Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Τρεις γυναίκες συγγραφείς γράφουν για την Ηλέκτρα Αποστόλου


Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο, τη δολοφονία της Ηλέκτρας Αποστόλου. Ήταν 26 Ιουλίου 1944. Το ιστολόγιο ofisofi τιμώντας την κομμουνίστρια, την  αγωνίστρια, την  ηρωίδα, τον άνθρωπο, τη γυναίκα, τη μάνα Ηλέκτρα Αποστόλου  αφιερώνει τρεις αναρτήσεις  με κείμενα γραμμένα από τρεις γυναίκες συγγραφείς  Είναι η Μέλπω Αξιώτη, η Έφη Πανσελήνου και η Διδώ Σωτηρίου.

Η Μέλπω Αξιώτη γράφει για  αυτήν  στο βιβλίο της "Οι Ελληνίδες φρουροί της Ελλάδας" στις 26 Ιουλίου 1945 στα πλαίσια τιμητικού αφιερώματος στην Ελληνίδα της Αντίστασης και στη μνήμη της Ηλέκτρας Αποστόλου. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "Ο Ρήγας. Εκδοτικός Οργανισμός" Αθήνα 1945. Αναδημοσίευτηκε  στον Γ' τόμο των Απάντων της Μέλπως Αξιώτη με τίτλο" Χρονικά " που εκδόθηκε από τον Κέδρο το 1980.
Διαβάστε το κείμενο της Μέλπως Αξιώτη εδώ.

Η Έφη Πανσελήνου έγραψε το μυθιστόρημα "Δρόμοι της Αθήνας" αισθανόμενη το χρέος να μιλήσει για τη μεγάλη εποποιΐα της Αντίστασης στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1940-1944. Ένα μέρος του μυθιστορήματος αναφέρεται στη ζωή και στο μαρτυρικό θάνατο της Ηλέκτρας Αποστόλου. Στην πρώτη έκδοση του βιβλίου που  έγινε στα 1958 εξ αιτίας της λογοκρισίας δεν αναφέρει το όνομα Ηλέκτρα αλλά το όνομα Ηρώ. Αυτό επανέλαβε  και η δεύτερη στα 1959 στο Βουκουρέστι από τις "Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις". Επίσης το όνομα της κόρης της Ηλέκτρας αναφέρεται ως Αυγή και όχι Αγνή που ήταν το πραγματικό. Το απόσπασμα είναι το δέκατο ένατο κεφάλαιο και έχει τον τίτλο Ψωμί και Ντομάτα. Η Έφη Πανσελήνου μεταμορφώνει με τη λογοτεχνική της πένα το αληθινό γεγονός της σύλληψης και δολοφονίας της Ηλέκτρας σε τέχνη.
Διαβάστε το κείμενο της Έφης Πανσέληνου εδώ.

Πρόσφατα, Ιούνιος 2014,  κυκλοφόρησε η νουβέλα "Ηλέκτρα" της Διδώς Σωτηρίου από τις εκδόσεις Κέδρος. Η Διδώ Σωτηρίου υπήρξε στενή φίλη  και συναγωνίστρια της Ηλέκτρας Αποστόλου. Το φθινόπωρο του 1959 άρχισε να γράφει αυτή τη "μυθιστορηματική βιογραφία" στην οποία αφηγείται την πορεία της Ηλέκτρας μέχρι το μαρτυρικό θάνατό της.  "Η Ηλέκτρα ενσωματώθηκε στην ανθολογία αντιστασιακού διηγήματος, την οποία επιμελήθηκες ο Θέμος Κορνάρος, και συγκεκριμένα στο δεύτερο τόμο, με τίτλο Αρματωμένη Ελλάδα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αναγέννηση...Έκτοτε η Ηλέκτρα ουσιαστικά  δεν επανεκδόθηκε ...Δυστυχώς δεν σώζονται τα χειρόγραφα της Διδώς. Το υπάρχον υλικό στο αρχείο της, που φυλάσσεται στο ΕΛΙΑ, περιλαμβάνει μία μόνο χειρόγραφη σελίδα και ένα απόσπασμα δακτυλογραφημένο το 1975, το οποίο επρόκειτο να δημοσιευτεί στην επέτειο του θανάτου της Ηλέκτρας σε κάποια εφημερίδα, μάλλον στην Αυγή. Έτσι λοιπόν, κατ' ανάγκη, ως κείμενο εργασίας χρησιμοποιήθηκε αυτό των εκδόσεων Αναγέννηση..." (από τον πρόλογο του βιβλίου). Στο απόσπασμα που ακολουθεί περιγράφεται  η πολύ σημαντική   δράση  και συμβολή της Ηλέκτρας στην οργάνωση της Αντίστασης.
Διαβάστε το κείμενο της Διδώς Σωτηρίου εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια οικοδόμε για την ανάρτηση.Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ που βγάζει Ηλέκτρες και Μπελογιάννηδες.
Απο χρόνια έχω μία απορία. Τι απέγινε η κόρη της τι δρόμο τράβηξε?
Γνωρίζεις κάτι?
Κατερίνα Κ.

Οικοδόμος είπε...

@Κατερίνα Κ. :

Καλησπέρα.
Τα συγχαρητήρια «μεταφέρθηκαν» ήδη στον σωστό προορισμό τους. Η sofia βρήκε τα βιβλία, διάβασε, επέλεξε και μετέγραψε τα παραπάνω κείμενα.

Την ίδια απορία έχω και εγώ. Το επώνυμο της Αγνής ήταν Σιδερίδη. Απ’ ότι έχω καταλάβει η Ηλέκτρα την είχε εμπιστευτεί σε οικογένεια φίλων. Κάτι άλλο δεν γνωρίζω.

Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Καλή δύναμη!