Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ο Οζίλ δίνει το πριμ του στα παιδιά της Γάζας

Ο Μεσούτ Οζίλ, τουρκικής καταγωγής ποδοσφαιριστής της Γερμανίας και της Άρσεναλ, ανακοίνωσε θα δώσει το πριμ που έλαβε για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, περίπου 445.000 ευρώ, στα παιδιά της Λωρίδας της Γάζας, την αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή που εδώ και οκτώ ημέρες βομβαρδίζεται από το Ισραήλ. Πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ το 80% των θυμάτων είναι άμαχοι.
Σημειώνεται πως ο Μεσούτ Οζίλ, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Μέσης Ανατολής, αρνήθηκε να δώσει το χέρι του σε εκπρόσωπο της FIFA, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στήριξη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, στις αρχές Ιουλίου, oι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αλγερίας ανακοίνωσαν επίσης πως το σύνολο του πριμ που τους δόθηκε για την πρόκριση της ομάδας στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, θα προσφερθεί στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας. «Το χρειάζονται περισσότερο από εμάς», δήλωσε ο αλγερινός επιθετικός Ισλάμ Σλιμάνι. Ο Οζίλ και οι Αλγερινοί διεθνείς δεν είναι οι μόνοι ποδοσφαιριστές που έχουν εκφράσει τη υποστήριξή τους στον Παλαιστινιακό λαό. Στο παρελθόν υπέρ των Παλαιστινίων έχουν ταχθεί δημόσια παίκτες όπως οι βραζιλιάνοι Ρονάλντο και Μαρσέλο, ο Φρεντερικ Κανουτέ, ο Ερίκ Καντονά κ.α.

Ένας ακόμη είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο σούπερ σταρ της Πορτογαλίας και της Ρεάλ Μαδρίτης, κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους, αρνήθηκε να ανταλλάξει τη φανέλα με ισραηλινό παίκτη σε αγώνα της Εθνικής Πορτογαλίας στο Τελ Αβίβ.
 Το 2011 ο Ρονάλντο παραχώρησε το «χρυσό παπούτσι», που κατέκτησε ως ο κορυφαίος σκόρερ στην Ευρώπη, στο ίδρυμα της Ρεάλ Μαδρίτης με σκοπό το βραβείο να δημοπρατηθεί και το ποσό να χορηγηθεί για την ανοικοδόμηση σχολείων στην Παλαιστίνη. Η αξία του «χρυσού παπουτσιού» ανήλθε σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα ο Πορτογάλος σουπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης και του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου είχε πουλήσει όταν τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια προσφέροντας τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε οργάνωση για την ενίσχυση των παιδιών της Παλαιστίνης. Όταν ακόμη αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάτεντ ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε φωτογραφηθεί φορώντας παλαιστινιακή μαντίλα, την Κεφιγιέ, ως ένδειξη υποστήριξης του Παλαιστινιακού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: