Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Μην ξεχνάς την Ουκρανία!


Η σφαγή στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνεται, η κυβέρνηση του Κιέβου, με τη συμμετοχή και στήριξη εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων, βομβαρδίζει στην κυριολεξία κατοικημένες περιοχές. Αυτή η γενοκτονία περνάει, όλο το τελευταίο διάστημα, στα ψιλά τόσο στα ντόπια όσα και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στη χώρα μας είναι χαρακτηριστικό ότι στα έντυπα αφιερώθηκαν λίγες αράδες, ενώ στα κανάλια δόθηκε τουλάχιστον πενταπλάσιος χρόνος στη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και τη διαδοχή ή στο «πάρτι» της κόρης του Ρώσου μεγαλοκαπιταλιστή Ριμπολοβλέβ στο Σκορπιό...
Αυτοί που πρωτοστατούν σήμερα στη σφαγή των ρωσόφωνων κυρίως πληθυσμών, που αντιστέκονται στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, είναι δυνάμεις επανδρωμένες από φασίστες του «Δεξιού Τομέα», ενώ υπάρχουν καταγγελίες για τη συμμετοχή μισθοφόρων. ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, αφού ουσιαστικά έβαλαν πλάτη στην πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης, σήμερα αξιοποιούν την εκλογή του μεγαλοβιομήχανου «βασιλιά της σοκολάτας» στις προεδρικές εκλογές - φάρσα της 25ης Μάη και απευθύνουν αποκλειστικά κατηγορίες στη Ρωσία για «υποδαύλιση των αναταραχών στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ». Ετσι, η γενοκτονία που γίνεται εκεί ανάγεται σε «νόμιμο δικαίωμα άμυνας στους αυτονομιστές».
Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να κοιτάζουν με ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, να βγάζουν τα συμπεράσματα που πρέπει.
Τη βαρβαρότητα που εκτυλίσσεται εκεί καταγράφουν τα εξής χαρακτηριστικά γεγονότα:
  • Στις 26 Μάη χτυπήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη δημοτικό σχολείο στην πόλη Σλαβιάνσκ.
  • Στις 28 Μάη χτυπήθηκαν η παιδιατρική κλινική και το νοσοκομείο και από καθαρή τύχη τα βλήματα δεν έπεσαν σε θαλάμους όπου νοσηλεύονταν παιδιά.
  • Στις 2 Ιούνη επλήγη, επίσης από μαχητικά, το ορφανοτροφείο του Σλαβιάνσκ, το οποίο οι πολιτοφυλακές που έχουν συγκροτήσει οι ρωσόφωνοι είχαν φροντίσει να εκκενώσουν από τις 19 Μάη.
  • Την ίδια μέρα χτυπήθηκε το κτίριο της έδρας της Τοπικής Διοίκησης γεμάτο κόσμο, στην πόλη του Λουγκάνσκ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.
Από την έναρξη της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην ανατολή, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τις αρχές της κυβέρνησης του Κιέβου, έχουν σκοτωθεί 181 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 59 στρατιώτες και πάνω από 280 έχουν τραυματιστεί. Χωρίς, βεβαίως, σε αυτούς να υπολογίζονται οι πάνω από 100 νεκροί της σφαγής στο κτίριο των Συνδικάτων της Οδησσού. Βεβαίως, οι αριθμοί αυτοί είναι μόνο ένα μέρος από τη σφαγή που γίνεται.
Στην εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση, μέσω της στήριξης των αντιδραστικών δυνάμεων της Ουκρανίας, έχει κάνει πλάτες και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, βρέθηκε στο Κίεβο και είχε συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση και χαιρετούρες με τους εθνικιστές και τους φασίστες. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, συνυπογράφει και συνεπικουρεί όλες τις επιθετικές και στρατιωτικές ενέργειες του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά ήξεις - αφήξεις, καταγγέλλει μεν τα γεγονότα, τηρώντας όμως μια στάση αναμονής για μια γενική και αόριστη διπλωματική διευθέτηση με πρωταγωνιστή την ΕΕ, την οποία κριτικάρει γιατί, λέει, ...δεν είχε αποφασιστικό ρόλο. Ενώ μια σειρά από κόμματα του ΚΕΑ στην ουσία δεν έχουν πάρει θέση καταδίκης του ρόλου της ΕΕ στην Ουκρανία. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που από την αρχή έδειξε ότι η Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και υπογράμμισε ότι όσο οι λαοί εγκλωβίζονται κάτω από ξένες σημαίες και συμφέροντα θα κερδίζουν οι εκμεταλλευτές τους. Αυτή η θέση επιβεβαιώνεται καθημερινά και κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει η καταγγελία του εγκλήματος που γίνεται στην Ουκρανία.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Πέμπτη 5 Ιούνη 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: