Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού


Μία γυναίκα και ένας ηλικιωμένος Παλαιστίνιος σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια δύο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντα.

Η γυναίκα σκοτώθηκε στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, και μία ακόμη Παλαιστίνια τραυματίσθηκε. Ο ηλικιωμένος σκοτώθηκε στην Χαν Γιούνες.
Σε διάστημα μίας εβδομάδας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, 188 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 1.300 έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.  
Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 25 επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση της Αιγύπτου
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εφαρμογής της στις 09.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά). Η «πρωτοβουλία» που ανέλαβε η Αίγυπτος, «για κατάπαυση του πυρός με στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Γάζας», κινείται στην λογική της εξίσωσης θύτη και θύματος, με αποτέλεσμα η Χαμάς, να την απορρίψει.
«Απορρίπτουμε την κατάπαυση του πυρός εάν πρώτα δεν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Σαμί Αμπού Ζουχρί, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα. «Ποτέ άλλη φορά δεν έχει πραγματοποιηθεί σε κατάσταση πολέμου κατάπαυση του πυρός πριν την επίτευξη συμφωνίας».
Η Αίγυπτος προτείνει να φιλοξενήσει ισραηλινή και παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, 48 ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την κίνηση της Αιγύπτου
Θετικό βήμα θεωρούν οι ΗΠΑ την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και ευελπιστούν ότι αυτή η κίνηση αυτή «θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας το συντομότερο δυνατόν». Ο υπουργός των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε «άμεσες» συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και κυβερνητικούς αξιωματούχους της Αιγύπτου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισαν τη νύκτα την αιγυπτιακή πρωτοβουλία. «Ελπίζω ότι αυτή η πρόταση θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ηρεμίας», δήλωσε ο αμερικανός πρόδρος προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί κατά των «αδικαιλόγητων» επιθέσεων, ενώ χαρακτήρισε «τραγωδία» τους θανάτους των παλαιστινίων αμάχων.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την αιγυπτιακή μεσολαβητική πρωτοβουλία και κάλεσε τις δύο πλευρές να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αληθεια αν οι Ισραηλινές δυνάμεις ειχαν μπροστά τους τους συμπατριώτες τους- θύματα του Ολοκαυτώματος των ναζί, θα μπορούσαν να τους κοιτάξουν στα μάτια όταν κι οι ίδιοι σήμερα ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους με τους Ναζί; Γιατί είναι σίγουρο ότι τα θύματα των ναζί, θα έστρεφαν τα βλέμματά τους με αποτροπιασμό απ' τους σημερινούς απογόνους τους και τα έργα τους. Γιατί εκείνοι θα ήξεραν. Τον πόνο να σε διώκουν για την καταγωγή σου, για τον πόνο να βλέπεις να σκοτώνεται το παιδί σου για τα δικά τους συμφέροντα. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν.

Μ' αυτές τους τις πράξεις οι κυβερνήσεις του Ισραήλ οδηγούν ξανά στα κρεματόρια του συμπατριώτες τους θύματα των ναζί. Τους σκοτώνουν για δεύτερη φορά. Κι αυτή τη φορά με "φίλια πυρά".

Ανώνυμος είπε...

Με όλα αυτά, όμως, δεν καλλιεργείται μια έχθρα προς το εβραϊκό έθνος-κράτος και μια αμυδρή -από σπόντα- δικαίωση στο Χιτλερ; Εννοείται οτι αυτά που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα ειναι απάνθρωπα και εγκληματικά.

ΑΛΗΣ