Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ακόμα ένας νεκρός στο βωμό του κέρδους - Εργάτης σκοτώθηκε στη «Χαλυβουργία» Βόλου (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Νέο εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη «Χαλυβουργία» του Μάνεση, στο Βελεστίνο, στη Β' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Ο 49χρονος Χρήστος Ανεστιάδης, πατέρας δύο παιδιών, έπεσε μέσα στη δεξαμενή νερού και τον βρήκαν μετά από αρκετή ώρα οι συνάδελφοί του, οι οποίοι τον αναζητούσαν.




Η δεξαμενή, βάθους έξι μέτρων, είναι εκτός του κτιριακού συγκροτήματος παραγωγής, δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός, ώστε κάποιος να έχει έστω και τη στοιχειώδη ορατότητα, είναι εντοιχισμένη στο έδαφος και δεν υπάρχει καμία περίφραξη ή κανένα κιγκλίδωμα. Παράλληλα ο 49χρονος πήγαινε μόνος του στη δεξαμενή, καθώς η εταιρεία αρνιόταν να προσλάβει δεύτερο άτομο, στο όνομα της μείωσης του κόστους.




Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα αποχή και από αύριο Σάββατο 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, απαιτώντας: Ουσιαστικά μέτρα προστασίας, προσλήψεις προσωπικού (δουλεύουν 12ωρα) και επαναφορά του μισθού στα προ μείωσης επίπεδα.

Για δολοφονία κάνει λόγο το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», αντιπροσωπεία του οποίου μαζί με τη Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο εργοστάσιο.




Υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2006, 29χρονος εργαζόμενος, πατέρας ενός οκτάμηνου κοριτσιού, σκοτώθηκε με τον ίδιο τρόπο και κάτω από τις ίδιες συνθήκες (έπεσε σε αφύλακτη δεξαμενή νερού) στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας» του Βόλου.

Το εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει και η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)


 

Ανακοίνωση της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ

«Άλλο ένα θύμα μετράει η τάξη μας στο βωμό των κερδών των βιομηχάνων. Την Πέμπτη το βράδυ, συνάδελφός μας δεν βγήκε ποτέ από την πύλη του γκέτου του Μάνεση στη "Χαλυβουργία". Μόνος σε πόστο που έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, βρέθηκε ώρες μετά νεκρός σε δεξαμενή και αφού ανησύχησε η γυναίκα του και πήρε τηλέφωνα να μάθει γιατί δεν γύρισε στο σπίτι. Μιλάμε για φόνο εκ προμελέτης, με εγκληματικές ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας στο χώρο.

Με το αίμα μας και τη ζωή μας χτίζουν τα πλούτη τους οι βιομήχανοι. Πάνω στο κορμί μας παίζουν με τα μέτρα ασφαλείας και εντατικοποιούν τη δουλειά για να μας στραγγίσουν όσο μπορούν για να βγάλουν κέρδη. Δεν υπάρχει εργάτης στο εργοστάσιο που δεν ξέρει ότι ο συνάδελφός μας δολοφονήθηκε επειδή ο Μάνεσης έκοψε τα διπλά πόστα και αύξησε τις βάρδιες, μαζί με το να μειώσει τους μισθούς. Αυτή είναι η πληρωμή του στα "καλά παιδιά" που έλεγε ότι είναι οι χαλυβουργοί του Βόλου σε αντίθεση με τους αγωνιστές χαλυβουργούς του Ασπροπύργου.

Είναι βαμμένα με το αίμα του συναδέλφου τα χέρια όλων εκείνων που απαιτούσαν και εκβίαζαν από τους συναδέλφους χαλυβουργούς την υποταγή τους, λέγοντάς τους ότι το καλό της επιχείρησης είναι και δικό τους καλό. Βαμμένα με το αίμα των συναδέλφων μας που σακατεύονται ή που σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα, όπως πρόσφατα στην ΑΓΕΤ, είναι τα χέρια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των υποστηρικτών της που αξιώνουν ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, λογαριάζοντας εμάς τους εργάτες και τις οικογένειές μας σαν κόστη. Σε όλα αυτά τα ατυχήματα, όπως και σε προηγούμενα ατυχήματα στη "Χαλυβουργία", το πόρισμα έγραψε: "Ευθύνη του εργάτη".

Απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργατών και όχι στις απαιτήσεις των εργοδοτών.
  • Να παρθούν πίσω τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό. Μας θέλουν μέχρι τα βαθιά γεράματα να δουλεύουμε με μισθούς πείνας, να μας βγάζουν με φέρετρα από τα πόστα μας.
  • Απαιτούμε από το Εργατικό Κέντρο Βόλου να αποφασίσει στάση εργασίας για όλους τους εργασιακούς χώρους της περιοχής μας. Να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε χώρο και με ευθύνη του κάθε σωματείου να απαιτηθούν συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο».

    902 

    Βόλος: Το εργοδοτικό έγκλημα στη «Χαλυβουργία» καταγγέλλει το ΚΚΕ

    Στο χώρο της «Χαλυβουργίας» στο Βελεστίνο βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο Θ. Τσαλούχα, με αφορμή το εργατικό δυστύχημα.
    Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ σημειώνει:
    «Από τη συζήτηση με τους εργάτες και από την επίσκεψη στο χώρο που βρέθηκε νεκρός χτες το βράδυ ο συνάδελφος Χρήστος Ανεστιάδης είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα εργοδοτικό έγκλημα εκ προμελέτης, μια δολοφονία ενός ακόμα εργάτη για τα κέρδη των βιομηχάνων.
    Οι ίδιοι οι εργάτες καταγγέλλουν ότι στο συγκεκριμένο πόστο αντί να βρίσκονται τουλάχιστον δύο εργάτες, μετά από εντολή της εργοδοσίας δουλεύει μόλις ένας εργάτης, με στόχο τη "μείωση του εργασιακού κόστους", επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να τσακίσει τα δικαιώματα των εργατών. Αντίστοιχες εξελίξεις υπάρχουν και σε άλλα πόστα. Το όλο εργοστάσιο, με την ίδια λογική "της μείωσης του κόστους", είναι μια τεράστια παγίδα θανάτου λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε μέτρα ασφάλειας, όπου πραγματικά μπορεί ακόμα και ο πιο έμπειρος εργάτης να πάθει ζημιά.
    Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικούς μήνες έγινε ξανά ατύχημα στο χώρο, πιο πριν είχε γίνει έκρηξη, ενώ δεν πρέπει να ξεχαστεί το ραδιενεργό καίσιο που βρέθηκε στα φίλτρα εξαερισμού και το οποίο έχουν αναπνεύσει πέρα από τους εργάτες εκεί και όλοι οι Βολιώτες όταν σκορπούσε στη διαδρομή του προς το λιμάνι, επειδή ήταν στοιβαγμένο σε απλά σακιά και όχι σε ειδικούς σάκους με προδιαγραφές. Πάνω σε αυτά τα εγκλήματα που αποκάλυπτε το ΚΚΕ είχε φτιαχτεί κλοιός υπεράσπισης του Μάνεση, όπως την εποχή του απεργιακού αγώνα του Ασπροπύργου. Κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει ποιοι έδωσαν στήριξη στο βιομήχανο ώστε να προβαίνει στα εγκλήματά του.
    Οι εργάτες του εργοστασίου έχουν δεχτεί στις πλάτες τους απανωτά χτυπήματα, ακολουθώντας τη γραμμή της συναίνεσης, τη γραμμή των "κοινών συμφερόντων" με τον Μάνεση. Τώρα έχουν και ένα δολοφονημένο συνάδελφο ανάμεσά τους. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί σε αβάσταχτες θυσίες για λογαριασμό του κεφαλαίου. Πρέπει τώρα τα παπαγαλάκια της συναίνεσης να απομονωθούν και να πεταχτούν έξω από τα σωματεία. Οι εργάτες εκεί πρέπει να πουν ΤΕΡΜΑ, να αλλάξουν ρότα.
    Η εργατική τάξη της περιοχής μας πρέπει τώρα να βγει πιο αποφασιστικά και να διεκδικήσει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, οι ίδιοι οι εργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της ζωής τους.
    Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανάπτυξη στον καπιταλισμό πέρα από εκείνη που θα πατάει στο αίμα και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οι τωρινές εξελίξεις με το Ασφαλιστικό φανερώνουν ότι στην ολομέτωπη επίθεση δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την οργάνωση της πάλης και την ταξική απάντηση των εργαζομένων.
    Η εργατική τάξη μπορεί με την πάλη της να βάλει φρένο στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ που απαιτούν πιο φτηνούς εργάτες, που σημαίνει χώροι δουλειάς γκέτο μέχρι τα άγρια γεράματα, εργοστάσια παγίδες θανάτου, πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα, ακριβοπληρωμένη Υγεία και Παιδεία, χαράτσια και φοροεπιδρομή. Πρέπει με πίστη στη δύναμή της να πάρει την υπόθεση στα χέρια της». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: