Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ο Γκεόργκι Δημητρόφ και η "ευρωπαϊκή προοπτική" της γείτονος...


Στις 2 Ιούλη του 1949 πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης Γκεόργκι Δημητρόφ, Γενικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς (1934-1943) και πρώτος Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (1946-1949). Ο Γκ. Δημητρόφ είχε γίνει σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού με την ηρωική του στάση στη δίκη της Λειψίας, κατηγορούμενος από τους Ναζί για τον εμπρησμό του Γερμανικού Κοινοβουλίου (προβοκάτσια που έπραξαν οι ίδιοι και «φόρτωσαν» στους κομμουνιστές).

Όμως στη Βουλγαρία, πενήντα χρόνια μετά…

«Η ιστορία, παρά τις πρόσκαιρες καταστάσεις, τιμωρεί τους ανιστόρητους και τους παραδίδει, τελικά, στην περιφρόνηση της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας.

Τυπική περίπτωση ανιστόρητων - και ταυτόχρονα ιερόσυλων - αποτελούν οι κυβερνήτες της σημερινής Βουλγαρίας, που αποφάσισαν να σβήσουν κάθε ίχνος απ' τον κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρόφ. Ετσι αφού άδειασαν το μαυσωλείο την περασμένη Κυριακή προσπάθησαν δυο φορές να το ανατινάξουν, αλλά απέτυχαν. Μάλιστα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Ιβάν Κοστόφ, διέκοψε τις διακοπές του στη Μαύρη Θάλασσα και επέστρεψε στη Σόφια για να παραστεί στην κατεδάφιση, γιατί - όπως δήλωσε αργότερα στενοχωρημένος - "το Μαυσωλείο αυτό δε συνάδει με την ευρωπαϊκή μας προοπτική".

Μετά τους πυραύλους του ΝΑΤΟ που ξέφευγαν απ' τους στόχους στη Γιουγκοσλαβία, τους έτρωγε στο κεφάλι και έλεγε ότι ψιχαλίζει, τι θα περίμενε κανείς απ' το Βούλγαρο πρωθυπουργό; Ο Γκ. Δημητρόφ έμεινε στην ιστορία ως ο μεγάλος αντιφασίστας που μαστίγωσε το Τρίτο Ράιχ. Ο κύριος αυτός θα μείνει ως ο νάνος, που όταν έδυε ο ήλιος μετρούσε τη σκιά του με το μπόι των γιγάντων.

"Είναι το ίδιο άκαμπτο όπως ήταν και ο κομμουνισμός", είπε ένας Βούλγαρος, διερμηνεύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο, το 66% της κοινής γνώμης που είναι αντίθετο με την ανατίναξη.» (Ριζοσπάστης, Τρίτη 24 Αυγούστου 1999).

Αξίζει να διαβάσετε:

ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΩΦ: «Η απολογία του στη δίκη της Λειψίας» και άλλα κείμενά του, στην e-βιβλιοθήκη "Οικοδόμος"
http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/12/e.html

1 σχόλιο:

Anef_Oriwn είπε...

Οικοδόμε,

Μερικές μικρές διορθώσεις για χάριν της Ιστορίας και καθόλου κακοπροαίρετα:

Μετά την εξέγερση της 9ης του Σεπτέμβρη του 1944 στη Βουλγαρία [που στέφθηκε με επιτυχία λόγω και της παρουσίας του Κόκκινου Στράτου στη χώρα] και την ανάληψη της εξουσίας από το Πατριωτικό Μέτωπο [του οποίου κύρια και βασική δύναμη ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας – τότε ονομαζόταν Βουλγαρικό Εργατικό Κόμμα (Κομμουνιστές)], Πρωθυπουργός της χώρας ανάλαβε [μέχρι τον Νοέμβρη του 1946] ο Κίμον Γκεοργκίεφ, αστός πολιτικός και στρατιωτικός κι εκ των ηγετικών στελεχών του Πατριωτικού Μετώπου. Ο Δημητρόφ επέστρεψε στη Βουλγαρία [από τη Σοβιετική Ένωση] τον Σεπτέμβρη του 1946 κι εκλέχτηκε Πρωθυπουργός της χώρας τον Νοέμβρη του 1946... Χρέη Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος εκτελούσε εκείνα τα χρόνια ο εκτελεσθείς [από τους πρώην συντρόφους του] τον Δεκέμβρη του 1949, Τράιτσιο Κόστοφ...