Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Οι κανόνες και η ηθική τους...


«Το πρόσθετο κέντημα στην ούγια ενός ολοκαίνουργιου φουστανιού που αγόρασε για 10 λίρες η Ρεμπάκα Γκάλαχερ από κατάστημα της Primark στο Σουόνσι της Ουαλίας: "Forced to work exhausting hours" (Αναγκασμένος / η να δουλεύω εξοντωτικές ώρες).
Η ιρλανδική πολυεθνική έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι συνεργάζεται στην Ασία με εργοστάσια ρουχισμού που μεταχειρίζονται τους εργαζομένους τους σαν σκλάβους - ενήλικους και ανήλικους. Εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι η Primark συνυπέγραψε μαζί με άλλες πολυεθνικές έναν Ηθικό Κώδικα Εμπορίου για δίκαιη αμοιβή και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλες τις εγκαταστάσεις των προμηθευτών της στο Μπαγκλαντές» (από τον «Ελεύθερο Τύπο» 25/6/2014). Ο μηνιαίος μισθός τους είναι 1.662 τάκα (25 δολάρια), για δουλειά 16 ώρες τη μέρα, 6 μέρες τη βδομάδα. Αυτό είναι το κεφάλαιο, έτσι βγάζει κέρδη: Εκμετάλλευση των εργατών με εξοντωτικά ωράρια και μισθούς εξαθλίωσης και υπογραφή «ηθικών κωδίκων» ως άλλοθι για τις εξοντωτικές συνθήκες. Και ύστερα σου λέει ο άλλος, λέγε με ΣΥΡΙΖΑ, θα βάλει κανόνες στο κεφάλαιο για ν' ανακουφίσει το λαό. Μα αυτοί είναι οι κανόνες και η ηθική τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτούς τους κανόνες θα βάλει κι ο Σύριζα. Θα πει στους πιστούς του ότι έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά δεν τον ακούν τα αφεντικά, θα βάλει και το Λαφαζάνη να σκίσει τα ιμάτιά του για τον άτιμο τον ντουνιά τον ψεύτη, κι η ζωή θα συνεχιστεί όπως ακριβώς ήταν και πριν. Δε θα βρεθούν άτομα να τον πιστεψουν; Καλέ σωπάστε. θα βγάλουν να του δώσουν κι απ' το υστέρημά τους. Και θα μας κατηγορούν όλους τους υπόλοιπους ότι έχουμε καβούρια στις τσέπες μας και δεν δίνουμε κι εμείς. ΄Οσο θα υπάρχουν χαϊβάνια που χρειάζονται να στηρίζονται σε Λαφαζάνηδες, θα υπάρχουν και Λαφαζάνηδες σ' αυτό τον τόπο.

Σοφία