Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές-κολαστήρια απαιτεί το ΚΚΕ - Συνεχίζεται η απεργία πείνας των κρατουμένων


Την απόσυρση του νομοσχεδίου που δημιουργεί φυλακές-κολαστήρια απαίτησε το ΚΚΕ, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το ψήφισαν επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει τις «φυλακές τύπου Γ», όπως αποκαλούνται οι «φυλακές υψίστης ασφαλείας» που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις «φυλακές τύπου Γ» οι κρατούμενοι δεν δικαιούνται άδειες και ημιελεύθερη διαβίωση, ενώ τα επισκεπτήρια και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μπορούν να μειωθούν με τον εσωτερικό κανονισμό της φυλακής. Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης αναφέρονται σε υπόδικους και κατάδικους για τα «πολιτειακά εγκλήματα», τη «ναζιστική εγκληματική βία» και τα «εγκλήματα τρομοκρατίας», όρος που αφήνει περιθώρια, κάτω από προϋποθέσεις, να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, τόνισε πως «το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί εισάγεται ένα μόρφωμα -με αφορμή ορισμένα αρνητικά, αλλά αμφιλεγόμενα περιστατικά- που καμία σχέση δεν έχει με το σκοπό του σωφρονισμού, με μία λογική που θα έπρεπε να υπηρετεί η φυλακή έστω και στις σημερινές συνθήκες (...) Προφανώς θέλουμε διάκριση των σωφρονιστικών καταστημάτων, φυλακές ασφαλείς και για τους κρατούμενους και για το προσωπικό στις φυλακές, όχι όμως με τέτοια μέτρα, αλλά με τη βελτίωση των υποδομών, με τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης».
Σημείωσε πως το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες και πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε σε ποια κοινωνία ζούμε, γνωρίζουμε ότι οι αξίες αυτής της κοινωνίας θεοποιούν το κέρδος, αναπαράγουν και τροφοδοτούν την εγκληματικότητα. Και επειδή μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα και τη λεγόμενη τρομοκρατία, αυτά ενισχύονται από διάφορα κέντρα και παράκεντρα του συστήματος. Όμως ακόμα και σήμερα θα μπορούσαν, αν υπήρχαν πρόληψη, σωφρονισμός και κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων, να περιορίζονταν κάποιες αρνητικές συνέπειες, να μην είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό της υποτροπής». 
Συνεχίζεται η απεργία πείνας των κρατουμένων
Για 11η μέρα συνεχίζεται η διαμαρτυρία στις φυλακές με απεργία πείνας των κρατουμένων για να μη δημιουργηθούν οι «φυλακές τύπου Γ» που προωθεί η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πάνω από 4.500 κρατούμενοι συμμετέχουν στη διαμαρτυρία, ενώ απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και ιατρεία των φυλακών με συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Τις φυλακές Κορυδαλλού και Ιωαννίνων επισκέφθηκαν γιατροί, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες διαπίστωσαν αφύσικη απώλεια βάρους και χαμηλή πίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: