Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Το ψηφιακό έγκλημα ολοκληρώνεται. Η ΝΕΡΙΤ παραχωρεί την ψηφιακή της εκπομπή στην Digea και την πληρώνει αδρά!

Όσα είχαμε καταγγείλει έγκαιρα οι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ, επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας! Ένας από τους λόγους που έκλεισαν την ΕΡΤ ήταν να διευκολύνουν την Digea να πάρει χωρίς αντίπαλο (με φωτογραφικό "διαγωνισμό") και έναντι πινακίου φακής (18 εκατομμύρια €  αντί των τουλάχιστον 715 εκατομμυρίων που είχε εισηγηθεί εταιρεία στην οποία είχε απευθυνθεί το αρμόδιο Υπουργείο) την εκμετάλλευση του συνόλου των συχνοτήτων εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης των ιδιωτικών καναλιών για 15 χρόνια. Απέμεναν δύο συχνότητες που εκ του νόμου παρέμεναν στο δημόσιο και είχαν αποδοθεί στη ΝΕΡΙΤ.
Με σκόπιμες κωλυσιεργίες, η τελευταία διοίκηση της ΕΡΤ (Γκίκας Μάναλης) και οι διοικήσεις της ΔΤ (ξανά Γκίκας Μάναλης και Αφροδίτη Γουγά) και της ΝΕΡΙΤ (Προκοπάκης και προσφάτως Μακρυδημήτρης) δεν προκήρυξαν τους απαραίτητους διαγωνισμούς για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και υπηρεσιών (ψηφιακοί πομποί, δορυφορική μεταφορά στα κέντρα εκπομπής), παρά το γεγονός ότι οι προδιαγραφές ήταν έτοιμες από τις αρχές του 2013. Η σκόπιμη αυτή κωλυσιεργία, αποτέλεσε το πρόσχημα για την απ' ευθείας ανάθεση της ψηφιακής εκπομπής των προγραμμάτων της ΝΕΡΙΤ στην ίδια την Digea, με το αζημίωτο βεβαίως. Η αρχή της πολύ καλής μπίζνας της Digea θα γίνει με την ευκαιρία της ψηφιακής μετάβασης στην Πελοπόννησο στις 27 Ιουνίου και βεβαίως θα επακολουθήσουν και άλλες περιοχές.

Αυτά αποκαλύπτονται από την ιστοσελίδα του περιοδικού του χώρου της ψηφιακής τηλεόρασης DigitalTV Info και επιβεβαιώνουν τις δικές μας πληροφορίες. 

Εμείς υπολογίσαμε το κόστος που θα πληρώσει για ένα χρόνο η ΝΕΡΙΤ(δηλαδή οι έλληνες πολίτες) για την μετάβαση στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου και της ΕΕΤΤ, η Digea απαιτεί να της καταβάλλεται για την περιφερειακή ζώνη της Πελοποννήσου (και Δ. Ελλάδας) το ποσόν των 55.164 € ανά 2 Mbps. Τα δύο ψηφιακά μπουκέτα της ΝΕΡΙΤ έχουν χωρητικότητα 40 Mbps συνολικά. Επομένως η ΝΕΡΙΤ (αν μεταδώσει και τα δύο, όπως οφείλει) θα πληρώνει ετησίως μόνον για την κάλυψή της στην  Πελοπόννησο και στην Δ. Ελλάδα 1.103.280 €. Εδώ σημειώστε ότι η Digea απέκτησε την εκμετάλλευση δύο περιφερειακών συχνοτήτων στην Πελοπόννησο (και Δ. Ελλάδα) έναντι 214.000 € για 15 χρόνια!

Δεν είναι μόνον το έγκλημα της παραχώρησης της εκπομπής. Είναι και το οικονομικό έγκλημα. Ποιοι θα υπογράψουν τέτοια σύμβαση ανάθεσης, χωρίς διαγωνισμό; Ποιοι θα λογοδοτήσουν για τη σκόπιμη κωλυσιεργία;


Παραθέτουμε παρακάτω το δημοσίευμα του Digital TV Info που επιβεβαιώνει την τέλεση του "ψηφιακού" εγκλήματος, σημειώνοντας απλώς ότι η τελευταία πληροφορία περί παραλαβής πομπών είναι λανθασμένη. Ο επίμαχος διαγωνισμός δεν έχει ακόμα καν βγει στον αέρα!



Η ΝΕΡΙΤ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ DIGEA

Η αναμενόμενη για πολλούς εξέλιξη συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ φέρεται να υπέγραψε συμφωνία με τη Digea προκειμένου να εκπέμψει ψηφιακά το σήμα της από την 4η πολυπλεξία που διαθέτει ο ιδιωτικός πάροχος δικτύου.

Η συμφωνία προφανώς αφορά στην ψηφιακή μετάβαση της Πελοποννήσου για τις 27 Ιουνίου και κάνεις δεν γνωρίζει εάν θα επεκταθεί και για το επόμενο switch off, αυτό της Αττικής στις 11 Ιουλίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις εισηγήσεις να καταφέρει η ΝΕΡΙΤ να εκπέμψει ψηφιακά το σήμα της έστω για τη μια πολυπλεξία που διαθέτει εκ του νόμου, παρά την παράταση που δόθηκε στο switch off της Πελοποννήσου για ένα μήνα, τελικά ο κρατικός τηλεοπτικός φορέας που υποτίθεται θα αντικαθιστούσε την ΕΡΤ παραμένει ένα άδειο κέλυφος. Χωρίς την ικανότητα και δυνατότητα να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις απαιτήσεις λειτουργίας.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις καθώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η ΕΡΤ έκλεισε σε μια κρίσιμο για την τηλεοπτική εξέλιξη της αγοράς, περίοδο και παραδόθηκαν όλες οι λειτουργίες στα ιδιωτικά κανάλια τα οποία είναι και μέτοχοι του μοναδικού παρόχου δικτύου στην ελεύθερη τηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας μόλις την περασμένη εβδομάδα η τηλεοπτική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, η υπηρεσία της Δ.Τ έδωσε το πράσινο φως για την παραλαβή πομπών και αναμεταδοτών που είχε παραγγείλει η ΕΡΤ, ακριβώς για την ψηφιακή τηλεόραση. Με υπογραφή της Αφροδίτης Γουγά, της ειδικής διαχειρίστριας της περιουσίας της ΕΡΤ, διορίστηκαν οι επιτροπές παραλαβής του έργου. Το γιατί τελικά δίνεται η ψηφιακή εκπομπή στη Digea οφείλει να το αιτιολογήσει επίσημα η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ. Θα το πράξει;

Πηγή: www.digitaltvinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: