Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Ερώτηση της Χρυσής Αυγής

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής γίνεται για άλλη μια φορά προκλητική. Συγκεκριμένα, βουλευτής της Χρυσής Αυγής κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή περί δήθεν πολιτικής προπαγάνδας στα σχολεία, με αφορμή την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παύλου Φύσσα που κράτησαν μαθητές κι εκπαιδευτικοί σε πολλά σχολεία στις 18 Σεπτέμβρη, επέτειο ενός χρόνου από τη δολοφονία του από φασιστοειδή. Στην ερώτηση της Χρυσής Αυγής γίνεται αναφορά σε σχολεία της Κεφαλονιάς που τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να ζητήσει από τους διευθυντές των σχολείων της Κεφαλονιάς να ενημερώσουν τη διοίκηση της εκπαίδευσης για τις απόψεις και τις ενέργειές τους για το θέμα!

Αποτελεί πρόκληση η κυβερνητική στάση, πόσο μάλλον που δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δείχνει τέτοια σπουδή να συρθεί από τα κελεύσματα του φασιστικού μορφώματος. Πριν δύο χρόνια είχε ζητήσει στοιχεία από τους δήμους της χώρας για τα παιδιά μεταναστών που φοιτούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, πάλι μετά από Ερώτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ είχε προχωρήσει και σε ΕΔΕ σε βάρος εκπαιδευτικών της Λευκάδας με αφορμή καταγγελία φασιστοειδών για μια σχολική γιορτή. Από τότε μέχρι τώρα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, έχει αποκαλυφτεί πολύ πιο έντονα ο ρόλος και ο χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, και όμως, η κυβέρνηση ακολουθεί και πάλι την ίδια τακτική, να σέρνεται από τα κελεύσματα του φασιστικού μορφώματος.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι απλά ακολουθήθηκε υπηρεσιακά μια τυπική διαδικασία και, για λόγους ενημέρωσης, από το Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Παιδείας έφτασε μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης μέχρι τα σχολεία η Ερώτηση της Χρυσής Αυγής και το έγγραφο που ζητά εξηγήσεις από τους διευθυντές. Ομως δεν είναι έτσι. Καταρχάς δεν ακολουθείται απαραίτητα για κάθε Ερώτηση βουλευτή που κατατίθεται στη Βουλή η ίδια διαδικασία. Δεύτερον, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πήραν δημοσιότητα, δεν μπορεί να μην ήταν γνωστές στο υπουργείο. Επίσης γνωστό ήταν και το κάλεσμα μαζικών φορέων, όπως της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και κάποιων ΕΛΜΕ, να τηρηθεί στις 18 Σεπτέμβρη ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου νεαρού μουσικού. Δεν πρόκειται λοιπόν ούτε για τυπική διαδικασία, ούτε για ανάγκη ενημέρωσης του υπουργείου.

Κάλλιστα θα μπορούσε το υπουργείο να δώσει πολιτική απάντηση στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, υπερασπίζοντας τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία που, όπως οφείλουν, στέκονται ενάντια στο φασισμό, την εγκληματική του ιδεολογία και τις ανάλογες πράξεις του. Η επιλογή της κυβέρνησης όμως ήταν να ζητήσει εξηγήσεις από τους διευθυντές και γι' αυτό η στάση της είναι προκλητική κι επικίνδυνη. Γιατί είναι επικίνδυνο να αντιμετωπίζεις το φασισμό τάχα μου «θεσμικά», «τυπικά», «ισότιμα», αφήνοντάς του χώρο να χύνει το δηλητήριό του. Είναι ακόμα πιο επικίνδυνο όταν μιλάμε για σχολεία, δηλαδή για τη διαπαιδαγώγηση νέων ανθρώπων, να μη θεωρείται αυτονόητη η καταδίκη του φασισμού, αλλά να ζητούνται εξηγήσεις από τους εκπαιδευτικούς όταν ενοχλούνται τα φασιστοειδή!

Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: