Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου

ΟΧΙ στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ψήφισε ο Βασίλης Ζιώβας στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου

Με μοναδικό θέμα τη « γνωμοδότηση σχετικά με τη παράταση λειτουργίας του ωραρίου καταστημάτων του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, τις ήδη θεσμοθετημένες Κυριακές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες », συνεδρίασε την Πέμπτη 29 του Μάη η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Φυσικά οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης, της πλειοψηφίας του κ. Καχριμάνη (Ν.Δ) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Αργύρη ( ΠΑΣΟΚ ), τάχθηκαν υπέρ, καταστρατηγώντας ακόμα περισσότερο τις ήδη κατακρεουργημένες εργασιακές σχέσεις. 
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ζιώβας Βασίλης τάχθηκε κατά υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
« Για μια ακόμα φορά πάτε κόντρα στα συμφέροντα, στη θέληση των εργαζομένων. Για μια ακόμα φορά γράφεται στα παλαιά των υποδημάτων σας τις ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Συγκεκριμένα δε παίρνετε καθόλου υπ’ όψιν σας  την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας καθώς και του Εργατικού Κέντρου. Οι συγκεκριμένοι φορείς εκφράζουν ομόφωνα την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη παράταση του ωραρίου.  
Αλήθεια! Πιστεύεται ότι η βασική αιτία της αναδουλειάς των εμπορικών καταστημάτων είναι το ωράριο και όχι η εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων;
Αλήθεια! Πιστεύεται ότι η παράταση θα ωφελήσει τα μικρομάγαζα και όχι τα μεγάλα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα; Τι έχει αποδειχθεί εκεί όπου εφαρμόστηκε; 
Η «Λαϊκή Συσπείρωση » για μια ακόμα φορά τονίζει ότι τόσο η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, όσο και η προτεινόμενη παράταση ωραρίου οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στο παραπέρα ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων. Ταυτόχρονα αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων. Το στοιχείο αυτό δεν θα πρέπει να το αγνοούν οι μικροέμποροι, στην προσπάθειά τους να …επιβιώσουν. Με σιγουριά τους οδηγεί στον αφανισμό. Θυμίζουν τον ναυαγό, που για να αποφύγει τον πνιγμό, πιάνεται από τα μαλλιά του. Πρέπει να παλέψουν από κοινού με τους εμποροϋπαλλήλους ενάντια στον κοινό εχθρό: Την πλουτοκρατία, την Ε.Ε και τους πολιτικούς εκφραστές τους.       
Αλήθεια! Γιατί δεν φέρνετε τεκμηριωμένα στοιχεία να δούμε τί συνέπειες είχε η μέχρι τα σήμερα εφαρμογή του μέτρου;
Αλήθεια! Πιστεύει κανείς ότι τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, σε όλη την Ελλάδα παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, οι εμποροϋπάλληλοι της Πρέβεζας θα πληρώνονται κανονικά τις ώρες της παράτασης ή θα δουλεύουν για την επιβίωση του …καταστήματος;
Πάντως για να μη ξεχνάμε και κάτι πολύ σημαντικό: Όλη η επιχειρηματολογία όλων όσων θέλουν την σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, την παράταση του ωραρίου κ.λ.π γίνεται στο όνομα του Τουριστικού Προϊόντος !!! Πιο συγκεκριμένα, όλα γίνονται για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού. Φυσικά για τους εργαζόμενους στον κλάδο, ψίχουλα!
Να υπενθυμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι για τη « Λαϊκή Συσπείρωση » ο τουρισμός είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Απαιτούνται λοιπόν να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση όλα τα λαϊκά στρώματα. Όσο για τα ωράρια λειτουργίας, δεν αποτελούν ουσιαστικό εμπόδιο για αγορές. Η ανέχεια είναι αυτή που βάζει φραγμό στην κατανάλωση. Αυτή πρέπει να εξαλειφθεί και για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται αγώνας, ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού, καπιταλιστικού συστήματος, ούτως ώστε ο πλούτος να περάσει σε αυτούς που τον παράγουν.

Ζιώβας Βασίλης

Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου της « Λαϊκής Συσπείρωσης »

Μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Αρταίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: