Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Βασίλης Ζιώβας: Όχι διόδια στην Άρτα - Να καταργηθούν όλα τα διόδια ΤΩΡΑ


Όχι μόνο δεν πρέπει να δεχθούμε ν’ ανοίξει  σταθμός διοδίων στην Άρτα, αλλά εδώ και ΤΩΡΑ να καταργηθούν όλα τα διόδια, τόνισε ο Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ ως εισηγητής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπης Περιβαλλοντος, χωρικου σχεδιασμου και Αναπτυξης της Περιφερειας ΗΠΕΙΡΟΥ.
Το συγκεκριμενο θεμα αφορουσε τη γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου δικαιολογητικών για την ανανέωση (παράταση της χρονικής διάρκειας ισχύος) και τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 120756/03-06-1997 ΚΥΑ ΕΠΟ ( όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) για την κατασκευή και λειτουργία του οδικού τμήματος της παράκαμψης Άρτας συμπεριλαμβανομένου τμήματος 1 χλμ. περίπου της συνδετήριας οδού με την πόλη της Άρτας, ως προς τον οριστικό σχεδιασμό της οδού και την τοποθέτηση σταθμών διοδίων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ΕΕΥΔΕ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
" Ζητημα πρωτον: Επειδη υπαρχουν σοβαρες καταγγελιες για τα στηθαια, του συγκεκριμενου κομβου της Ιονιας οδου στην Αρτα, οτι δηλαδη δεν πληρουν τις προδιαγραφες ασφαλειας, σας καλω να μην ψηφισετε πριν γινουν οι απαραιτητοι ελεγχοι. Αυτη την εκκληση την κανω προς όλους σας, ειδάλως θα ειστε συνηπευθυνοι σε τυχον ατυχημα και
Ζητημα δευτερον, θα τονισει ο κ. Ζιωβας, ηρθε η ωρα να πουμε ενα ισχυρο STOP. Κανενα νεο διοδιο, να καταργηθουν αμμεσα ΟΛΑ.
«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η οργή ξεχειλίζει και η αγανάκτηση μέρα με τη μέρα αυξάνεται. Το ξεζούμισμα των εργαζομένων όχι μόνο δε λέει να σταματήσει αλλά συνεχίζεται ποικιλοτρόπως. Αδειάζουν οι τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών, των βιομηχάνων, της πλουτοκρατίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει και ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ με τον αγώνα του ταξικού κινήματος. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ», θα υπογραμμίσει ο Βασίλης Ζιώβας και θα συνεχίσει:
“ Μιας λοιπόν και το θέμα μας σήμερα είναι τα διόδια, εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του ελληνικού λαού για το άνευ προηγουμένου χαράτσωμα που υφίστανται κάθε φορά που διασχίζουν κάποιο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου. Οι αυξήσεις στην τιμή των διοδίων, που από το 2008 έως σήμερα ξεπερνούν ακόμη και τα 400% σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, αλλά και ο διαρκής πολλαπλασιασμός των σταθμών είσπραξης, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περιβόητων «συμβάσεων παραχώρησης», τύπου ΣΔΙΤ, που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ τα δύο αυτά κόμματα τις ψήφισαν από κοινού στη Βουλή , παραδίδοντας τον έναν οδικό άξονα μετά τον άλλον σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.
Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής με βάση την οποία οι δρόμοι και οι άλλες δημόσιες υποδομές ιεραρχούνται, κατασκευάζονται και λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Με τον τρόπο αυτό, ενώ ο λαός χρηματοδοτεί τα έργα από την άγρια φορολογία που υφίσταται, και τα κατασκευάζει με το δικό του ιδρώτα, αναγκάζεται να τα χρυσοπληρώνει ξανά και ξανά και για τη χρήση τους. Οι λεγόμενες συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ κυβερνήσεων - κεφαλαιοκρατών είναι συμβάσεις λαϊκής αφαίμαξης και ληστείας.
Με τις συμβάσεις αυτές, οι κατασκευαστικοί όμιλοι, ενώ συμβάλλουν με 5% έως 8,5% στην κατασκευή των έργων, θα τα εκμεταλλεύονται για τουλάχιστον 30 χρόνια. Και η ελάχιστη όμως αυτή χρηματοδοτική τους συμβολή στα έργα είναι αμφισβητήσιμη, καθώς αυτή υπερκαλύπτεται από τις εισπράξεις των διοδίων - και μάλιστα αυξημένων - που τους παραδόθηκαν προκαταβολικά! Δηλαδή, υπάρχουν περιπτώσεις που τα χρήματα που βάζουν οι κοινοπραξίες για να ξεκινήσουν τα έργα προέρχονται από την προκαταβολική είσπραξη διοδίων από τους χρήστες των οδικών αξόνων!
ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αναλαμβάνουν: Τη χρηματοδότηση με «ζεστό» χρήμα (από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδοτήσεις της ΕΕ) του 30% έως και του 35% του κόστους των έργων π.χ. Για την Ιόνια Οδό το Δημόσιο καταβάλλει 330 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 29,5% του συνολικού κόστους (1.120 εκατ. ευρώ)!!!
Στη «σύμβαση παραχώρησης» για το τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη, σε ένα κατασκευαστικό - μελετητικό κόστος 882,2 εκατ. ευρώ, η ίδια συμμετοχή της κοινοπραξίας είναι μόνο 55 εκατ. ευρώ, δηλαδή 6,2%, και άλλα 50 εκατ. ευρώ, που αποτελούν το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας!!!
Στο τμήμα Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, οι ιδιώτες θα καταβάλουν περίπου 240 εκατομμύρια ή το 8,5% του συνόλου του κόστους του έργου, εκ των οποίων μάλιστα τα 100 εκατομμύρια θα αποτελέσουν μετοχικό κεφάλαιο. Ουσιαστικά, δηλαδή, αν αφαιρεθούν και αυτά, τότε η συμμετοχή του ιδιώτη σ' αυτό το έργο θα είναι 4,3%!!!
Επιπλέον, οφείλουμε να πούμε ότι οι ιδιωτικοί όμιλοι έχουν λάβει τα τραπεζικά δάνεια καταθέτοντας κυρίως ως εγγύηση πάλι τα προσδοκώμενα έσοδα από τα χαράτσια των διοδίων που πληρώνει ο λαός.
Υπάρχει μάλιστα και το εξής εξοργιστικό: Σε μερικές συμβάσεις, εκτός όλων των άλλων, παρέχονται και επιδοτήσεις λειτουργίας, δηλαδή εγγυήσεις κερδοφορίας προς τις κοινοπραξίες!!!
Αν κάποιος νομίζει ότι οι ευνοϊκοί όροι προς το κεφάλαιο σταματούν εδώ είναι γελασμένος . Υπάρχουν ακόμα όροι με βάση τους οποίους οι ιδιωτικοί όμιλοι μπορούν να «φυτεύουν» μετωπικούς και παράπλευρους σταθμούς είσπραξης διοδίων σε όλους τους ανισόπεδους κόμβους, ακόμη και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ένα ασφαλές παράπλευρο δίκτυο για τους περίοικους, όπως γίνεται, για παράδειγμα στο Δήμο Στυλίδας. Προβλέπουν επίσης ότι τα διόδια θα γίνουν ηλεκτρονικά, ώστε να μην μπορεί κανείς οδηγός να περνάει χωρίς να πληρώνει το χαράτσι, δηλαδή για να προστατευθούν οι μεγαλοεργολάβοι από όσους αρνούνται σήμερα να πληρώσουν
Περιέχουν όρους με βάση τους οποίους για όσο χρονικό διάστημα αυτοί εκμεταλλεύονται τους συγκεκριμένους οδικούς άξονες να μην αναβαθμίζονται εναλλακτικές οδικές διαδρομές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές προς τις δικές τους και να τους κόβουν έσοδα, παρά μόνο αν υποχρεωτικά οδηγούν στους δικούς τους δρόμους. Αν μάλιστα κατασκευαστούν τέτοιοι, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να μπαίνουν διόδια που θα είναι ακριβότερα από τα δικά τους!
Το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο ελληνικός λαός, αναλαμβάνει να πληρώσει εξολοκλήρου τις οποιεσδήποτε αλλαγές στη χάραξη για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους ή τις οποιεσδήποτε βελτιώσεις για την ασφάλεια των οδηγών, μέσω συμπληρωματικών συμβάσεων π.χ ΤΕΜΠΗ
Ο ελληνικός λαός καλείται μάλιστα να χρυσοπληρώσει ακόμη και έργα... που δεν έγιναν! Χαρακτηριστικά  παραδείγματα ο δρόμος Πατρών- Κορίνθου και η υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης!!!
Έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε πανάκριβα. Είναι δικαίωμά μας και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους για την μετακίνησή μας.

Ολα αυτά τα καταλαβαίνει καλά ο λαός και γι' αυτό διαμαρτύρεται. Καταλαβαίνει ότι έχει  χρυσοπληρώσει και ΑΠΑΙΤΕΙ να έχει ΔΩΡΕΑΝ-ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΣ αυτοκινητόδρομους. Καταλαβαίνει ότι από τη ληστρική τιμή των 1,70 Ευρώ που πληρώνει τη βενζίνη το 1Ευρώ είναι φόρος, σύν τέλη κυκλοφορίας σύν ασφάλιστρα, συν υπέρογκους φόρους που πληρώνει για αγορά αυτοκινήτου συν …συν… εύλογα λοιπόν βροντοφωνάζει:ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!!!
Αυτή η ιστορία με τα διόδια είναι μία ακόμα απόδειξη του γιατί είναι επιτακτική ανάγκη οι οδικοί άξονες, συνολικά οι υποδομές της χώρας, να είναι λαϊκή κοινωνική ιδιοκτησία. Υποδομές που θα κατασκευάζονται με κεντρικό σχεδιασμό και επιστημονική μελέτη, με μοναδικό γνώμονα την ικανοποίηση της ανάγκης της μεταφοράς, με ασφάλεια για όλους, χωρίς να επιβάλλονται χαράτσια για να αυξάνουν την κερδοφορία τους κάποιοι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι τράπεζες.”

Βασίλης Ζιώβας
Περιφεριακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Αρταίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: