Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Η απομόνωση είναι βασανιστήριο ― Απεργία πείνας κρατουμένων - στάσεις εργασίας σωφρονιστικών υπαλλήλων ― KKE: Η ασφάλεια και ο σωφρονισμός δεν είναι ανταγωνιστικά μεγέθη

Το νέο σχέδιο νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας εισάγει ειδική κατηγοριοποίηση των κρατουμένων σε τρεις τύπους (Α, Β, Γ). Στην ειδική κατηγορία τύπου Γ θα ανήκουν όλοι οι φυλακισμένοι που κατηγορούνται για ληστεία ή εκβίαση στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης (αρθρο 187 ΠΚ), οι πολιτικοί κρατούμενοι (άρθρο 187Α ΠΚ – τρομονόμος), όσοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας ή της δημόσιας τάξης καθώς και όσοι στασιάζουν στις φυλακές, προερχόμενοι από φυλακές τύπου Α και Β, κατόπιν της αποκλειστικής κρίσης ενός μόνου εισαγγελικού λειτουργού.
Επίσης, το σχέδιο νόμου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, διότι αποτελεί νομοθέτημα με ειδική στόχευση, ενώ οι νόμοι πρέπει να είναι γενικοί και να αφορούν αόριστο αριθμό προσώπων. Έρχεται επίσης σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του ισχύοντος Σωφρονιστικού Κώδικα, αφού εισάγει την έννοια της εκδίκησης επί της ποινικής διαδικασίας, διότι εκτός από την προσωπική ελευθερία καταργεί τα δικαιώματα και τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους κρατούμενους, όπως: α) Περιορίζει στο ελάχιστο τα επισκεπτήρια και την επικοινωνία των κρατουμένων με τους συγγενείς τους και θεσμοθετεί την απομόνωση στα κελιά το μεγαλύτερο μέρος του εικισιτετραώρου β) καταργεί τις άδειες γ) καταργεί τη δυνατότητα εργασίας και την ευεργετική διάταξη της υφ’ όρον απόλυσης όταν ο φυλακισμένος εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, καταργώντας έτσι την ισότητα και αναλογικότητα στην έκτιση της ποινής δ) εξομοιώνει τους υποδίκους με τους καταδίκους καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας.
Επιπλέον, ποινικοί κρατούμενοι – με αδικήματα οιασδήποτε βαρύτητας- που παρέχουν πληροφορίες, αληθείς ή ψευδείς, σχετικές με την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, ανταμείβονται με αποφυλάκιση. Ανατίθεται η εξωτερική φρούρηση των φυλακών σε αστυνομικές δυνάμεις που θα έχουν τη δυνατότητα επέμβασης με χρήση όπλων μέσα στις φυλακές και μάλιστα με απόρρητο τρόπο δράσης.
Ο νόμος αυτός, νομοθετούμενος υπό το κράτος ειδικών συγκυριών, και με στόχο τους κρατουμένους που το κράτος θεωρεί πολιτικούς του αντιπάλους, καθιστά την κράτηση μία σύγχρονη εξορία μέσα στις φυλακές, παραγνωρίζοντας ότι η πολύ πρόσφατη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου, που έχει αποτυπωθεί και στα συνταγματικά κείμενα, δεν επιτρέπει τέτοιες ακραίες εκφάνσεις κρατικής καταστολής. Αποβλέπει στη φυσική και ψυχική εξόντωση πολιτικών και ποινικών κρατουμένων και στην απώλεια του νοήματος της ζωής. Επαναφέρει τη θανατική ποινή από την πίσω πόρτα. Με την επίσημη, δια νόμου εισαγωγή της εκδικητικότητας στο σωφρονιστικό κώδικα, κρατούμενοι, σωφρονιστικοί και αστυνομικοί θα εμπλακούν σε έναν ιστό αλλεπάλληλων επιθετικών πράξεων, αναδεικνύοντας τις φυλακές σε εργαστήριο αναπαραγωγής εγκλήματος και διαφθοράς.
Καλούμε, φορείς, κόμματα, θεσμούς, συλλογικότητες αλλά και κάθε άνθρωπο χωριστά να ταχθούν υπέρ της άμεσης απόσυρσης του νομοσχεδίου.

Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο

 

Ανάστατες οι φυλακές ενόψει του νομοσχεδίου


Απεργία πείνας κρατουμένων - στάσεις εργασίας σωφρονιστικών υπαλλήλων


Για έκτη ημέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας χιλιάδες κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, όπως επίσης συνεχίζονται και οι στάσεις εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενόψει του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει φυλακή τύπου Γ. «Απάνθρωπες και διαρκές βασανιστήριο τέτοιου τύπου φυλακές», δήλωσε ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους κρατούμενους, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα. Δράσεις από πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας που προωθεί το νομοσχέδιο.

Σε απεργία πείνας για έκτη ημέρα σήμερα, και χωρίς ιατρική παρακολούθηση 4.500 κρατούμενοι σε 15 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, με έξι κρατούμενους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, χωρίς ακόμη να έχει γίνει δυνατό να τους εξετάσει γιατρός. Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων και των φυλακών που ξεκινούν απεργία πείνας αυξάνεται μέρα με τη μέρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει απαντήσει ακόμη για τις κινητοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται πως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε να συζητηθεί σε μία μόνο συνεδρίαση, την Πέμπτη 3 Ιουλίου, το νομοσχέδιο που περιορίζει τα δικαιώματα και καταδικάζει σε απομόνωση μεγάλο αριθμό κρατουμένων στις φυλακές τύπου Γ. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, την Τρίτη θα γραφεί η έκθεση της Επιτροπής και σε δυο ημέρες πηγαίνει στην ολομέλεια του Α' Θερινού Τμήματος για ψήφιση σε μία μόνο συνεδρίαση.

Για απάνθρωπο και βασανιστικό χαρακτήρα των νέων φυλακών έκανε λόγο ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο. "Να φτιάχνεις τέτοια τιμωρητική, μεσαιωνικού τύπου φυλακή για να βασανίζεις παιδιά είκοσι χρονών, δεν έχει κανένα νόημα" τόνισε ο κ. Πανούσης, ο οποίος επανέλαβε πως δεν θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ το νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η οποία καταγγέλλει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κρατουμένους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στους κρατούμενους απεργούς πείνας, "ενάντια στις ειδικές συνθήκες κράτησης και διαβίωσης", μετά από κάλεσμα συλλογικοτήτων αλληλέγγυων στα δικαιώματα των κρατουμένων.

Σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με τις φυλακές “υψίστης ασφαλείας καλεί την Τρίτη 1 Ιουλίου στις 18.30 στο Ξενοδοχείο "Τιτάνια", η ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα Τμήματα Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.



Ντίνα Μπατζιά

Αντιδραστική η κατεύθυνση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα

Σοβαρά ερωτήματα γύρω από το στόχο της θεσμοθέτησης για πρώτη φορά «Φυλακών υψίστης ασφαλείας»
Το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, ο οποίος περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», συζητά η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Κορύφωση της αντιδραστικής φιλοσοφίας του νομοσχεδίου είναι οι διατάξεις με τις οποίες θεσμοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι «φυλακές υψίστης ασφαλείας». Οι διατάξεις του προδιαγράφουν απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού, ενώ προκαλούνται ερωτήματα για το στόχο ενός τέτοιου θεσμού.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο κατηγοριοποιεί τις φυλακές σε Τύπο Α, Β και Γ. Στην κατηγορία Α ανήκουν «οι υπόδικοι, κρατούμενοι για χρέη και κρατούμενοι για εγκλήματα κατά περιουσίας και ιδιοκτησίας που έχουν τελεστεί χωρίς βία ή απειλή και καταδίκη σε ποινή φυλάκισης». Στις φυλακές τύπου Β κρατούνται όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι.
Οι φυλακές τύπου Γ«ορίζονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και κρατούνται αποκλειστικά κατάδικοι ή υπόδικοι κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 11 του νόμου 2776/99 που είναι ο Σωφρονιστικός Κώδικας». Για την ακρίβεια, στις φυλακές αυτές θα κρατούνται υπόδικοι ή κατάδικοι για τα λεγόμενα «πολιτειακά εγκλήματα», «ναζιστική εγκληματική βία», όσοι έχουν τελέσει τα εγκλήματα «άσκηση βίας κατά μελών του προσωπικού» των φυλακών των δύο άλλων τύπων, όπως και «εγκλήματα τρομοκρατίας», όρος που αφήνει περιθώρια, κάτω από προϋποθέσεις, να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες.
Οσον αφορά τους όρους κράτησης στις φυλακές τύπου Γ, προβλέπεται ότι οι κρατούμενοι δεν δικαιούνται άδειες και ημιελεύθερη διαβίωση, ενώ οι επισκέψεις, οι τηλεφωνικές, τηλεγραφικές, επιστολικές επικοινωνίες «είναι δυνατόν - όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση - να περιορίζονται ακόμη περισσότερο από τον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος», που ήδη είναι αυστηρός, αφού, όπως αναφέρεται στην έκθεση, πρόκειται για «ειδικό καθεστώς μεταχείρισης». Υπ' αυτό το απάνθρωπο καθεστώς οι υπόδικοι ή κατάδικοι των φυλακών τύπου Γ θα πρέπει να βρίσκονται από 4 έως 10 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία της χτεσινής ακρόασης φορέων διαφώνησαν όλοι οι φορείς (δικαστές, εισαγγελείς, εργαζόμενοι) που συμμετείχαν.
Γ. Γκιόκας: Η ασφάλεια και ο σωφρονισμός δεν είναι ανταγωνιστικά μεγέθη

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι «με πρόσχημα πραγματικά γεγονότα, αρνητικά φαινόμενα και περιστατικά (...) θεσμοθετείται και εγκαινιάζεται ένας νέος τύπος φυλακών», που ανατρέπει όλο το σωφρονιστικό σύστημα που υπήρχε μέχρι σήμερα, ακόμη και με τα προβλήματα που είχε.
Το οργανωμένο έγκλημα, η λεγόμενη τρομοκρατία, άλλες εγκληματικές πράξεις, όπως η ναζιστική εγκληματική βία, τόνισε, «δεν αναπτύσσονται εξαιτίας της έλλειψης της νομοθεσίας και των ανεπαρκών μέτρων ασφάλειας στις φυλακές, αλλά γιατί υπάρχουν νήματα που τα δένουν με το ίδιο το σύστημα και τους μηχανισμούς του».
Εθεσε το ερώτημα γιατί επιλέγονται «τα αδικήματα περί τρομοκρατίας και τα λεγόμενα πολιτειακά εγκλήματα; Και μένουν απέξω άλλα σοβαρά εγκλήματα, όπως είναι οι διατάξεις για το μεγαλεμπόριο ναρκωτικών;».
Οπως σημείωσε, πρέπει να υπάρχουν μέτρα ασφάλειας στις φυλακές, ωστόσο είναι άλλο πράγμα η ενίσχυση της ασφάλειας των φυλακών και είναι άλλο η δημιουργία φυλακών με κρατούμενους χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, που θα μετατραπούν σε αγρίμια.
Το πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι ότι αντιμετωπίζει την ασφάλεια και το σωφρονισμό ως δύο ανταγωνιστικά μεγέθη. Ενώ η προσπάθεια σωφρονισμού και κοινωνικής επανένταξης συμβάλλει και στην ασφάλεια. Για παράδειγμα, ρώτησε, το ίδιο μπορεί να φυλαχτεί μία φυλακή με υπεράριθμους και το ίδιο μία φυλακή με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όπου υπάρχουν προγράμματα θεραπείας και απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, εργασίας κ.λπ.;
Το ΚΚΕ, τόνισε, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, σωφρονισμού και κοινωνικής επανένταξης, έχοντας επίγνωση ότι το σημερινό οικονομικό - κοινωνικό σύστημα, η σήψη του και οι «αξίες» του γεννούν και αναπαράγουν το εγκληματικό φαινόμενο.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: