Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Νεκρός οικοδόμος σε εργατικό «ατύχημα» στη Ζάκυνθο


Δεν έχουν τέλος τα εργατικά δυστυχήματα, στο βωμό του κέρδους των μονοπωλίων.

Το Σάββατο 30 Αυγούστου σκοτώθηκε στη Ζάκυνθο, ο οικοδόμος Ραπακιού Αφρίμ, μετανάστης από την Αλβανία, ενώ εκτελούσε εργασίες σε οικοδομή στο Λυκούδι. Ο εργαζόμενος καταπλακώθηκε από τοιχίο, τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Οικοδόμων Ζακύνθου σημειώνει:

«Ο ακήρυχτος πόλεμος συνεχίζεται την ώρα που ο κλάδος των οικοδόμων έχει κυριολεκτικά τσακιστεί από την ανεργία και το μόνο πράγμα που έχει μείνει σε επίπεδα προ κρίσης είναι τα εργατικά ατυχήματα. Έτσι ο θάνατος του συναδέλφου μας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα 12ωρα στο γιαπί, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφαλείας που έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, γιατί όπως λένε έχουν κόστος, και η ανάγκη για το μεροκάματο μετά από πολλούς μήνες ανεργίας δημιουργούν συνθήκες γαλέρας για τους συναδέλφους.

Από αυτή την κατάσταση κερδισμένοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν οι μεγαλοεργολάβοι και το κεφάλαιο ενώ οι εργάτες εκτός από την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα τους, τις απειλές, τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία, την κακοπληρωμένη ή και απλήρωτη εργασία, καλούνται να δώσουν και την ίδια τους τη ζωή για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν, έστω και για μια μέρα το φαγητό της οικογένειας τους.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και ιδιαίτερα οι συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων φέρουν τεράστια ευθύνη για τις δολοφονίες ουσιαστικά στους χώρους δουλειάς, (που αυξάνονται παρά τη μείωση των εργαζομένων λόγω απολύσεων). Με την αποδυνάμωση των επιθεωρήσεων εργασίας έλυσαν τα χέρια των εργοδοτών που στο όνομά του κέρδους δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα, αφού στο σάπιο σύστημα που ζούμε σήμερα, που το κουμάντο έχει το μεγάλο κεφάλαιο, πρωταρχικό ρόλο παίζει το κέρδος και όχι η ανθρώπινη ζωή.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους:

  • Να μην κλείνουν τα μάτια τους μπροστά σε αυτά τα γεγονότα. Δεν είναι η "κακιά στιγμή", δεν φταίει η μοίρα μας. Πρόκειται για δολοφονίες, για εγκλήματα για τα οποία κανείς δεν θα λογοδοτήσει αν δεν το απαιτήσουμε ΕΜΕΙΣ!
  • Καμία υποχώρηση στην εργοδοσία ούτε για μισθούς ούτε για δικαιώματα και προπάντων για την ζωή μας, για τις συνθήκες που δουλεύουμε, την υγιεινή και ασφάλεια.
  • Να συσπειρωθούν στα σωματεία, να τα κάνουν όπλο τους στον αγώνα ενάντια στην αδίστακτη εργοδοσία, να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ, να απαιτήσουν παντού ολοκληρωμένα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, καμία απόλυση που φέρνει εντατικοποίηση της δουλειάς γι' αυτούς που μένουν και ανεργία για τους απολυμένους.

Διεκδικούμε:

  • Τώρα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να σταματήσει η ασυδοσία κατασκευαστών και εργοδοτών. Να εφαρμοστεί το ωράριο εργασίας, η συλλογική σύμβαση και η εργατική νομοθεσία.
  • Ίδρυση τμήματος τεχνικής επιθεώρησης στο νομό μας.
  • Όχι άλλους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συγγενείς του νεκρού συναδέλφου μας και τους εύχεται κουράγιο και δύναμη. Θα είμαστε στο πλευρό τους για ό,τι χρειαστεί».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: