Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Οι ακουαρέλες του Αντόνιο, η "Hasta la Victoria Siempre" και η "ΝΙΚΗ Βόλου"


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, στις 2 Ιουνίου η εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους Πέντε Κουβανούς αντιτρομοκράτες, που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, απαιτώντας την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή τους.


Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας Νομού Μαγνησίας και την πολιτιστική- αθλητική ομάδα αλληλεγγύης “Hasta la Victoria Siempre”. Στα πλαίσια της εκδήλωσης δόθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της “Hasta la Victoria Siempre” και της μικτής παλαιμάχων Βόλου, στο γήπεδο της Νίκης Βόλου, έναν χώρο με συμβολική σημασία, μιας και ιστορικά η περιοχή αυτή θεωρείται η προσφυγική και λαϊκή γειτονιά του Βόλου. 



Ευτυχής συγκυρία η άνοδος της Νίκης Βόλου στην Α’ Εθνική κατηγορία ύστερα από 48 χρόνια.  Στην εκδήλωση επίσης φιλοξενήθηκε η έκθεση των  έργων του Antonio Guerrero, ενός από τους Πέντε έγκλειστους κουβανούς Ήρωες, η οποία θα περιοδεύσει σ’ όλη την Ελλάδα και οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Χοσέ Μαρτί και τους “Hasta Siempre” και υποστηρίζεται από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα και το La Red Solid@ria Griega. Τα έργα του Antonio μας μεταφέρουν με μοναδικό τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κυρίως  τα υψηλά ιδανικά, το ήθος και την κουλτούρα του κουβανικού λαού, ενός λαού διατεθειμένου να παλέψει μέχρις εσχάτων για την υπεράσπιση της ελευθερίας και κυριαρχίας της πατρίδας του.



Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Osvaldo Cobacho, ο οποίος έδωσε και συνέντευξη νωρίτερα στο τοπικό κανάλι Astra TV.



Προηγήθηκε δε, της εκδήλωσης συνέντευξη τύπου των διοργανωτών στο Δημαρχείο της Πόλης, όπου συμμετείχαν το κανάλι Astra, η εφημερίδα Θεσσαλία και ο Ταχυδρόμος. Στην συνέντευξη αυτή, η εκπρόσωπος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Μαγνησίας, Λεμόνα Ταργοντζίδου,  αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης των Πέντε, αλλά και στην άγρια επίθεση που δέχεται 54 χρόνια τώρα το ηρωικό νησί της Κούβας από τον ιμπεριαλισμό, χωρίς να λυγίζει. Τόνισε ότι στην Ελλάδα της κρίσης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αποτελεί την κοινωνία που ονειρευόμαστε να χτίσουμε, μια κοινωνία που τα κοινωνικά αγαθά δεν θα αποτελούν προϊόν πώλησης, αλλά δικαίωμα του λαού. Και κατέληξε:  το παράδειγμα των Πέντε μας υπενθυμίζει ότι τα ιδανικά και η ελευθερία δεν φυλακίζονται.



Από μεριάς της “Hasta la Victoria Siempre”, οι Τάκης Βαμβακίδης και Νίκος Μάλλιαρης αναφέρθηκαν στη δράση της ομάδας τους, που προσπαθεί ν’ αναδείξει την λαϊκότητα του ποδοσφαίρου που αναπτύχθηκε ιστορικά στις προσφυγικές και λαϊκές γειτονιές και προσέφερε χαρά και διασκέδαση. Προσπαθεί, επίσης,  ν’ αναδείξει την κοινωνική πλευρά του. Και παρότι η εμπορευματοποίηση πλασάρει ένα συγκεκριμένο προφίλ του αθλήματος, η “Hasta Siempre”, με την δράση της, αναδεικνύει το άλλο πρόσωπό του, αυτό του κοινωνικού, λαϊκού αθλήματος, το πρόσωπο της αλληλεγγύης, την πολιτιστική και εκπαιδευτική πλευρά του, καθώς και την συμβολή που μπορεί να έχει για μια καλύτερη κοινωνία. Γι’ αυτό και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, αλλά και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην ομάδα δίνουν συμβολικούς αγώνες αλληλεγγύης, υπερασπιζόμενοι κάθε δίκαιη υπόθεση που ζητά την υποστήριξή της. Γι’ αυτό και συμμετέχουν στον αγώνα απελευθέρωσης των Πέντε κουβανών επαναστατών.



Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης ανέλαβε το  μουσικό συγκρότημα Σκαπανείς, και τα τραγούδια  ερμήνευσε ο γνωστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης Βασίλης Λέκκας, που ξεσήκωσε τον κόσμο με το πάθος και την ενέργειά του και ο οποίος αργότερα άφησε το μικρόφωνο και φόρεσε την ποδοσφαιρική φανέλα, σημειώνοντας μάλιστα και το πρώτο γκολ της αναμέτρησης.  Επίσης, απεύθυναν χαιρετισμό τόσο η εκπρόσωπος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Λεμόνα Ταργοντζίδου, όσο και ο Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Osvaldo Cobacho.



Αξίζει να πούμε ότι στον ποδοσφαιρικό αυτό αγώνα «συμμετείχαν» και οι Πέντε Κουβανοί επαναστάτες, “με την ψυχή και το κορμί” των: Ηλίας Ατματζίδης ως Gerardo Hernandez, Τάκης Παραφέστας ως René Gonzalez, Βασίλης Λέκκας ως Fernando Gonzalez, Λουκάς Καραδήμος ως Antonio Guerrero και Νίκος Κορομηλάς ως Ramón Labañino.  Καθώς επίσης, ως ελάχιστο φόρο τιμής, στον αγώνα «έπαιξε» και ο Ulises Estrada, συμπολεμιστής του Τσε, που έφυγε από την ζωή τον Φλεβάρη του 2014, “με την ψυχή και το κορμί” του Σάββα Κωφίδη. Ο αγώνας έληξε 3-2 υπέρ της μικτής παλαιμάχων Βόλου, λόγω έδρας.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πάνω από 400 άτομα και συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 υπογραφές υποστήριξης του αιτήματος προς τον Πρόεδρο  Ομπάμα για την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των τριών εκ των πέντε κουβανών αγωνιστών που συνεχίζουν να παραμένουν έγκλειστοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ.



Η σύνθεση των ομάδων:



Για την μικτή Βόλου “Φιλοκουβανικός”:

Κοντάκης  Μάνθος  - Κοκκινάκης Κυριάκος – Ζαφειρίου Παναγιώτης – Τζανετόπουλος  Ηλίας  - Ζαντερίου  Πέτρος – Βλαχόπουλος  Θανάσης  - Σταμπουλής  Κασιούρας Γιώργος  - Λεμονής Ζήσης – Παπαδόπουλος Χρήστος – Ευσταθιάδης Βασίλης – Τσουκαλάς Θανάσης – Χαυδατούρης Αποστόλης – Κόφφας Δημήτρης – Τσακίρης Νίκος – Τσακίρης Κώστας – Θεοδωρίδης Γιάννης – Παπαδήμος Κοσμάς – Διαμαντάρας Σπύρος – Οικονόμου Δημήτρης – Καραμίχαλος Γιώργος – Μπόλτσης Κωνσταντίνος – Σταματίου Κωνσταντίνος



Για την “Hasta la Victoria Siempre”:



Ατματσίδης  Ηλίας –  Κωφίδης  Σάββας – Καραδήμος  Λουκάς – Οφρυδόπουλος  Σωκράτης – Παραφέστας  Τάκης – Μιχαήλ  Χρήστος – Κολομητρούσης  Κώστας – Παυλίδης  Γιάννης – Μουρατίδης  Κώστας – Κιρκασιάδης  Λάζαρος – Βοϊτσίδης  Ανδρέας – Παπαπαναγής  Περικλής – Κορομηλάς  Νίκος (ΜΗΤΣΙ) – Μάλιαρης  Νίκος – Νατσιόπουλος  Γιάννης – Ατματσίδης  Νίκος – Βροχίδης  Μιχάλης -Παπαθανάσης  Γιάννης  – Βασίλης Λέκκας.


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χάρης   Ρούσσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: