Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΑΕΔ: Καταγράφει αύξηση της ανεργίας κατά 1,84% το μήνα Ιούλη - Μόλις 1 στους 9 ανέργους λαμβάνει το επίδομα ― ΠΑΜΕ: Καθολικό αίτημα της εργατικής τάξης η ουσιαστική προστασία των ανέργων

Αναφέρεται στην εγγεγραμμένη και όχι στην πραγματική ανεργία που είναι πολλαπλάσια...
Αυξημένη παρατηρείται η εγγεγραμμένη και όχι η πραγματική ανεργία τον Ιούλη του 2014 έναντι τον Ιούνη του ίδιου χρόνου κατά 1,84%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ. Ως συνολικός αριθμός οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το μήνα Ιούλη ανέρχονται σε 835.282 άτομα έναντι 820.156 που ήταν τον Ιούνη, που σημαίνει ότι οι άνεργοι που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 15.126. Και μάλιστα σε θερινή - τουριστική περίοδο που παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης λόγω εποχιακών επαγγελμάτων.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν:

  • Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 446.665 (ποσοστό 53,47%) είναι εγγεγραμμένoi στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, γεγονός που φανερώνει ότι τουλάχιστον 1 στους 2 ανέργους ψάχνει για δουλειά, αλλά χωρίς να τα καταφέρει για πάνω από ένα χρόνο.
  • Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 324.518 είναι άνδρες (ποσοστό 38,85%) και οι 510.764 είναι γυναίκες (ποσοστό 61,15%). Παρατηρείται  ότι και σε αυτή την κατηγορία οι γυναίκες κατέχουν τη «θλιβερή πρωτιά».
  • Τη θλιβερή πρωτιά της ανεργίας κατέχει επίσης η ηλικιακή ομάδα από 30 έως 54 ετών σε ποσοστό 62,99% ή 526.155 άτομα και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών με το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων αυτής της κατηγορίας να ανέρχεται σε 205.030 άτομα ή ποσοστό 24,55%.
  • Τα σκήπτρα της ανεργίας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία, κατέχει η κατηγορία στο εκπαιδευτικό επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 398.768 άτομα ή ποσοστό 47,74% και ακολουθούν αυτοί της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 266.804 άτομα ή ποσοστό 31,94% και στη συνέχεια αυτοί της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με 155.583 άτομα ή ποσοστό 18,63%.
  • Τέλος, από τα στοιχεία προκύπτει ότι διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων και κατ' επέκταση των οικογενειών τους που παραμένουν χωρίς κανένα πλαίσιο προστασίας, έρμαια στην καπιταλιστική ζούγκλα. Πιο συγκεκριμένα από τους 835.282 εγγεγραμμένους ανέργους, επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ λαμβάνουν μόλις και μετά βίας οι 89.850, δηλαδή ...μόλις 11% ή μόλις ...1 στους 9 άνεργους. Και μιλάμε πάντα για την εγγεγραμμένη και όχι την πραγματική ανεργία, η οποία είναι σαφώς πολλαπλάσια.
ΠΑΜΕ: Καθολικό αίτημα της εργατικής τάξης η ουσιαστική προστασία των ανέργων


Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συντονίσουν τους αγώνες τους, να προτάξουν αιτήματα προστασίας των ανέργων και να δώσουν αγωνιστικό ραντεβού στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει:
«Η νέα αύξηση των ανέργων και η ελάχιστη κάλυψη τους όπως προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία, αναδεικνύουν την ανάγκη να γίνει καθολικό αίτημα της εργατικής τάξης η ουσιαστική προστασία των ανέργων.
Να διεκδικηθεί εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Μαζί με το αίτημα για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε αντίστοιχη αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συντονίσουν τους αγώνες τους, να προτάξουν αιτήματα προστασίας των ανέργων, να δώσουν αγωνιστικό ραντεβού στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, και όλοι να μείνουμε ανεργοι στην Ελλάδα ο ΟΑΕΔ αύξηση μόνο κατά 1,84% στην ανεργία θα "βλέπει"... ΄Ολους τους μήνες. Πότε ο λαός θα παρει απόφαση να βγάλει στην ανεργία τους πολιτικούς που τον φέρνουν σ' αυτό το χάλι δεν ξέρω....