Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco ξεσηκώνονται ενάντια στον εργασιακό Μεσαίωνα. Απεργούν, οργανώνονται, προχωρούν στη δημιουργία Σωματείου - Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ


Σε αποχή από την εργασία τους έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στις προβλήτες που διαχειρίζεται η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από τη διοίκηση της εταιρείας ενώ σε άτυπη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να μην δουλέψουν το Σάββατο και την Κυριακή και να δημιουργήσουν Σωματείο.
Οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες (ανυπαρξία ΣΣΕ, 8ωρα χωρίς διάλειμμα, 16ωρα δουλειάς, το μεροκάματο στα 50 ευρώ από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία της προβλήτας, συνεργεία με τρια ή τέσσερα άτομα τη στιγμή που προβλέπεται να είναι πενταμελή), γεγονός που καταρρίπτει και το εργασιακό «όνειρο» που πολυδιαφημίζεται και από την κυβέρνηση. Μάλιστα, εργαζόμενοι καταγγέλουν πως δουλεύουν με συμβάσεις ως «συσκευαστές σταφίδας ή σύκου», ενώ στην πραγματικότητα κάνουν ειδικευμένη δουλειά, για παράδειγμα στους γερανούς, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τα αντίστοιχα ένσημα. Παράλληλα, ειδικά στις προσλήψεις του τελευταίου έτους, οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι εργάζονται στο ίδιο πόστο εργάτες με διαφορετικές συμβάσεις.  
Οι εργαζόμενοι δεν άντεξαν άλλο και αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, με πρώτο τη συγκρότηση Σωματείου.
Μεταξύ άλλων διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, πληρωμή Σαββατοκύριακων και αργιών, να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα στο σωστό τόπο και χρόνο με τα πραγματικά αίτια, διάλειμμα στο 8ωρο, επιδόματα επικινδυνότητας. 
Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της εταιρείας, καθώς σε σημερινή τους συνάντηση δεν δόθηκε καμία απάντηση στα αιτήματά τους.
Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το ΠΑΜΕ, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και ο Νίκος Ξουράφης εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: