Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης για τις εξελίξεις στην κατασκευή του ΜΕΤΡΟ



Η πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαιώνει την ανάδοχο κοινοπραξία που κατασκευάζει το ΜΕΤΡΟ, κρίνοντας ότι έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει αμέσως το έργο χωρίς να εκπέσουν οι εγγυητικές της, ανοίγει στον ασκό του Αιόλου.

Και το μαχαίρι και το πεπόνι!!!
Όποια και να είναι η εξέλιξη σε σχέση με τον εργολάβο του έργου, είτε παραμείνει η ίδια κοινοπραξία, είτε προχωρήσει η Αττικό Μετρό σε νέα δημοπράτηση, το αποτέλεσμα είναι ένα: νέες καθυστερήσεις στην κατασκευή, χειρότεροι όροι δημοπράτησης, μεγάλη αύξηση του κόστους, και η κοινοπραξία σε ισχυρότερη θέση για νέες μεγαλύτερες απειλές.

Το μάρμαρο θα το πληρώσουμε εμείς!!!
Όποιο δρόμο και να ακολουθήσει η κοινοπραξία είναι βέβαιο ότι το μάρμαρο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός, οι μικροεπαγγελματίες της περιοχής, και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στη κατασκευή του μετρό, που για μία ακόμα φορά βρίσκονται στο επίκεντρο δυσμενών εξελίξεων, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας, του χτυπήματος των εργασιακών, των ασφαλιστικών και των μισθολογικών τους δικαιωμάτων.

Ιδιώτης σημαίνει κέρδος!!!
Το Συνδικάτο Οικοδόμων από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι η ανάθεση της κατασκευής τέτοιων έργων σε ιδιώτες κατασκευαστές, που μοναδικό κριτήριο έχουν την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους, εντάσσεται στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και οδηγεί σε επιμήκυνση του χρόνου κατασκευής τους σε όφελος των κατασκευαστών, σε εκτίναξη στα ύψη του συνολικού τους κόστους και στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Δημόσιος Φορέας Κατασκευών!!!
H θέση μας, για κατασκευή του Μετρό και κάθε μεγάλου έργου, από δημόσιο φορέα κατασκευών που θα σχεδιάζει, θα επιβλέπει και θα υλοποιεί το κάθε έργο, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και θα διασφαλίζει το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά, είναι η μοναδική πρόταση που αν είχε εφαρμοστεί, θα είχε μηδενίσει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν τα σημερινά προβλήματα, που καθυστερούν και αυξάνουν το κόστος του έργου. Είναι πρόταση επίκαιρη και αναγκαία.  

Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο!!!
Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την άμεση συνέχιση και την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του και χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: