Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Σοβατζήδες της ΕΕ

Παλιά του τέχνη κόσκινο του Νίκου Χουντή να αναγορεύει την Κομισιόν σε τιμητή αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες όμως πηγάζουν απ' τη στρατηγική της ΕΕ. Τούτη τη φορά, επικαλέστηκε την Κομισιόν σαν αψευδή μάρτυρα των ...ψευδών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη «μικρή ΔΕΗ». Ομως, μια απλή ανάγνωση της ανακοίνωσής του διαψεύδει τους δικούς του ισχυρισμούς που κατατείνουν ούτε λίγο ούτε πολύ στην αυθαιρεσία ότι η ΕΕ είναι άσχετη με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».
Ο Ν. Χουντής επικαλείται και παραθέτει απάντηση του επιτρόπου Ενέργειας Ετινγκερ σε Ερώτησή του το 2010, απ' όπου και το ακόλουθο απόσπασμα: «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό θα καταστήσει δυνατή την αποτελεσματικότερη διανομή των πόρων, διασφαλίζοντας έτσι ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και ότι αυτό θα επηρεάσει άλλους τομείς της οικονομίας. Εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το βέλτιστο τρόπο αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τομέα της χώρας στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για την εσωτερική αγορά Ενέργειας. Ο διαχωρισμός, ο οποίος αναφέρεται στην ιδιοκτησία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην αναδιάρθρωσή τους, συνιστά αποτελεσματικό μέσο προώθησης του ανταγωνισμού. Υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχουν ενδεχομένως και δημοσιονομικοί λόγοι για την ολική ή μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση ποσοστού των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως προαναφέρθηκε, το ζήτημα αφορά τα εισοδήματα και τον ανταγωνισμό. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό βάσει του δικαίου της ΕΕ αφορά το ελληνικό κράτος».
***
Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «διυλίζει τον κώνωπα» και «καταπίνει την κάμηλο». Προσπερνά αυτό που σαφέστατα προκύπτει απ' την απάντηση Ετινγκερ, ότι η Ελλάδα οφείλει στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ να αναδιαρθρώσει τον ενεργειακό της τομέα και εστιάζει στον τρόπο που αυτό θα γίνει, αν δηλαδή θα είναι το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» ή κάποιο άλλο.
Επικαλείται ακόμα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ δικαιώθηκε σε ό,τι αφορά την κατηγορία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στο λιγνίτη. Ωστόσο, η Κομισιόν, αλλά και οι εταιρείες «Μυτιληναίος ΑΕ», «Protergia AE» και «Αλουμίνιον ΑΕ» ζήτησαν από το Δικαστήριο την άρση της απόφασής του και η τελική απόφαση εκκρεμεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην ευρωβουλευτής του εξωραΐζουν απροκάλυπτα τη λυκοσυμμαχία. Το Νοέμβρη του 2011 υποστήριζαν ότι η Κομισιόν κρίνει πως το χαράτσι μέσω ΔΕΗ δεν είναι σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία και πως η κυβέρνηση παρανομεί με τη θέσπιση νόμου που προβλέπει τη διακοπή του ρεύματος σε όποιον δεν το πληρώσει. Βεβαίως, ο ίδιος ο επίτροπος, Ο. Ετινγκερ, δεν είχε απαντήσει αυτό ακριβώς στον Ν. Χουντή, αλλά όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους σκοπούς του, τόσο το χειρότερο γι' αυτήν.
***
Μεταξύ άλλων, στην απάντησή του ο Ετινγκερ σημείωνε: «Ο ορισμός των αρχών που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των φόρων εναπόκειται στα κράτη - μέλη και δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Κατ' αρχήν, τα κράτη - μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν για την είσπραξη των φόρων και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ... τα κράτη - μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς όρους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη δική τους επικράτεια, εφόσον εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας (...) Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών - μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
Ο Ετινγκερ νομιμοποιούσε και το χαράτσι και τη διαδικασία είσπραξής του μέσω ΔΕΗ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το χαβά του, τον οποίο βεβαίως άλλαξε λίγους μήνες μετά, το Φλεβάρη του 2012, οπότε και κατήγγειλε ότι «ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ ... τώρα "μασάει τα λόγια του"»! Για την ακρίβεια, ο Ετινγκερ, απαντώντας ξανά σε Ερώτηση του Χουντή, είπε λιανά αυτό που με περικοκλάδες είχε πει και την πρώτη φορά, ότι η κοινοτική νομοθεσία κάθε άλλο παρά εναντιώνεται στο χαράτσωμα του λαού μέσα από τη ΔΕΗ, με την απειλή μάλιστα της διακοπής του ρεύματος για όποιον δεν πληρώσει.
Τη δουλειά του, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε ήδη κάνει, με την έκταση που είχε πάρει στα ΜΜΕ η υποτιθέμενη εναντίωση της Κομισιόν στο χαράτσι. Καλλιέργησε στο λαό φρούδες ελπίδες ότι η ΕΕ θα μεσολαβήσει για να απαλλαγεί απ' το βραχνά του χαρατσιού. Και συνέχισε απτόητος να εξωραΐζει τη λυκοσυμμαχία, μιλώντας για «παραβίαση του κοινοτικού δικαίου» απ' τους θεματοφύλακές του, εγκαλώντας τον Ετινγκερ ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των λαών που απορρέουν απ' αυτό, όπως έγραφε σε ανακοινώσεις του!

Ν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύριζα Α.Ε.:: Αν είστε "υγιής" επιχειρηματίας (π.χ. Μελισσανίδης)ή "υγιής" λυκοσυμμαχία (ΕΕ) αναλαμβάνουμε εργολαβία να σας βγάλουμε "λάδι". Και σε σένα περήφανε ελληνικέ λαέ αναλαμβάνουμε εργολαβία να σου βγάλουμε το λάδι.

Σύριζα Α.Ε.
Σχέσεις εμπιστοσύνης.