Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Όποιος σήμερα κάνει πως δεν βλέπει (βάζοντας πλάτη με τη σιωπή και την ανοχή του), ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τσακίσει μέχρι εκεί που δεν παίρνει το συνδικαλιστικό κίνημα, γίνεται συνένοχος…

Το σημερινό δημοσίευμα των "Νέων" ("κλικ" για μεγέθυνση)

1. Να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία θέλει η κυβέρνηση 
Νέα εμπόδια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ακόμα και απαγόρευση της απεργίας, θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση, αλλάζοντας το συνδικαλιστικό νόμο μέχρι το τέλος του 2014.

Στο επίκεντρο των αντιδραστικών αλλαγών θα βρεθούν ο τρόπος λήψης των αποφάσεων για απεργία, η καθιέρωση της ανταπεργίας για τους εργοδότες, αλλά και άλλες παρεμβάσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τις συνδικαλιστικές άδειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» τα ζητήματα αυτά θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας. Ωστόσο το θέμα είχε ανοίξει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά τότε αναδιπλώθηκε λόγω των αντιδράσεων.

Με το νέο νόμο για να γίνει απεργία θα απαιτείται το 50% +1 όλων των μελών ενός συνδικάτου ή των εργαζομένων μιας επιχείρησης. Επίσης θα απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβούλευσης ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο δυσκολεύει και σε πολλές περιπτώσεις καθιστά αδύνατη την προκήρυξη απεργίας.

Με άλλη διάταξη θα προβλέπεται η επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ). Οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να κλείνουν την επιχείρηση σε περιπτώσεις απεργιών, όπως προέβλεπε ο περιβόητος νόμος Λάσκαρη.

Τους ίδιους αντεργατικούς στόχους εξυπηρετούν τα σχέδια για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει την χρηματοδότηση που προέρχεται από τις εισφορές και η οικονομική ενίσχυση τους να γίνεται μόνο μέσω συνδρομών. Νέοι περιορισμοί θα ισχύσουν και στη χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών.


2. ΠΑΜΕ: Σε διαρκή επιφυλακή οι εργαζόμενοι για να μην περάσουν οποιεσδήποτε αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα
«Προσπαθούν να βάλουν στο γύψο τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Να βάλουν χέρι στη δράση των σωματείων», επισημαίνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:
«Ύστερα από μία ακόμα επιστράτευση εργαζομένων αλλά και μία δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε για πολλοστή φορά παράνομο έναν απεργιακό αγώνα, διαρροές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως συζητούν εκ νέου για κυβερνητική παρέμβαση στη δράση των σωματείων.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Το προχώρημα της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής και με βάση αυτό επιχειρούν με κάθε τρόπο να βάλουν στο γύψο τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης, να βάλουν εμπόδια και περιορισμούς στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, να βάλουν χέρι στη δράση των σωματείων.
Στόχος κάθε τέτοιας συζήτησης που ανοίγει αλλά και των αξιώσεων που προβάλλονται για περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης είναι να αποδυναμώσουν και να αφοπλίσουν τα συνδικάτα, να παραδώσουν αιχμάλωτους και ανοργάνωτους, τους εργαζόμενους στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων και της μεγαλοεργοδοσίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διαρκή επιφυλακή για να μην περάσουν οποιεσδήποτε αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα».

902

3. ΚΚΕ: Σχόλιο για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο
Σε σχόλιο για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Από τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται αυτό που σταθερά λέει το ΚΚΕ, ότι η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνοδεύεται αναπόσπαστα με την καταστολή και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών.
Η κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει στις αντιδραστικές και αυταρχικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα αφορούν ακόμη και στην παρεμπόδιση έως και την απαγόρευση της κήρυξης απεργίας από τα σωματεία.
Το αυτονόητο δικαίωμα στην οργάνωση της πάλης και τη διεκδίκηση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, αποτελούν την ασπίδα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα διαρκείας της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν τίθενται σε "διαπραγμάτευση"».

902 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ας αναλογιστεί λοιπόν ο καθένας μας τι αντιλαϊκά μέτρα σκέφτονται να πάρουν, που θέλουν να απαγορεύσουν με νόμο το δικαίωμα της απεργίας. Και για να μη βγει κάποιος να πει ότι "να, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει γιατί ακόμη και την απεργία πάει να βάλει στο γύψο", να σας θυμίσω ότι κι ο κ. Γιαννόπουλος του Πασόκ είχε φέρει συγκεκριμένο άρθρο στη βουλή - δε θυμάμαι τον αριθμό του- που δυσκόλευε την απόφαση για την απεργία. Παλιά τα κόλπα τους. Και να σας πω ότι αυτό το άρθρο το είχαν ψηφίσει σύσσωμοι οι πασόκοι βουλευτές. Διαχρονικές οι παλιανθρωπιές.
Την απεργία μπορούν να τη βάλουν στο γύψο. Την αγανάκτηση όμως; Πιστεύω ότι σπέρνουν ανέμους αλλά θα θερίσουν θύελλες.

Σοφία