Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Πετάνε στο δρόμο οικογένεια ανέργων στη Λιβαδειά. Η τράπεζα, αφού κατάσχεσε το σπίτι, τους έκανε νοικάρηδες και τελικά το σφράγισε

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες
Σε μια αποθήκη που προσφέρθηκε από τη γειτονιά, στεγάζεται πλέον μια τετραμελής οικογένεια στη Λιβαδειά, με ανέργους και τους δύο γονείς. Η τράπεζα, που τους είχε κατασχέσει αρχικά το σπίτι, στη συνέχεια τους το παραχώρησε έναντι ενοικίου και τελικά το σφράγισε, δίνοντας ένα τρανό παράδειγμα για το πού κινδυνεύουν να καταλήξουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, για τις οποίες η κυβέρνηση προβάλλει ως «διέξοδο» να νοικιάζουν το σπίτι τους, έναντι των χρεών τους προς τις τράπεζες.
Τα δύσκολα για την οικογένεια της Γιούλας Καρλή άρχισαν το 2009, όταν ο σύζυγός της απολύθηκε από την ΠΕΣΙΝΕ. Μέχρι τότε, είχαν πληρώσει 30.000 ευρώ για την εξόφληση ενός δανείου ύψους 100.000, με το οποίο αγόρασαν το σπίτι τους. Οι αναγκαστικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των επόμενων δόσεων, συνοδεύτηκαν από την απαίτηση της τράπεζας να καταβληθεί το σύνολο του ποσού. Ακολούθησε το κλείσιμο του λογαριασμού και τελικά η κατάσχεση του σπιτιού.
Από εκεί και ύστερα, η οικογένεια έμενε στο σπίτι έναντι ενοικίου 350 ευρώ. Ομως, το 2012 κόπηκε και το επίδομα ανεργίας, κάνοντας δύσκολη την πληρωμή ακόμα και του ενοικίου. Οπότε, μετά και τις καθυστερήσεις στο ενοίκιο, η τράπεζα προχώρησε σε σφράγισμα του σπιτιού. Η οικογένεια βρέθηκε στο δρόμο και από πάνω η τράπεζα τους προκαλεί, προτείνοντας να ξαναγοράσουν το σπίτι τους στην τιμή του αρχικού δανείου, δηλαδή με 100.000 ευρώ, ενώ η ίδια τους το πήρε για 70.000 ευρώ και με την αξία των ακινήτων σήμερα να έχει πέσει σημαντικά! Η οικογένεια είναι σε απόγνωση.
Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Οργανωμένη δράση για να εμποδίσουμε το ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών!» η Λαϊκή Επιτροπή Λιβαδειάς καταγγέλλει το ξεσπίτωμα της οικογένειας και σημειώνει: «Δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση, πολλές λαϊκές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με χρέη σε τράπεζες ή στο Δημόσιο και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Καλούμε το λαό της Λιβαδειάς, τους ανέργους, τους απολυμένους, τους απλήρωτους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους να έρθουν σε επαφή με τη Λαϊκή Επιτροπή Λιβαδειάς και τα σωματεία στα οποία ανήκουν. Γι' αυτή την κατάσταση δεν υπάρχουν ατομικές ή προσωπικές λύσεις. Χρειάζεται οργανωμένη λαϊκή δράση για να εμποδιστούν οι κατασχέσεις - πλειστηριασμοί.
Να σημάνει ξεσηκωμός σε κάθε γειτονιά, ώστε να μην επιτρέψουμε να χαθεί σπίτι λαϊκής οικογένειας». Η επικοινωνία με τη Λαϊκή Επιτροπή Λιβαδειάς γίνεται στο τηλέφωνο: 69700.42737.

Δεν υπάρχουν σχόλια: