Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δημοσιογράφος κλήθηκε στην Ασφάλεια γιατί δημοσιοποίησε πληροφορίες!


Στην Ασφάλεια κλήθηκε να καταθέσει σήμερα η δημοσιογράφος Πόπη Χριστοδουλίδου, για δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «peiratikoreportaz» που αφορούσε την πληροφορία για τη μετακίνηση βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος σε «ευαίσθητους» στόχους εκτός λιμανιού.
Το σχετικό δημοσίευμα ανέφερε: «Βατραχάνθρωποι του Λ.Σ-Ελλ.Ακτ. όλες αυτές τις μέρες συμμετέχουν σε φύλαξη στόχων, μαζί με αστυνομικούς ευαίσθητους "στόχους". Επειδή λάβαμε σχετική διαμαρτυρία από άνδρες της ΜΥΑ το ερευνήσαμε και εξηγούμε, πως υπάρχει νόμος για αυτό το θέμα, που ψηφίστηκε, στις 9/12/2013. Τον δημοσιεύουμε προς ενημέρωσή σας». Και παρέθετε αντίγραφο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 261/9.12.2013) όπου στο άρθρο 17 αναφέρει «β) Σε περιπτώσεις που ο νόμος προβλέπει η Μ.Υ.Α./Λ.Σ. υπάγεται σε ειδικό επιχειρησιακό στρατηγείο δρώντας σε μη αστικό περιβάλλον, συνεπικουρεί δε την ΕΚΑΜ/ ΕΛΑΣ σε αστικό περιβάλλον μετά από σχετική εντολή του Αρχηγού Λ.Σ.»
Αυτό το δημοσίευμα οδήγησε σε παραγγελία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών να γίνει έρευνα για παραβίαση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, που όμως δεν προκύπτει, τουλάχιστον από τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ το οποίο είναι δημόσιο αδιαβάθμητο έγγραφο. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά - πυκνά διατάσσονται έρευνες κατά δημοσιογράφων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που η κυβέρνηση ή επιχειρήσεις θεωρούν απόρρητες. Τελευταίο κρούσμα αυτής της επικίνδυνης πρακτικής είναι η κλήση της δημοσιογράφου Π. Χριστοδουλίδου στην Ασφάλεια.
Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι «η όποια έρευνα δεν πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκούν ελεύθερα το δημοσιογραφικό τους καθήκον με αποκαλύψεις κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας» και δηλώνει ότι «θα υπερασπιζόμαστε σταθερά και αδιαπραγμάτευτα το δικαίωμα όλων των συναδέλφων για ελεύθερη και αδέσμευτη δημοσιογραφία που θα πληροφορεί και θα ενημερώνει τον πολίτη».
Επίσης, η ΠΟΕΣΥ « καταγγέλλει και καταδικάζει την πρωτοφανή εισαγγελική παραγγελία - παρέμβαση στην ελευθερία του Τύπου» προσθέτοντας ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται για την εκπλήρωση των καταστατικών της σκοπών περί προστασίας της ελευθεροτυπίας και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: