματο για μια δίκαιη εργάσιμη ημέρα¨ θα οδηγήσει νομοτελειακά την εργατική τάξη να γράψει στη σημαία της το επαναστατικό σύνθημα ¨Εμπρός για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο¨

Μη θυσιάζεις την οικογένειά σου, τον ελεύθερο χρόνο σου, την σωματική και ψυχική υγεία σου.

Την ζωή σου

Μπρος στο δρόμο έξω ! Αγωνίσου !

Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ !

(Έρχονται εκλογές, σκέψου λοιπόν ποια είναι τα κόμματα που ξάπλωσαν τις υπογραφές τους στην συνθήκη του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, στην ντιρεκτίβα της Ε.Ε. εκεί που δρομολογήθηκαν η κατάργηση του 8ωρου, οι ελεύθερες απολύσεις, η απελευθέρωση του ωραρίου και όλες οι ‘’δημοκρατικές’’ ελευθερίες των αφεντικών) ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΣΑΝΕ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ……. Σήκωσε ψηλά την σημαία της τάξης μας!

Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΑΤΕΧΝΩΣ 
                   (Από 15 Γενάρη στις οθόνες σας)
Η Μαρία Καραπιπέρη συμμετέχει στο ΑΤΕΧΝΩΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: