Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Γ. Τασιούλας: Επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό για 300.000 οικοδόμους και εργαζόμενους στις κατασκευές (AUDIO)

Συνέντευξη του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στο web radio 902.gr
Ιδιαίτερα επώδυνες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό για περίπου 300.000 οικοδόμους και εργαζόμενους στις κατασκευές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννη Τασιούλα που μίλησε στο web radio 902.gr και στην εκπομπή «Κλίκ στην Ενημέρωση», στο πλαίσιο έρευνας του 902.gr για το Ασφαλιστικό. Από το 2005 μέχρι και σήμερα με την μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, την ανεργία, τη μείωση των μισθών και των μεροκαμμάτων χειροτέρευσαν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Αυτό το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα η επιδείνωση της ασφάλισης και συνταξιοδότησης του κλάδου να επεκτείνεται και στα επιδόματα ανεργίας και μιας σειράς άλλων παροχών που ανακούφιζαν τον οικοδόμο και την οικογένειά του.
Η επιδείνωση θα ενταθεί και από την 1 - 1 - 2015 καθώς οι συντάξεις των οικοδόμων που μεσοσταθμικά κυμαίνονται στα 800 ευρώ θα μειωθούν κατακόρυφα καθώς θα αλλάξει προς το χειρότερο ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και θα ενεργοποιηθούν οι νόμοι Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, μετατρέποντάς τες σε «φιλοδωρήματα» στα πλαίσια του εμπορευματοποιημένου νέου συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα το κράτος εγγυάται μέχρι 360 ευρώ ως κατώτερη σύνταξη.

 
Επώδυνες είναι οι αλλαγές και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης του κλάδου εξατίας εφαρμογής παλαιών και νέων αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων. Σύμφωνα με τον Γιάννη Τασιούλα, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας αλλά και της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας που κυριαρχούν στον κλάδο, έτσι και αλλιώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνουν.

Όμως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από το 58ο έτος στο 60ο έτος, έχουμε ήδη για τους ασφαλισμένους οικοδόμους μετά το 1993, με βάση τους νόμους Σιούφα - Σουφλιά το 1990 επί κυβέρνησης ΝΔ που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο το αντεργατικό οπλοστάσιο σε βάρος των οικοδόμων «εμπλουτίστηκε» με την «πρόβλεψη» για τους μεν μετά το 1993 ασφαλισμένους οικοδόμους να αυξηθούν κατά 2 επιπλέον έτη δηλαδή από το 60ο έτος στο 62ο έτος, που σημαίνει συνολική αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 4 έτη απευθείας. Και για τους προ του 1993 ασφαλισμένους οικοδόμους έγινε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 58ο έτος στο 60ο, δηλαδή αύξηση κατά 2 έτη. Υπενθυμίζεται ότι λόγω ΒΑΕ οι οικοδόμοι συνταξιοδοτούνταν αντί το 65ο έτος που ήταν το γενικό όριο στο 58ο έτος, με την «ψαλίδα» ολοένα και να κλείνει σε βάρος των οικοδόμων, που πλήρωσαν με τις κρατήσεις τους και με δικά τους λεφτά την νωρίτερη αποχώρηση τους από την εργασία.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τασιούλα ελλοχεύουν και άλλες αρνητικές παράμετροι- παγίδες με τον αριθμό των ενσήμων σε σχέση με τον εργάσιμο βίο του οικοδόμου που κρύβουν οδυνηρές «εκπλήξεις» σε βάρος των οικοδόμων, ενώ οι επώδυνες αλλαγές αφορούν και στα κριτήρια και τα ποσοστά των αναπηρικών συντάξεων του κλάδου, αλλά και στο πλέγμα προστασίας επαγγελματικών ασθενειών, υγιεινής και ασφάλειας, ιατροφαρμακευτικής, υγειονομικής περίθαλψης κλπ.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των οικοδόμων και των οικογενειών τους, των συνταξιούχων του κλάδου αλλά και όλων των εργαζομένων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό, την Πέμπτη 19 Ιουνίου, στην Αθήνα, στα Προπύλαια.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: