Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η «ματωμένη Κυριακή» του 1944 - Δυο εκδόσεις για τα «Δεκεμβριανά» στην e-βιβλιοθήκη "Οικοδόμος"



Σαν σήμερα, στις 3 Δεκέμβρη του 1944, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΑΜ χιλιάδες λαού της Αθήνας και του Πειραιά κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της αξίωσης των Παπανδρέου και Σκόμπι να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ. Ο Παπανδρέου απαγορεύει την τελευταία στιγμή το συλλαλητήριο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ακολούθως, το δολοφονικό σχέδιο των αστικών δυνάμεων τέθηκε σε δράση.
Οι χωροφύλακες του Έβερτ (αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών και επί Κατοχής και επί κυβέρνησης Παπανδρέου), που ήταν ακροβολισμένοι απέναντι από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, σκοτώνοντας 21 και τραυματίζοντας 140. Παρά την απροσδόκητη επίθεση η πορεία συνεχίστηκε, με τους συγκεντρωμένους να περνούν περήφανοι και απτόητοι ανάμεσα στις ριπές των χωροφυλάκων και τα τανκ των Εγγλέζων. Η μέρα αυτή θα μείνει στην ιστορία του εργατικού - λαϊκού μας κινήματος ως ματωμένη Κυριακή.


Συμβάλλοντας στη σωστή μελέτη των γεγονότων του «Δεκέμβρη» ανεβάζουμε στα ράφια της e-βιβλιοθήκης Οικοδόμος δυο σχετικές εκδόσεις. Μπορείτε να διαβάσετε διαδικτυακά ή να κατεβάσετε τα βιβλία στον υπολογιστή σας, σε μορφή pdf. Πατήστε πάνω στη λέξη Scribd, που βρίσκεται στο κάτω αριστερά μέρος των παραθύρων, και το κάθε βιβλίο θα «ανοίξει» σε φυσικό μέγεθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: