Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Να ακουστεί επιτέλους η φωνή μας, η φωνή των ανέργων και των εργαζομένων! ― Πλατιά συσπείρωση για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη

Εδώ και δυο σχεδόν μήνες, το ΠΑΜΕ κάλεσε συνδικάτα, σωματεία, ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν ήδη πάρει πάνω από 850 σωματεία και φορείς και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται. Καμία συνδικαλιστική οργάνωση, πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια, δεν μπορεί να μείνει απαθής, ουδέτερη, έξω από τους αγώνες που σήμερα είναι αναγκαίοι.
Καλούμε κάθε συνδικαλιστή που έχει ειλικρινείς αγωνίες και προβληματισμούς, κάθε σωματείο που ενδιαφέρεται για την πορεία του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, που μάχεται ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει το λαό και κρατάει ταξική στάση απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους, να πάρει θέση και απόφαση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο και στην απεργία στις 27 Νοέμβρη.
Να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον στα χέρια μας! Το μέλλον της εργατικής οικογένειας δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί κάθε μέρα να βασανίζεται για να σωθούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να μην παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας. Το μέλλον μας δε βρίσκεται στα όρια της πείνας. Γύρω μας υπάρχει πλούτος και μας σκορπούν ψίχουλα! Αρπάζουν το φαΐ από το τραπέζι και μας δίνουν τα αποφάγια. Ως ΕΔΩ! Να σταματήσουμε την αρπαγή του μόχθου μας! Ουσιαστικές αυξήσεις παντού!
Ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως το προεδρείο του ΕΚΗ, που από τη μια βγάζει δήθεν αντιμνημονιακές κορόνες και από την άλλη κάνει τα πάντα να εμποδίσει να παρθούν αποφάσεις των σωματείων της δύναμής του για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να καθηλώσουν τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας «κομματική» και «απομονωμένη» μια πανελλαδική κινητοποίηση, στην οποία συμμετέχουν με αποφάσεις τους εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μέσα σε αυτές είναι το Εργατικό Κέντρο Χανιών, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ο Σύλλογος Δασκάλων Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», το Σωματείο Μαγείρων Ν. Ηρακλείου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Συνολικά, σε επίπεδο Κρήτης, πάνω από 40 φορείς που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, φοιτητές, με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, έχουν πάρει αποφάσεις και συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο.
«Εκδίδουν» πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων για τους χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νεολαίους και γυναίκες που ετοιμάζουν τη μετάβασή τους στην Αθήνα, προκειμένου να διαδηλώσουν για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες εργαζόμενων και ανέργων, αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε κλακαδόρο σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι χτες του ΠΑΣΟΚ.
Αποδεικνύεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από κοντά και το προεδρείο του ΕΚΗ, που κόπτονται τάχα για την ενότητα στο κίνημα, την θέλουν μόνο στο βαθμό που υπηρετεί τις στοχεύσεις για αλλαγή διαχειριστή στη διακυβέρνηση. Θέλουν μια ενότητα που θα χωρά παλιά και νέα στελέχη του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που διαγκωνίζονται να πάρουν θέση, που ράβουν κοστούμια για μια επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι ηγεσίες, που έχουν την πρώτη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν μπορούν και δε θέλουν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων.
Γίνεται πια φανερό ότι τέτοιες πλειοψηφίες όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά αντίθετα εγκλωβίζουν και οδηγούν τους εργαζόμενους στη λογική της υποταγής στα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Καλλιεργούν την αναμονή για λύσεις από τα πάνω, για «από μηχανής θεούς». Το απάνθρωπο σύστημα που ζούμε δεν εξανθρωπίζεται. Γίνεται όλο και πιο άγριο, πιο βάρβαρο. Απαιτούσε θυσίες από εμάς όταν είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πριν την κρίση. Τώρα, πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας, ετοιμάζει το νέο γύρο κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενώ το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου είναι ισχυρό και στην ευρύτερη περιοχή μας.
Τέρμα ως εδώ! Να ακουστεί επιτέλους η φωνή μας, η φωνή των ανέργων και των εργαζομένων! Καλούμε τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να οργανώσουν τη μαζική άνοδο των μελών τους στην Αθήνα. Να έχει το Ηράκλειο δυναμική και μαζική παρουσία στην κινητοποίηση της 1ης Νοέμβρη.

Γιάννης ΓΩΝΙΑΝΑΚΗΣ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου

Πλατιά συσπείρωση για το πανελλαδικό συλλαλητήριο
Πάνω από 900 οι αποφάσεις συμμετοχής από συνδικάτα και φορείς. Ολα έτοιμα για τη μετακίνηση χιλιάδων διαδηλωτών απ' όλη τη χώρα

Ξεπέρασαν τις 900 οι αποφάσεις συνδικάτων και φορέων του κινήματος που καλούν και συνδιοργανώνουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο, μεθαύριο, Σάββατο, στις 12 μ., στο Σύνταγμα, στην Αθήνα. Από τις 908 συνολικά αποφάσεις, περισσότερες από 100 προέρχονται από σωματεία όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν είναι πλειοψηφία, «δένοντας» τα ιδιαίτερα αιτήματα του χώρου και του κλάδου τους με τη μεγάλη πανελλαδική εργατική - λαϊκή κινητοποίηση.Η συμμετοχή τους, καθώς και η συμμετοχή χιλιάδων ακόμα εργαζομένων και ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, από κάθε πολιτικό χώρο, που ενώνονται κάτω από τα συνθήματα και τα αιτήματα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να το συκοφαντήσουν, να φρενάρουν τη δυναμική του.
Εκτός από τις αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, ξεχωριστή σημασία έχουν εκείνες που συνδυάζονται με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα του συλλαλητηρίου. Τέτοιες αποφάσεις πήραν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Απόφαση για απεργία την 1η Νοέμβρη έχει πάρει και η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΖΑΒΕΛ (ΖΟΥΡΑΣ).
Στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. έχει προκηρύξει για το Σάββατο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) έχει αποφασίσει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.
Τις ώρες που απομένουν, ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μετακίνηση και την υποδοχή χιλιάδων διαδηλωτών από την επαρχία στην Αθήνα. Από το βράδυ της Παρασκευής ξεκινούν τα λεωφορεία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα πλοία από την Κρήτη και τα άλλα νησιά. Στην Αττική, η μάχη κορυφώνεται σε τόπους δουλειάς και γειτονιές, για να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Πικετοφορίες - συναυλίες

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι Λαϊκές Επιτροπές προγραμματίζουν σήμερα, Πέμπτη, τις εξής πικετοφορίες σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά: Από τη Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης. Από τη Λαϊκή Επιτροπή 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, στις 6 μ.μ., με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πολύγωνο και πορεία σε κεντρικούς δρόμους στου Γκύζη. Στο Πέραμα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων. Στον Κορυδαλλό, στις 6.30 μ.μ., Ταξιαρχών και Γεννηματά.
Στον Πειραιά στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή. Επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά σήμερα το πρωί θα κάνει παρέμβαση στην Α' ΔΟΥ και αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. προγραμματίζει πικετοφορίες στην Αγία Σοφία και στα Καμίνια (πλατεία Δωδεκανήσου).
Για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου οργανώνονται επίσης σήμερα, Πέμπτη, λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα. Αύριο, Παρασκευή, συναυλία hip hop στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα με τους Black days, Razones «Para Luchar» και Ροetic. Τέλος, συναυλία οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, για την κάλυψη των εξόδων των λεωφορείων για τη μετάβαση στην Αθήνα, στις 9 το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: