Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη από την ΕΔΥΕΘ

Πενήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Μία δολοφονία που διέπραξαν το αστικό κράτος της εποχής εκείνης και οι φασιστικοί, παρακρατικοί μηχανισμούς του.

Πενήντα ένα χρόνια μετά ο λαός μας βιώνει τις τραγικές συνέπειες της βαθειάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης. Δυναμώνει η επιθετικότητα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, των μονοπωλίων. Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα αγορών και περιοχών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, οδηγεί σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με θύματα τους λαούς.

Πενήντα ένα χρόνια μετά το τέρας του φασισμού και του ναζισμού, ενθαρρυμένο από τις πολιτικές της ΕΕ, που εξισώνουν τους φασίστες με τους νικητές του Τρίτου Ράιχ – τους κομμουνιστές, τη λαϊκή αντίσταση και προπαντός τη Σοβιετική Ένωση και τον Κόκκινο Στρατό, σηκώνει και πάλι κεφάλι και απειλεί να συντρίψει τον κάθε άνθρωπο, που αντιστέκεται στην εκμετάλλευση, στην ανισότητα και στη φτώχια.

Είναι γνωστή η πολύχρονη, σταθερή και αταλάντευτη δράση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη - ΕΕΔΥΕ ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα των ανθρώπων. Στη διαδρομή αυτή, μέσα από τις γραμμές της Επιτροπής μας, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, συνεχίζουν και σήμερα ν’ αγωνίζονται για τα ιδανικά της δίκαιης ειρήνης, της ισότητας, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι, νέες και νέοι, γυναίκες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Η ΕΕΔΥΕ και σήμερα καλεί το λαό να αντιδράσει αποφασιστικά κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Ιράν, σ’ όλη την Αφρική. Να είναι γενικότερα σε ετοιμότητα, γιατί οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο τον καθορισμό της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας, τα σχέδια επίλυσης του κυπριακού σύμφωνα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμφέροντα και ο γενικότερος ανταγωνισμός των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το ξέσπασμα γενικευμένου πολέμου.

Καταδικάζουμε τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, οι οποίες όχι μόνο υιοθετούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά συμμετέχουν ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Καταδικάζουμε επίσης τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που θέλουν τη χώρα μας μαντρωμένη μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι λαοί πρέπει να έχουν τη δική τους σημαία, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης της εκμετάλλευσης και του καταναγκασμού, για τη δημιουργία του νέου ειρηνικού κόσμου.

Την Πέμπτη 22 Μάη 2014, ώρα 12:00μ. η ΕΔΥΕΘ καλεί τα μέλη και του φίλους της, τις τοπικές επιτροπές ειρήνης, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους των γυναικών και τους φορείς των νέων να πάρουν μέρος στην καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη γωνία των οδών Ερμού και Βενιζέλου. Με τους αγώνες του σήμερα τιμούμε το Γρηγόρη Λαμπράκη, το Νίκου Νικηφορίδη, το Γιώργη Τσαρουχά και όλους τους ανώνυμους κι επώνυμους αγωνιστές του λαϊκού μας κινήματος και του κινήματος ειρήνης.

Θεσσαλονίκη                                                                                    
19 Μάη 2014                                                                                                 

Το Γραφείο Τύπου της ΕΔΥΕΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: