Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Πρέπει να αλλάξουμε τους δυσμενείς συσχετισμούς που υπάρχουν


Σήμερα στη χώρα μας παλεύουμε για αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων. Πρέπει να αλλάξουμε τους δυσμενείς συσχετισμούς που υπάρχουν. Υπάρχουν οι δυνατότητες μαζί με τις δυσκολίες. Πώς το εννοούμε αυτό;
Με ανασύνταξη πρώτα απ' όλα και αναζωογόνηση του εργατικού λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Υπάρχουν πολλά προβλήματα -έχουμε κι εμείς ευθύνες, τις έχουμε εντοπίσει στο 19ο Συνέδριο- αλλά θα πρέπει γρήγορα να ανασυνταχθεί.

Οι κύριες ευθύνες βρίσκονται στον κυβερνητικό, στο ρεφορμιστικό συνδικαλισμό, στους οπορτουνιστές, που ουσιαστικά δώσανε γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο, στους καπιταλιστές, να ξεζουμίζουν την εργατική τάξη, και έχουν οδηγήσει σε μεγάλο εκφυλισμό το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Απ' αυτή την άποψη ενισχύουμε τη δουλειά του ΠΑΜΕ, ενισχύουμε τη δουλειά του Κόμματος μέσα σε όλα τα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς. Αποτελεί υπ' αριθμόν ένα ζήτημα και στοίχημα όλων των κομματικών μελών και των Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του ΚΚΕ, όπως κι όλων των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Κι εσείς στις χώρες σας αυτό επιδιώκετε. Χρειάζεται προσπάθεια διείσδυσης μέσα σε ευρύτερες εργατικές λαϊκές μάζες, σε λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται οργάνωση και ταυτόχρονα και διεύρυνση της λαϊκής συμμαχίας που εμείς τη θεωρούμε πρώτα απ' όλα κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και του χωριού, των αγροτών, των επαγγελματιών των πόλεων, της νεολαίας και των γυναικών, με γραμμή ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον καπιταλισμό. Θεωρούμε ότι είναι η μόνη γραμμή που πίσω απ' αυτή δεν μπορούμε να πάμε σήμερα, η αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης.

Δεν πετάμε στα σύννεφα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και στη χώρα μας και στο ευρωπαϊκό κομμουνιστικό κίνημα και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Έχουμε όμως μεγάλη εμπιστοσύνη στη δύναμη της κοσμοθεωρίας μας, στις ανεξάντλητες δυνατότητες που έχει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα να αντιπαλέψει τις όποιες δυσκολίες, τις όποιες κατηφοριές κι ανηφοριές του αγώνα και βεβαίως στη δύναμη του ίδιου του προλεταριακού διεθνισμού που νομίζουμε μια μικρή έκφραση ήταν και η σημερινή μας συνάντηση. Καλή δύναμη, καλό κουράγιο.

Απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στο κλείσιμο της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Συνάντησης. Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: