Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Αυτοί εντυπώσεις. Εμείς αποτύπωμα

Λόγια του καμπινέ, περί το μέλλον των παιδιών. Ωραία φράση για να την παίζουνε στα media. Τι θες να γίνει το παιδί στα 16 δηλαδή, κάλλιο χρυσαυγίτης παρά κνίτης... Κι ο φασίστας λέει έπλενε τα χέρια του, ο αρχηγός σε μπουρλέσκα εκδοχή Δον Κορλεόνε φωνάζει «σκάσε» κι ύστερα φιλάει το χέρι του Κουκούτση. Καθόλου σημεία, μόνον τέρατα. Ελληνικό Κοινοβούλιο 2014, πρώτη φορά αριστερά, με ευρωπαιάνες η χώρα πατάει στα ακροδεξιά σκ...
Το παιχνίδι των εντυπώσεων ολοκληρώνεται σε τρία Θερινά Τμήματα της Βουλής, αρχής γενομένης από προχτές, σε σπέκουλες του ανασχηματισμού, κραυγές των ΑΝΕΛ, οιμωγές περί ηθικής και παζαριών, συνταγματικότητας και άλλων τέτοιων μεγαλοστομιών, λες και οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν τη λαϊκή οργή, οργιζόμενοι περισσότερο από τους παράλυτους ψηφοφόρους τους, που τους βλέπουν να τραβάνε κι από μια ατομική διακήρυξη ανεξαρτησίας. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο Κοινοβούλιο που μέσα σε 2 χρόνια «ιδιωτικοποίησε» την αντιπροσωπευτικότητα και μας προέκυψε ο αριθμός των 22 «ανεξάρτητων» βουλευτών στους 300. Δηλαδή χονδρικά, σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτούς τους καιρούς που θερίζει το κουνούπι του Νείλου και η λασποβροχή, αρχή του θέρους - θεριστή, ψηφίζεις βουλευτή που πρέπει να προσέχει με ποιον μιλάει στον καμπινέ κι εσύ να ψάχνεις σε ποιο κόμμα τον έστειλες για την ανάγκη σου.
Αντε τώρα ν' ανοίξεις σοβαρή μετά τις ευρωεκλογές συζήτηση για τη θεσμική θωράκιση του ευρωπολτού που τόσο κόφτει τον ΣΥΡΙΖΑ ή το μακελειό στην Ουκρανία που δε συγκινεί ούτε τις ξώβυζες ακτιβίστριες. Μ' αυτά και μ' εκείνα οι Ευρωπαίοι θα «γιορτάσουν» την απόβαση στη Νορμανδία με προσκεκλημένο τον Ουκρανό βασιλιά της σοκολάτας, πρόεδρο του «Δεξιού Τομέα» και των πρακτικών του.
Με τόσα φιλιά χρυσαυγιτών στη Βουλή και τόσες φιλίες και τακιμιάσματα στην Ευρωβουλή, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, σύντροφοι, θαρρώ να ξαναπιάσουμε, όπως προεκλογικά έτσι κι αμέσως μετεκλογικά, τις ουσιαστικές πολιτικές μας συζητήσεις μ' αυτούς που μας ψήφισαν, μ' αυτούς που δίστασαν, μ' αυτούς που άνοιξαν τα σπίτια, τις παρέες και τις καρδιές τους κυριολεκτικά ανάδελφα στο φαίνεσθαι και τόσο αδερφικά και αλληλέγγυα στη διαλεκτική της πολιτικής και της αναζήτησης του δύσκολου άλλου δρόμου, του κομμουνιστικού αντίλογου στη βαρβαρότητα.
Σε ταράτσες, σε μπαλκόνια, καφενεία, πεζοδρόμια, παγκάκια, συνεργεία η παντός και ζοφερού καιρού διαλεκτική μας δεν μπορεί να υποχωρήσει ούτε λεπτό. Αργά, σταθερά, αλλά και αποφασιστικά οι βασανισθέντες από την κρίση συμπολίτες μας αρχίζουν και συνειδητοποιούν, έστω με φόβο, έστω με πάθος ή χωρίς αυτά, πως ο ίδιος τους ο πόνος και τα προβλήματα επιβίωσης, η φρίκη της ανεργίας και η κατάργηση δικαιωμάτων έγιναν εμπορεύσιμο είδος και διαχειριστική μάρκα στο καζίνο της αγοράς. Η κολιγιά ΣΕΒ - ΣΥΡΙΖΑ πήγε ν' ανοίξει μάτια κι αυτιά, να διευκρινίσει χρώματα και τάσεις και κόμματα, με την ίδια ταχύτητα που αθροίζονται μετά το κλείσιμο της κάλπης αριστεροδεξιοί κοψοχέρηδες. Επικίνδυνη προοπτική. Κι άρχισαν τα πυροτεχνήματα, οι λάσπες κι οι μαγκιές, έτσι ώστε να μη φανεί ποιος συναινεί στη φορολογική ενημερότητα του κεφαλαίου, μη και τυχόν οι ληστές δεν αποενοχοποιηθούν από τους διαχειριστές.
Δε θα δώσουμε πιστοποιητικό ενημερότητας ψευδαισθήσεων σε κανέναν. Χωρίς όλους αυτούς, που έτσι κι αλλιώς είναι οι λίγοι μαζί με τους πολλούς, πρέπει να παλέψουμε για να φανεί η καπιταλιστική βαρυχειμωνιά που μασκαρεύτηκε σε αριστερό καλοκαίρι. Αυτοί εντυπώσεις. Εμείς αποτύπωμα.

Λιάνα Κανέλλη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

΄Ενα απ' τα δυνατά άρθρα της Λιάνας. Θα σταθώ στο πιο δυνατό σημείο αυτού του άρθρου που είναι το τι καθήκοντα μας μπαίνουν από δω και πέρα για μας τους φίλους και τα μέλη του ΚΚΕ. Να μην αφήσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε ή που μας είδε με δυσπιστία αλλά που δεν μας γύρισε την πλάτη. Κι ήταν πολύ λιγοτερος ο κόσμος αυτή τη φορά που μας γύρισε την πλάτη όταν πήγαμε να του μιλήσουμε. ΄Ηταν πολύ λιγοτεροι πιστεύω αυτοί που δε δέχτηκαν να πάρουν έστω την προκήρυξη του ΚΚΕ. Αυτή την πρώτη αποτίμηση έχω κάνει εγώ απ' τις εκλογές του περασμένου Μάη.