Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Να βγουν συμπεράσματα από τις εξελίξεις στη «Χαλυβουργία»

Με ανακοίνωσή της, η «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Χαλυβουργίας Ελλάδας» απευθύνεται σε όλους τους εργαζομένους, μετά από τις 45 απολύσεις που έγιναν τη Δευτέρα
Πριν δύο χρόνια, η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ «για ν' ανοίξει το εργοστάσιο». Τώρα, επικύρωσε τις ομαδικές απολύσεις «για να σωθεί το εργοστάσιο». Ψέματα είπε τότε, ψέματα λέει και τώρα

Icon
Ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται προς όλους τους εργάτες της «Χαλυβουργίας» εξέδωσε η παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Χαλυβουργίας Ελλάδας», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 16/6/2014, ο Μάνεσης υλοποίησε την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) να γίνουν ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία. Απέλυσε 45 εργάτες, ανάμεσά τους και συνδικαλιστές, εργάτες με σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα.
Αυτό το έγκλημα το έπραξαν από κοινού εργοδοσία, κυβέρνηση, μαζί με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Ολοι μαζί, ο καθένας με τον τρόπο του, ολοκλήρωσαν το έργο που είχαν αναλάβει από τη μέρα που οι Χαλυβουργοί αποφάσισαν να πουν ΟΧΙ στα αντεργατικά σχέδια του Μάνεση και της κυβέρνησης, στο συμβιβασμό της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, και να ξεκινήσουν τον 9μηνο ηρωικό τους αγώνα.
Την πρώτη και βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Πριν δύο χρόνια έκανε επέμβαση με τα ΜΑΤ "για ν' ανοίξει το εργοστάσιο". Τώρα έδωσε το πράσινο φως για ομαδικές απολύσεις "για να σωθεί το εργοστάσιο". Ψέματα είπε τότε, ψέματα λέει και τώρα. Για τον Μάνεση δούλεψε κι εξακολουθεί να δουλεύει.

Οι ευθύνες του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Ιδιαίτερες ευθύνες έχει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Στον 9μηνο ηρωικό μας αγώνα ήταν απέναντι, τον συκοφαντούσε χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα της εργοδοσίας. Τον χαρακτήριζε "τυφλή σύγκρουση", ότι "τα προβλήματα λύνονται με το διάλογο", σε συνεννόηση με την εργοδοσία, με τα "εργοστάσια ανοιχτά", καλλιεργώντας το έδαφος για την επέμβαση των ΜΑΤ.
Βρισκόταν σε συνεννόηση με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Μάνεση, τον οποίο βοήθησε, μετά από το άνοιγμα του εργοστασίου από τα ΜΑΤ, να πάρει την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου για να χτυπήσουν από κοινού τις ταξικές δυνάμεις που οργάνωσαν τον ηρωικό αγώνα. Χρησιμοποίησε γι' αυτό όλα τα μέσα, κανάλια, εφημερίδες, λάσπη, δικαστικές διώξεις και καταδίκες.
Στη συνέχεια δούλεψαν από κοινού για να γίνουν ορισμένες απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, για να πείσουν τους εργάτες να φύγουν μέσω "οικειοθελών απολύσεων", για να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα αιτήματα του Μάνεση για φτηνό ρεύμα και άλλες διευκολύνσεις. Καλλιεργούσαν την άποψη του "καλού εργοδότη" και της "κακής κυβέρνησης" που υπέκυπτε στην τρόικα, στρώνοντας έτσι το έδαφος για ομαδικές απολύσεις.
Ακόμα και όταν το ΑΣΕ πήρε απόφαση για ομαδικές απολύσεις, την ώρα που το ταξικό κίνημα αντιδρούσε με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ μαζί με τους προδότες της Χαλυβουργίας έκλειναν ραντεβού για την επόμενη μέρα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να του ζητήσουν να υλοποιήσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για φτηνό ρεύμα στον Μάνεση και στους άλλους βιομηχάνους.
Κανένα δεν πρέπει να ξεγελάσουν οι δήθεν καταγγελίες τους για τις ομαδικές απολύσεις. Βρίσκονται σε διατεταγμένη αποστολή, οι εκπρόσωποί τους στη Χαλυβουργία είναι οι μόνοι που δουλεύουν κανονικά από την ώρα που έληξε η απεργία. Και τώρα παρέμειναν στο εργοστάσιο, απολαμβάνοντας τα αργύρια της προδοσίας. Οι απολυμένοι Χαλυβουργοί, μαζί με το ταξικό κίνημα, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ενάντια στις ομαδικές απολύσεις.
Συνάδελφοι, η εξέλιξη αυτή αφορά όλους τους εργάτες. Ανοίγει το δρόμο σε όλους τους βιομηχάνους, όποτε τους βολεύει να απευθύνονται στο ΑΣΕ, που συγκροτήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ, να ζητούν ομαδικές απολύσεις και το ΑΣΕ να τους ικανοποιεί το αίτημα, γιατί δικό τους είναι, όπως είναι η κυβέρνηση και όλοι οι "ανεξάρτητοι θεσμοί". Γι' αυτό πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα μαζικής καταδίκης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, κλίμα αλληλεγγύης στους απολυμένους απεργούς.

Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι

Εδώ και τρία χρόνια, από τον Οκτώβρη του 2011, δώσαμε ένα μεγάλο, τίμιο και ηρωικό αγώνα, με όλες τις μορφές, με εννιά μήνες απεργία, με εκατοντάδες πορείες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις. Αντιμετωπίσαμε θεούς και δαίμονες, τον αυταρχισμό και την προσπάθεια εξαγοράς από την εργοδοσία, τους προδότες του αγώνα και της τάξης μας, τη βία των ΜΑΤ, τις συλλήψεις της αστυνομίας, τις δικαστικές διώξεις και τις μεγάλες καταδίκες, και αντέξαμε. Μείναμε όρθιοι, εκπληρώσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε το καθήκον μας. Θα συνεχίσουμε με ψηλά το κεφάλι, τώρα πιο σίγουροι για το δίκιο μας. Το χρωστάμε σε μας, στα παιδιά μας και στην τάξη μας.
Ο τρίχρονος ηρωικός μας αγώνας είναι μεγάλη παρακαταθήκη για όλους μας. Αποτελεί άλλη μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας και παγκόσμια. Προσφέρει πλούσια συμπεράσματα στη μάχη που πρέπει να δυναμώσει για να υπάρξει ανάταση του εργατικού κινήματος, για ν' αλλάξουν οι αρνητικοί συσχετισμοί. Ανέδειξε το μακροχρόνιο και τη σκληρότητα της ταξικής πάλης, το ρόλο της κάθε πολιτικής δύναμης και του κράτους, της δικαιοσύνης, του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ανέδειξε τη δύναμη της ταξικής ενότητας και της θέλησης των εργατών, της εργατικής αλληλεγγύης. Θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και πολύτιμο καύσιμο στους μελλοντικούς και πιο σκληρούς αγώνες.
Συνάδελφοι, η ζωή καθημερινά επιβεβαιώνει πως ο δρόμος που εμείς ακολουθήσαμε, της σύγκρουσης με την εργοδοσία, την κυβέρνηση, την ΕΕ και τις δυνάμεις που τους στηρίζουν, αποτελεί μονόδρομο για όλη την εργατική τάξη. Η εξέλιξη της Χαλυβουργίας, όπως και εκατοντάδων άλλων επιχειρήσεων που έκλεισαν ή είναι στα πρόθυρα κλεισίματος, οφείλεται στο γεγονός ότι τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις είναι στα χέρια των καπιταλιστών, δουλεύουν για το δικό τους συμφέρον, για το κέρδος.
Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, της αύξησης της κερδοφορίας. Με βάση αυτό, οι καπιταλιστές ανοίγουν ή κλείνουν επιχειρήσεις, τις κρατούν στην Ελλάδα ή τις πάνε στο εξωτερικό. Ο Μάνεσης με τον ιδρώτα μας, το δικό μας κόπο, έχει επενδύσει αλλού για να συνεχίζει να βγάζει κέρδη, ενώ εμείς προστεθήκαμε στη στρατιά των ανέργων. Από τότε που ξεκινήσαμε τον αγώνα μας, άλλαξαν πολλές κυβερνήσεις και υπουργοί, το αφεντικό όμως παρέμεινε το ίδιο. Γι' αυτό ο αγώνας μας, για να έχει προοπτική, σε αυτό πρέπει να στοχεύει. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι και καλούμε τους εργάτες να κάνουν το ίδιο, γιατί αποτελεί μονόδρομο».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, τι λέει ο σύριζα για όλα αυτά; Τι θα κάνουν οι 71 βουλευτές του στη βουλή; Θ' ανέβουν στα κάγκελα ή στα κεραμίδια για να υπερασπιστούν τους χαλυβουργούς; Αλλά ξέχασα, τα κανάλια δεν δείχνουν τους αγώνες των εργαζόμενων για να πάνε οι τηλεστάρ της πολιτικής μας ζωής. Χώρια που απ' ό,τι φαίνεται ο κ. Μάνεσης είναι απ' τους "υγιείς" επιχειρηματίες.

Ανώνυμος είπε...

@ 9.20
Ειπαν στον κόσμο "στις 25 ψηφίζουμε και στις 26 φεύγουν." Ξέχασε όμως ο κόσμος να τους ρωτήσει"ποιοι φεύγουν;" ΄Ετσι όλοι οι ψηφοφόροι τους πίστεψαν ότι εννοούσαν τους καπιταλιστές ότι φεύγουν. Ενώ εκείνοι εννοούσαν τους 45 χαλυβουργούς που φεύγουν απολυόμενοι. Και έπονται κι άλλοι. Είναι αυτό που λένε: "Δεν ήξερες δε ρώταγες;"